AUDNEDAL: — Vi bør velge Lyngdal 3-alternativet. Det vil være til Audnedals beste, mener ordfører Reidun Bakken (KrF).

For varaordfører Unni Nilsen Husøy (Frp) vil en slik løsning nærmest være en katastrofe for kommunen.

Hun mener Audnedal må prøve å få til en intensjonsavtale mellom Audnedal og Hægebostad og ta opp igjen intensjonsavtalen med Nye Lindesnes der Mandal, Lindesnes og Marnardal befinner seg.

Følg FVN Mandal på Facebook!

I et par år har kommunen utredet flere alternativer til sammenslåing. Først Midtre Agder-prosjektet som bestod av Åseral, Hægebostad, Audnedal og Marnardal. Deretter ble Nye Lindesnes utredet, før Lyngdal 5-alternativet med Lyngdal, Audnedal, Hægebostad, Lindesnes og Farsund kom på bordet.

Nå har Lyngdal 5 blitt til Lyngdal 3: Audnedal, Lyngdal og Hægebostad.

Det er dette audnedølene skal si ja eller nei til i folkeavstemningen.

Det er altså en folkeavstemning uten alternativer

— Det er altså en folkeavstemning uten alternativer. Vi skal bare si ja eller nei til om vi vil til Lyngdal 3. Det mener jeg er kritikkverdig, sier Husøy.

Kun ett alternativ

I kommunestyret i november bestemte et flertall at Lyngdal 3 skal være det eneste innbyggerne skal ta stilling til.

Varaordfører Unni Nilsen Husøy (t.h.) og ordfører Reidun Bakken diskuterer heftig hva som er best for Audnedal om kommunesammenslåing. Bakken vil til Lyngdal, Husøy vil ikke. Foto: Jarle R. Martinsen

— Jeg mener det beste for Audnedal er å gå til Lyngdal. Det er en kommune i en meget positiv utvikling som vi vil få synergieffekter av, sier ordføreren.Husøy derimot mener at dersom Audnedal går til Lyngdal, er det en felle. - Da er alle broer brent, og vi risikerer ikke bare å bli en del av Lyngdal, men hele Lister-regionen, sier hun.

Vil stanse opp

For tiden er ulike økonomiske alternativer ute til høring for hvordan kommunene vil komme ut etter en sammenslåing.

- Vi må stanse opp og vente på hva dette får å si for Audnedal før vi bestemmer oss, sier Husøy.

Bakken mener derimot at det ikke er tid til å vente. - Departementet har satt en frist til 30. juni med å gi svar hvor vi skal gå, sier hun.

Personalmøte

I oppløpet til folkeavstemningen har kommunen avholdt obligatoriske personalmøter med de ansatte der rådmannen har lagt fram sitt syn om Lyngdal 3. Han mener kommunen vil tape millionbeløp ved å ikke slå seg sammen med noen.

LES OGSÅ: Audnedølene delt om kommunesammenslåing

— Kommuneledelsen har nærmest skremt de ansatte til å stemme for Lyngdal 3. Det synses med tall som er verst mulig tenkelig. Det kom ikke frem at Audnedal faktisk kan komme godt ut. Alt avhenger av hva som blir vedtatt i høringsforslaget, påpeker Husøy.

Bakken sier derimot at de kun har forelagt de ansatte mulige konsekvenser av nytt inntektssystem.

- Propaganda

Alle de 800 stemmeberettigede har fra kommunen fått en konvolutt med stemmeseddel og praktisk informasjon om valget. Under pakkingen av konvoluttene bestemte ordføreren at det også skulle legges ved informasjon om hva kommunestyrets flertall har bestemt, nemlig å gå for Lyngdal 3. — Det er ren propaganda der innbyggerne får inntrykk av at det ikke finnes alternativer. Men det gjør det jo, nemlig å stemme nei, sier Husøy.

Bakken mener imidlertid at dette var nøytral informasjon.

Uansett - valgets resultat foreligger mandag kveld ved 22-tiden.

Krever avstemning i Marnardal

Initiativtakere har startet underskriftskampanje i Marnardal for å få arrangert folkeavstemning om kommunesammenslåing. Ved å utnytte kommuneloven kan man etter å ha nådd 300 underskrifter kreve at saken behandles i kommunestyret.

Helge Sandåker

Et slikt initiativ synes ordfører Helge Sandåker er helt topp. — Jeg har savnet engasjement hos innbyggerne, så dette er veldig positivt, sier han. Sandåker sier at kommunen nå skal gjennomføre en innbyggerundersøkelse om kommunesammenslåing.

— Jeg mener vi må vente med å bestemme om vi skal ha folkeavstemning. Senere i vår vil utfallet av det nye inntektssystemet komme. Vi trenger å vite om det er mulig økonomisk for Marnardal å stå alene som kommune. Bare da har innbyggerne et alternativ å stemme for, nemlig Nye Lindesnes eller Marnardal alene, sier han.