AUDNEDAL: Det ble klart da resultatet av folkeavstemningen forelå ved 22-tiden.

— Dette var gledelig. Nå blir det veldig spennende hva befolkningen i Hægebostad sier i sin folkeavstemning 7. mars, sier ordfører Reidun Bakken.

Tallene forteller at 498 personer stemte ja til Lyngdal 3-alternativet, 346 stemte nei. I prosent blir det 59 mot 41. Valgdeltakelsen var på 65 prosent.

— Jeg er glad for at det ble et så tydelige resultat, det hadde vært ille om det bare hadde skilt 2-3 prosent, sier Bakken.

Byremo sa nei

Det spesielle var at befolkningen på Byremo sa nei til å bli sammenslått med Lyngdal og Hægebostad: 192 sa nei, 136 sa ja.

Eksordfører Tønnes Seland bor på Byremo og sier at dette nok er et utslag for at mange ønsket å bli sammenslått i et midtre Agder slik det lenge var snakk om.

— Mange vil også at Audnedal skal stå alene eller kun med Hægebostad, sier Seland som selv stemte for Lyngdal 3-alternativet.

Venter på Hægebostad

Nå skal saken opp i formannskapet i Audnedal torsdag. - Men vi vil ikke gjøre annet enn å ta resultatet til etterretning. Vi må nå vente på hva Hægebostad kommer fram til, sier ordfører Bakken.

Ordfører Reidun Bakken gliste fra øre til øre da det ble kjent at audnedølene vil slå seg sammen med Lyngdal og Hægebostad. I bakgrunnen lederen av stemmestyret Åse Marit Hellle. Foto: Foto: Jarle R. Martinsen

Hun sier at det ikke er aktuelt at Audnedal og Lyngdal blir alene. — Sier Hægebostad nei, endrer hele situasjonen seg. Da må vi se på andre alternativer, muligens mot Nye Lindesnes-alternativet, sier Bakken.

Ikke Lyngdal 2

Heller ikke Lyngdal-ordfører Jan Kristensen ser for seg at Lyngdal og Audnedal skal stå alene.

- Det finnes ikke noe Lyngdal 2-alternativ, sier han .

Han sier han er glad over at audnedølene så tydelig har sagt ja til Lyngdal 3. — Det betyr jo at politikerne som har vært positive til dette har nådd godt fram med sitt budskap, sier han.

Skuffet varaordfører

En som er skuffet over resultatet, er varaordfører Unni Husøy (Frp). Før valget gikk hun hardt ut og ønsket et nei til Lyngdal 3, blant annet fordi hun er redd for at Audnedal vil bli slukt inn i en stor Lister-kommune.

— Nå håper jeg jo at Hægebostad stemmer nei. Skjer det er alt åpent igjen, sier hun.

Samtidig sier Husøy at hun respekterer at audnedølene har stemt ja, og at hun vil stemme for Lyngdal 3 når det eventuelt blir tatt opp i kommunestyret.

- Jeg tror jeg snakker for hele kommunestyret når jeg sier at vi alle vil jobbe for å få det best mulig med Lyngdal og Hægebostad om det blir sluttresultatet, sier hun.

Glad Hægebostad-ordfører

Hægebostad-ordfører Margrethe Handeland sier hun er glad for at resulatet i Audnedal ble så tydelig.

- Det gjør det mye lettere for oss og vår beslutning, sier hun.

Handeland ønsker Lyngdal 3-alternativet som hun mener vil gi de beste tilbudene for befolkningen i Hægebostad.

- Vil du respektere resultatet av folkeavstemningen i din kommune?

— Det er et godt spørsmål. Dersom valgdeltakelsen blir veldig lav eller at resulatet blir svært jevn, er ikke det en selvfølge. Men nå må vi vente og se, sier hun.

Formannskapets medlemmer stod for tellingen i kommunestyresalen.