Det sa Mandal-ordfører Alf Erik Andersen i et møte med handelsstanden fredag morgen.

Leder for Amfi Mandal, Rune Juliussen, tolket ordføreren som en smule defensiv før folkeavstemningen i Lindesnes, og spurte Andersen om han trodde Mandal hadde tapt valget allerede før avstemningen.

Tapt på forhånd?

— Jeg synes det er spesielt at de allerede har planlagt et hastemøte dersom det skulle gå galt. Jeg spurte ordføreren om han hadde forskuttert tapet. Man må ikke tenke at man har tapt på forhånd, sier Juliussen, som selv er lyngdøl.

— Håpet er at Lindesnes skal gå mot Mandal, men jeg synes Lyngdal har vært flinkere til å markedsføre seg, sa Juliussen under møtet.

På møtet sa Andersen at ny strategi skulle diskuteres tirsdag morgen dersom Lindesnes vraket samarbeidet. Etter møtet modererte den nyvalgte ordføreren seg.

— Møtet er opprinnelig satt opp for de tre kommunene i Nye Lindesnes. Viser avstemningen en klar fordel for Nye Lindesnes kan vi bruke møtet til å legge til rette for ny storkommune. Hvis vi taper må vi ha et nytt møte internt i Mandal for å diskutere fremtiden, sier Andersen.

Ny avstemning om tre måneder

Han tror valget blir jevnt. I så fall må Mandal og Marnardal vente tre nye måneder på det endelige resultatet.

— Om tre måneder må Lindesnes ha en ny folkeavstemning der innbyggerne må stemme ja eller nei til det valget som gjøres på mandag. Blir resultatet jevnt må vi rett og slett vente i tre måneder. Lindesnes har allerede bestemt at de ikke skal stå alene, men om de til slutt velger å svare nei til det de har fremforhandlet, blir det et komplett kaos, frykter Frp-ordføreren i Mandal.

Andersen sier Mandal ikke kan stå alene, men ønsker ikke å si noe om alternativene dersom Lindesnes glipper. Han legger ikke skjul på at prosessen har vært en tøff kamp.

- En tøff kamp

— Siden jeg ble ordfører har jeg, utenom fredagene, kun vært hjemme to kvelder. Hele prosessen kom skeivt ut i da Åseral nesten ikke møtte opp på oppstartsmøtet i Buen. Siden har den vært tung å drive og jeg har vært nødt til å få kommunen ekstremt over på friersiden. Mandal og Lindesnes har 30 samarbeid med 250 ansatte som kan bli revet i filler, og som må bygges på nytt. Det har vært en tøff kamp, spesielt mot argumenter som gratis parkering og Biltema i Lyngdal, sier Andersen.

Mandalsordføreren var invitert av handelsstanden for å gjøre opp status etter sine første måneder som ordfører. Andersen sa han hadde et reelt håp om å starte grunnarbeidene for ny tømmerkai i Strømsvika allerede før jul.

Han informerte også om at det ennå er uvisst om Mandal eller Froland får fengselsadministrasjon. Det ventes på bestilling fra Justisdepartementet.