HÆGEBOSTAD: Dermed blir det ingen sammenslåing mellom Audnedal, Hægebostad og Lyngdal — i alle fall ikke frivillig.

Samtidig - så og si på minuttet torsdag kveld - gjorde kommunestyrene i Lyngdal og Audnedal sine vedtak. De gikk ut på at de ønsker å bli slått sammen med Hægebostad!

— Det er frustrerende at det fra sentral hold ble lagt opp til en rekkefølge som er helt feil. Vi burde helt fra starten av fått vite oppgavene til de nye sammenslåtte kommunene og hvilke inntekter vi kunne ha regnet med, sier ordfører Margrethe Handeland etter vedtaket i Hægebostad.

Folket sa nei

Hun ville egentlig ha sammenslåing med sine nabokommuner, men bøyde av etter folkeavstemningen for et par uker siden.

Der sa 57 prosent nei til sammenslåing, 43 prosent ja. Oppmøtet var godt, 72,9 prosent.

— Som betydde at vi fikk et meget tydelig svar fra befolkningen, sier hun.

Bare tre personer tok seg bryet med å ta ordet om saken i kommunestyret torsdag kveld. Tor Arild Bakke (Tverrpolitisk liste) ønsket en liten presisering i rådmannens forslag til vedtak, mens Tor Arne Eiken (Sp) mente det hele hadde vært en god prosess.

Lars Terje Grostøl (FrP) mente det er viktig at Hægebostad ikke lukker dørene helt om det skulle komme henvendelser fra en eller flere nabokommuner.

- Ja, hva skal det være, Handeland?

hægebostad-4.JPG

— Akkurat her og nå er jeg usikker på hva det skulle være. Nå tenker jeg at vi skal roe ned og se denne saken litt an, sier hun.

Ikke skuffet

Hun vil ikke si at hun er skuffet over at det endte på denne måten, og at alle timene og pengene de har brukt på prosessen er bortkastet.

- Nei, mest av alt er jeg frustert over prosessen slik den er lagt opp til fra sentralt hold, sier hun.

Hun sier at Hægebostad risikerer tapte statlige inntekter på 8,7 millioner kroner om de blir stående alene.

LES OGSÅ: Folkeavstemningskaos

Enstemmig i Audnedal

reidun bakken-2.jpg

Ordfører i Audnedal, Reidun Bakken, forteller at det var et enstemmig kommunestyre som ønsket seg til Lyngdal og Hægebostad.Også her støttet kommunestyret seg til folkeavstemningen for en måned siden.Da sa 59 prosent at de ville til Lyngdal 3, mens 41 prosent ville til Nye Lindesnes.

— Jeg er helt enig med Handeland i at prosessen har vært i feil rekkefølge. Vi burde ha visst betingelsene før vi tok en avgjørelse her, sier hun.

Hva det blir til videre med Audnedal, kunne hun ikke si noe om torsdag kveld.

- Nå må vi roe litt ned og tenke oss om, sier hun.

LES OGSÅ: Folk i Hægebostad sa nei til Lyngdal 3

Som forventet

Heller ikke ordføreren i Lyngdal, Jan Kristensen, fikk bakoversveis over å høre resultatet fra Hægebostad.

— Det var jo som forventet, sier han i etterkant av vedtaket i sitt eget kommunestyre. Det var enstemmig til Lyngdal 3. Før det hadde tre fra Senterpartiet lagt fram et forslag om at Lyngdal skulle stå alene, men det ble nedstemt.

- Hva nå?

— Nå må vi ha is i magen og se dette an. En muligheter er Lister 3, men de må få jobbe i fred med deres prosess, sier Kristensen.

Han er ikke enig i at all jobbingen med kommunesammenslåingen har vært bortkastet.

— Nei, det vil jeg ikke si. Vi har hatt en meget god prosess, både internt hos oss og med våre nabokommuner. Vi har lært mye og vi har lært hverandre å kjenne. Det er verdifullt å ta med seg videre, sier han.