MARNARDAL: — Jeg synes det er helt topp med engasjement fra innbyggerne. Men slik situasjonen er i dag sier jeg nei til en folkeavstemning, sa ordfører Helge Sandåker da han tok i mot underskriftene.

Følg FVN Mandal på Facebook!

504 personer har skrevet under på kravet som søstrene Karoline (20) og Amalie (17) Dønnestad sammen med Odd Rolf Roland (61) har tatt initiativet til. Ved hjelp kommuneloven (se faktaboks) kan innbyggere i en kommune kreve at en spesiell sak blir tatt opp i kommunestyret.

I fjor høst vedtok kommunestyret å si nei til en folkeavstemning om kommunesammenslåing. I stedet ønsker de folkevalgte en innbyggerundersøkelse.

Nå har kommunestyret sett seg blinde på Mandal og Lindesnes

— Begrunnelsen er at folk ikke vil ha noe alternativ i en folkeavstemning. Det blir å si ja eller nei til at Marnardal skal slå seg sammen med Lindesnes og Mandal. Men hva om folk sier nei, hva skal Marnardal gjøre da, sier Sandåker.

Vil stå alene

Men initiativtakerne mener at det er et alternativ, nemlig Marnardal alene.

— Denne mulighet er ikke utredet godt nok. Nå har kommunestyret sett seg blinde på Mandal og Lindesnes, mener de tre initiativtakerne.

De ønsker nemlig at Marnardal skal stå alene.

Søstrene Amalie Dønnestad og Karoline Dønnestad er mer enn gjennomsnittelig engasjerte i egen kommunes framtid. Nå har de vært med på å samle inn underskrifter med krav om folkeavstemning. Foto: Jarle R. Martinsen

— Vi vil bli slukt inn i en storkommune med mandalitter som knapt vet hvor Bjelland er. Vet de hva det vil si å bo i ei bygd og hvor viktig for eksempel skolen er, sier Roland - født og oppvokst i Bjelland. Han tror at Bjelland skole står lagelig for hugg i en budsjettrunde i en storkommune.

Fjernes med pennestrøk

Søstrene Dønnestad bor på Tisland som er en liten grend på heia mellom Laudal og Konsmo. De tror i alle fall at grenda viskes helt vekk i en storkommune.

- For oss betyr det mye å ha asfalt på veien utendørs og brøyting. Vi frykter slike behov fjernes med et pennestrøk dersom Marnardal forsvinner, sier de to.

Har ikke valg

Men ordfører Sandåker mener at her har Marnardal ikke har noe valg.

— For det første vil vi miste ti millioner kroner i inntekter om vi blir stående alene. Og da forsvinner mye, kanskje alt, av tjenester som ikke er lovpålagte oppgaver som blant annet brøyting av private veier, sier Sandåker.

Odd Rolf Roland, Karoline Dønnestad og Amalie Dønnestad skrev under på sitt krav om folkeavstemning i Marnardal. Men ordfører Helge Sandåker og kommunestyret går neppe inn for det. Foto: Jarle R. Martinsen

Dessuten trekker han fram de mellom 30 og 40 interkommunale samarbeidsavtalene Marnardal har med Mandal og Lindesnes som for eksempel barnevern, legevakt og landbrukskontor. — Står vi alene må vi likevel kjøpe disse tjenestene til en pris som Mandal bestemmer, sier Sandåker.

Til dette argumentet sier Roland at fortsatt samarbeid uansett må la seg løse. - Også Mandal og Lindesnes vil ha behov for fortsatt samarbeid med Marnardal, sier han.

Vil utrede

Ordføreren lover uansett å utrede på nytt muligheten for folkeavstemning.

— Jeg vil spørre kommunestyret om de vil behandle dette en gang til, sier Sandåker.

Til dette sier søstrene Dønnestad at sier kommunestyret nei, så sier de nei til innbyggerne.

- Det vil påvirke neste valg og hva folk vil stemme, sier de to usedvanlig engasjerte søstrene Dønnestad.

Ved årsskiftet var det 2290 innbyggere i Marnardal.