— Det var stort engasjement i «nye Lindesnes». Jeg har stor tro på at de skal lykkes med en sammenslåing. Det er lagt et godt grunnlag for å skape en ny og sterk velferdskommune, mener kommunalminister Jan Tore Sanner (H).

Styrket økonomisk

Tirsdag kveld var han i Mandal for å høre hvordan prosessen rundt en eventuell sammenslåing mellom Lindesnes, Mandal og Marnardal ligger an.

— En ny kommune vil opplagt bli sterkere økonomisk, få et bedre tjenestetilbud og få et sterkere fagmiljø, sier statsråden.

Små hver for seg

Sanner mener de tre kommunene har hatt en åpen prosess og er imponert over hvor langt de er kommet. Dersom kommunene slår seg sammen beholder de basistilskudd i femten år. Dersom de velger å stå alene blir tilskuddene redusert i forhold til i dag.

— I et nytt kommune-Norge blir disse kommunene fort små. De vil være mer sårbare hver for seg. Alle steder jeg har besøkt har det vært en diskusjon om denne prosessen har gått for fort eller langsomt. Så også i Mandal i kveld. Det må settes tidsfrister. Uten dem blir prosessen ofte utsatt. Det blir ikke lettere å bestemme seg dersom en utsetter en avgjørelse i noen måneder, sier Sanner.

Vært ærlig

En av dem som deltok på møtet var Lindesnes-ordfører Janne Fardal Kristoffersen. Hun leder en kommune som skal ha folkeavstemning for eller mot en kommune sammenslåing 12. og 13. mars.

— Jeg har hele tiden vært ærlig på hvor jeg står i denne saken. Jeg kommer til å stemme for en sammenslåing uansett hva resultatet i en folkeavstemning blir. Husk det er en rådgivende folkeavstemning. I noen saker må politikerne gå foran og stake ut kursen, sier Kristoffersen.

23.000 innbyggere

Kommunens innbyggere har tidligere stemt over en sammenslåing mot Lyngdal eller Mandal. Det endte med at flertallet ville østtover. Dersom Lindesnes, Mandal og Marnardal kommuner slår seg sammen kommer den nye kommunen til å ha rundt 23.000 innbyggere.

— Vi har hatt en særdeles involverende og åpen prosess. Vi har hatt sju folkemøter og fire allmøter med de kommunalt ansatte. Vi har gjort det vi kan for å involvere kommunens innbyggere i denne prosessen. Jeg synes det er mye bedre at vi som bor her er med på å bestemme kommunekartet enn at vi får et alternativ tredd ned over hodene våre, sier Kristoffersen.