Torhild Bransdal sier Vennesla kan samarbeide både sørover og nordover samtidig. Men hun står fast på sitt og kommunestyrets nei til storkommune. Foto: Odd-Inge Rønning Uleberg

Ole Magne Omdal er født og oppvokst i Storevollhei og Ludeflaten i Vennesla. Han reiste til Iveland og ble ordfører i 16 år for Sp. Nå sitter han i bystyret for Sp i Kristiansand og driver småbruk på Skråstad.

De kan ikke vedta at Otra skal renne nordover.

Omdal er ikke helt komfortabel med det som foregår på hans gamle hjemtrakter, og han reagerte særlig da han så ordfører Torhild Bransdal lansere Vennesla (sammenslått med Iveland) som motor for samarbeid og interkommunal utvikling i indre Agder og Setesdal.

Det gjorde hun på et møte på Evjemoen tirsdag.

Les politisk redaktør Vidar Udjus kommentar om Vennesla.

«Begynt er ikke endt«

— Politikere kan vedta mye godt og mye dårlig. Men de kan ikke vedta at Otra skal renne nordover. Den renner sørover, uansett, sier Omdal til Fædrelandsvennen.

Sig Tove Aasens stev om indre Agder.

Han vil ikke oppfordre Vennesla eller Iveland til noe som helst, men han sier han stusser litt over både argumentasjon og handlinger i de to kommunene.

Begynt er ikke endt. Å se på muligheter, er ikke det samme som å konkludere.

— De må handle ut fra sin samvittighet, og jeg vil ikke beklage meg over hva Vennesla og Iveland holder på med. Jeg vil likevel si. Det er aldri farlig å snakke sammen. Begynt er ikke endt. Å se på muligheter, er ikke det samme som å konkludere, sier Omdal.

Gjerne sju rundt bordet

Han skulle gjerne sett at Vennesla og Iveland tok sete rundt bordet til ordfører Harald Furre og de andre som forhandler i K5. Omdal skulle gjerne sett K7. > Dess flere av kommunene rundt Kristiansand som deltar i samtalene om sammenslåing, dess mektigere blir Kristiansands omland i den nye kommunen.

— For meg er begrepet felles arbeids-, bo- og serviceregion helt sentralt. I min tid i Iveland valgte vi å gå ut av Setesdal regionråd og inn i Knutepunkt Sørlandet fordi Iveland tilhører den arbeids-, bo- og serviceregionen. Da blir det kanskje litt rart å begynne å se nordover igjen etter samarbeidspartnere, sier Omdal.

Han ønsker ikke å uttale seg for sterkt, og han vil ikke trampe i noen sitt klaver eller bed. Likevel legger han ikke skjul på at Vennesla og Iveland bør samarbeide sørover, ikke nordover.

Større og sterkere omland

En ting ønsker Omdal å si sterkt og tydelig:

— Hvis Kristiansands makt er et problem, er det rart å koble seg vekk fra dialogen rundt forhandlingsbordet. Dess flere av kommunene rundt Kristiansand som deltar i samtalene om sammenslåing, dess mektigere blir Kristiansands omland i den nye kommunen. Det synes jeg de som har koblet seg av, bør tenke nøye over, sier Omdal.

— Er du for storkommunen?

— Nå vil jeg se forhandlingsresultatet. Det er som sagt aldri farlig å snakke sammen om muligheter. I min verden er robuste kommuner bra. Det går mye tid, ressurser og demokrati vekk når vi skal holde på med mange interkommunale samarbeid, sier Ole Magne Omdal fra Vennesla, Iveland og Kristiansand.

Harald Furre vil ha færrest mulig interkommunale samarbeid.

- Vennesla er i Kristiansand-regionen

Ordfører Torhild Bransdal mener Vennesla kan samarbeide nordover og sørover samtidig.

— Dette var mitt utspill og jeg mener Vennesla kan samarbeide nordover og bidra mye i Indre Agder. Det betyr jo ikke at vi skal kutte ut Kristiansand-regionen. Vennesla ligger i Kristiansand-regionen og hovedvekten av samarbeid vil skje der i fremtiden også. Uansett størrelsen på Kristiansand, må byen samarbeide med sine naboer, sier hun.

Torhild Bransdal sier Vennesla kan samarbeide både sørover og nordover samtidig. Men hun står fast på sitt og kommunestyrets nei til storkommune. Foto: Odd-Inge Rønning Uleberg

Bransdal sier hun hører hva Ole Magne Omdal sier. Onsdag fikk hun mye støtte, men også mye kritikk, på Facebook for sine uttalelser om interkommunalt samarbeid nordover. Blant andre gikk Vindbjart-trener Steinar Skeie ut og sa at mange forventer at Vennesla setter seg med forhandlingsbordet med de andre i Kristiansand-regionen.— Vi vil samarbeid. Jeg er på vei til et møte om fremtiden for Luftforsvarets skolesenter på Kjevik. Vi snakket i to år med Kristiansand, men fikk kun til svar at de var ute etter større kjøttvekt. Når 22 av 27 i kommunestyret ikke har tro på storkommunen, ville det vært galt av oss å plassere Vennesla med forhandlingsbordet. Av respekt for de andre, kunne vi ikke sitte der som en sinke. Vi tror ikke på modellen, sier Torhild Bransdal.