Det sier kommunal— og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) til Fædrelandsvennen.

Han har lest utkastet til intensjonsavtale mellom Lillesand, Birkenes, Kristiansand, Søgne og Songdalen med interesse, og 26. januar kommer han til Kristiansand for å møte K5-forhandlerne i Kilden.

— Intensjonsavtalen er spennende, og modellen de skisserer med kommunedelsutvalg er veldig interessant. Med en slik modell kan de både skape et sterkt tyngdepunkt på Sørlandet, og samtidig ivareta nærdemokratiet på viktige områder. Dette er noe jeg er særlig interessert i å diskutere med dem. For om de får det realisert, kan det være en modell for å lykkes også rundt de andre storbyene, mener Sanner.

- Svært god start

— Nå venter de at du skal gi klare signaler om at Stor-Kristiansand kvalifiserer til storbytillegg på linje med Oslo, Bergen, Stavanger og Trondheim?

— Diskusjon rundt storbytillegg vil bli et tema når jeg kommer på besøk, bekrefter Sanner uten å ville utdype dette nå.

Økonomi var tema på møtet i arbeidsutvalget i K5 fredag. Fra høyre Lillesands ordfører Arne Thomassen (H), daglig leder i Knutepunkt Sørlandet, Kristian Råmunddal, Songdalens ordfører Johnny Greibesland (Sp), Søgnes ordfører Astrid Hilde (Ap), Birkenes ordfører Anders Christiansen (Ap) og Harald Furre (H) fra Kristiansand. Foto: Kjartan Bjelland

Men at det vanker økonomiske belønninger til de som slår seg sammen, er han klar på:— Gjennom endringer i inntektssystemet vil en ny kommune få en svært god start, sier statsråden.

Jan Tore Sanner er imponert over reformarbeidet som skjer flere steder i Vest-Agder, og den 26. januar skal han også ha møte med aktørene i Nye Lindesnes og Lyngdal 3. — Vest-Agder pluss Lillesand og Birkenes har kommet veldig langt. Her er det ikke snakk om treige sørlendinger, men om sørlendinger som ligger i tet, sier han.

- Det løsner

Daglig leder Geir Vinsand i NIVI Analyse kritiserte denne uken statsråd Sanner for å være for svak med hensyn til oppgavefordeling, og mener K5 er for lite offensive. Han mener de bør kreve å få ansvar for tunge oppgaver som eksempelvis hele skoleløpet, kollektivtrafikk, folkehelse, nærings- og innovasjonspolitikk.

— Dersom de går riktig fram, ligger det i oppgavemeldingen at de kan få ansvar for spennende oppgaver innen eksempelvis barnevern, rehabilitering, tannhelse og kollektivtransport, sier Sanner.

Det har i langt tid vært uttalt skepsis mot kommunereformen i store deler av landet, men kommunal- og moderniseringsministeren mener at den er i ferd med å endre seg:

— Det løsner for kommunereformen nå. Vi har allerede flere søknader inne, og bare siden nyttår er det igangsatt arbeid med flere intensjonsavtaler. Men det er klart at arbeidet med Nye Lindesnes, Lyngdal 3 og det som skjer rundt Kristiansand, gjør at Vest-Agder ligger veldig godt an, sier Jan Tore Sanner.