AGDER: — Dette kan ikke karakteriseres som noe annet enn en fiasko for Agder og regjeringen, sier ordfører i Marnardal, Helge Sandåker (Ap).

Dette kan ikke karakteriseres som noe annet enn en fiasko for Agder og regjeringen

Bare to kommuner har vedtak om sammenslåing: Lyngdal og Audnedal. Tirsdag strandet også den siste muligheten for at Hægebostad kunne bli med i denne konstellasjonen. Alle andre prosesser i Vest- og Aust-Agder har havarert.

Prosessveileder hos fylkesmannen Dag Petter Sødal. Foto: Kjartan Bjelland

Det har ikke vært lett å følge med i hva alle Sørlandets 30 kommuner har prøvd eller ikke prøvd å få til. Men sammen med prosessveileder Dag Petter Sødal hos Fylkesmannen har vi nøstet trådene slik i korte trekk:

Ville stå alene

Helt vest forsøkte Sirdal med en utredning mot Setesdal og Vinje i Telemark, men kom raskt til at de ville stå alene.

Stå alene kom også Åseral, Bykle, Grimstad, Froland, Bygland og Valle raskt fram til tidlig i prosessen etter noen sonderinger.

I vest prøvde Lister-kommunene å få til ulike former for sammenslåing. Siste forsøk i vest var Farsund, Flekkefjord og Kvinesdal, men folkeavstemningen i sistnevnte kommune sa et dundrende nei.

Saken fortsetter under annonsen

Hægebostad fikk til en intensjonsavtale med Kvinesdal, men noe mer har det ikke blitt.

Mandal, Lindesnes og Marnardal var nær en sammenslåing i Nye Lindesnes, men folkeavstemningen i Lindesnes sa nei, noe kommunestyret valgte å lytte til.

Falt i fisk

Forsøket med sammenslåing mellom Kristiansand, Søgne, Songdalen, Lillesand og Birkenes falt også i fisk etter folkeavstemninger.

Et nytt forsøk på sammenslåing mellom Søgne, Songdalen og Kristiansand ble det heller ikke noe av da Søgne sa nei.

I Aust-Agder forsøkte Arendal, Tvedestrand, Risør, Gjerstad og Vegårdshei seg på sammenslåing. Men etter at Vegårdshei trakk seg og en meningsmåling også sa nei rant det hele ut i sanden. Gjerstad gjorde så et framstøt overfor Risør og det ble et første forhandlingsmøte. Risør takket etter kort tid nei til videre dialog.

Iveland og Vennesla forsøkte lenge, men innbyggerne i Iveland sa et rungende nei. Dermed ble det ikke noe her heller.

Åmli gjorde flere sonderinger, men mente til slutt at det er best å stå alene.

— Også Evje har vært på frierføtter hos nabokommunene, men ikke fått noe napp, sier Sødal.

I feil ende

Ordfører Sandåker mener hele prosessen startet i helt feil ende.

Marnardal-ordfører Helge Sandåker har lite til overs for kommunereform-prosessen. Foto: Jarle R. Martinsen

— Stortinget burde fra første stund tegnet et grovkart som vi så kunne justert grensene på. Da ville vi fått fornuftige og rasjonelle kommuner basert på kommunereformens intensjoner, sier han. Han mener at i den grad norske kommuner har vedtatt sammenslåinger, har det vært resultat av tilfeldigheter og noen ganger god personkjemi.

Lager løsninger

Sødal hos Fylkesmannen mener likevel at mer har skjedd i sammenslåingsprosessen mellom kommunene de siste to årene enn det har gjort de siste tiårene til sammen.

- Nå skal vi skissere ulike løsninger for Stortinget innen 1. oktober, sier Sødal, som før det skal ha dialogmøte med ordførere og rådmenn i Agder.

- Fylkesmannen får en tøff jobb

Politisk redaktør i Fædrelandsvennen, Vidar Udjus, mener hele prosessen rundt kommunereformen har vært en solid nedtur for kommunalminister Jan Tore Sanner og regjeringen.

— Det så jo lovende ut en stund, men når så godt som alt har falt i fisk etter diverse folkeavstemninger og innbyggerundersøkelser, har dette vært en underlig prosess å følge med på fra sidelinjen, sier Udjus.

Etter så mye motstand tror han at fylkesmannen nå får en tøff oppgave når det skal foreslås nye kommuner i Agder.

Tre forslag

— Jeg tenker at det i alle fall er tre forslag fylkesmannen bør komme med:

Vidar Udjus, politisk redaktør i Fædrelandsvennen.

Mandal, Marnardal og Lindesnes bør slås sammen. Hægebostad bør innlemmes med Lyngdal og Audnedal, mens Iveland og Vennesla bør bli en kommune, sier Udjus, som er mest overrasket over at Søgne Høyre av alle var de som sa nei til sammenslåing med Songdalen og Kristiansand. — Høyre sa sitt eget regjeringsparti i mot, påpeker han.