SONGDALEN: — Det er flott og riktig at innbyggerne får si sin mening om hvilken vei Songdalen skal gå, kommenterte ordfører Johnny Greibesland (Sp) etter kommunestyrets behandling onsdag kveld.

Ordfører Johnny Greibesland er glad innbyggerne får si sitt om kommunesammenslåingen.

Han har hele tiden ønsket avstemning. I fjor høst bestemte flertallet i kommunestyret seg imidlertid for å si nei til folkeavstemning.

Innbyggerkrav

Onsdag kveld kom saken opp på nytt etter et krav fra 353 innbyggere i Songdalen. Ved å bruke kommuneloven kan 300 personer eller to prosent av innbyggerne krever at en bestemt sak skal opp i kommunestyret.

Denne gang var kommunestyret langt mer samstemte. 20 ville ha folkeavstemning. Derimot stemte tre fra Høyre, en fra Krf og en fra Venstre nei.

— Vi mener det bør holde med en innbyggerundersøkelse, forklarer Høyres gruppeleder Anders Ramsland om partiets standpunkt.

Nøyaktig hva folk skal stemme over bestemmes siden. Men det vil jo enten være K5-alternativet: Sammenslåing med Kristiansand, Lillesand, Søgne og Birkenes. Eller K2: Bare Søgne. Eller K1: Være for seg selv.

Rolig debatt

Debatten gikk rolig og gemyttelig for seg. Jan Erik Tønnesland (Ap) åpnet med å si at Arbeiderpartiet tidligere har stemt mot folkeavstemning.

— Vi har en kultur for å mene at saker skal avgjøres her i kommunestyret. Men når folk kommer med et eget initiativ, gir det mer legitimitet. Derfor går vi inn for folkeavstemning, sa han.

Respekt

Arne Skraastad (KrF) sa at også de har gått mot avstemning før.

— Men innbyggerinitativet skal vi ha stor respekt for, så vi har snudd vi også, sa han.

Helge Stapnes (Ap) innrømmet at han slett ikke er sikker på hva han vil mene om kommunesammenslåingen.

- Det er en alvorlig handling å skulle legge ned Songdalen kommune, og vi er bare noen måneder unna en avgjørelse. Det er derfor riktig å ha en folkeavstemning, sa også han.

Foreslo å binde

Ida Grødum (H) gikk fram til talestolen og sa kort:

— Vi ønsker at resultatet av en folkeavstemning skal være bindende.

Deretter gikk hennes partikollega Anders Ramsland opp og la fram forslag om nettopp dette.

Men etter å ha sjekket saken, opplyste ordføreren at en folkeavstemning kun kan være rådgivende i henhold til loven. Dermed trakk Høyre forslaget.

Derimot bestemte kommunestyret at også 16-åringene skal få stemme under folkeavstemningen.

Ville skille ut Finsland

Innbyggerinitiativet inneholdt et eget forslag om at innbyggerne på Finsland skal ha sin egen avstemning om bygda skal skilles ut og bli slått sammen med Marnardal og/eller Vennesla. Tidligere var Finsland en egen kommune, men ble slått sammen med Greipstad i 1964. Dette forslaget hadde kommunestyret ikke noe sans for og stemte nei til noe slikt.

— Vi må stå samlet som en kommune i denne saken, sa blant andre Kjetil Aasen (Sp).

Spørreundersøkelse

Rådmann Kjell A. Kristiansen opplysteat det også vil bli foretatt en egen spørreundersøkelse i Songdalen i vår, der 600 personer vil bli spurt om sin mening om kommunesammenslåing.