Utkastet til avtale er utarbeidet etter innspill i fra forhandlingsmøtet mellom Birkenes, Kristiansand, Lillesand, Songdalen og Søgne før jul.

Den nye storkommunen skal ha egne bydeler med politisk valgte organer og egne budsjetter, ifølge intensjonsavtalen. Kommunedelene skal hete det samme som dagens kommuner.

Les også:

Det er foreløpig ikke laget noe navn på kommunen, og inntil videre brukes den tekniske betegnelsen K5. — Fram mot neste møte i slutten av januar vil politikerne jobbe videre lokalt med forankring og videre bearbeidelse av utkastet slik det fremkommer så langt. Vi understreker at dette er et foreløpig arbeidsutkast og at beslutningen om kommunene er for eller mot K5 ikke vil fattes på dette grunnlaget - men på basis av et endelig forslag som etter planen skal være klart i slutten av februar, sier Johnny Greibesland. Songdalen-ordføreren leder arbeidet i K5-prosessen.

Forhandlingsutvalgene møtes igjen 27. og 28. januar, og vil da arbeide med videre konkretisering og bearbeidelse av avtaleutkastet.

«Birkenes kommune, Lillesand kommune, Kristiansand kommune, Søgne kommune og Songdalen kommune har en intensjon om å slå seg sammen. Kommunene har forhandlet frem en felles plattform for en ny storkommune i Kristiansandsregionen som skal endelig behandles i de respektive kommunestyrer», heter det i utkastet.

Videre skriver de:

«Kommunene Birkenes, Lillesand, Kristiansand, Søgne og Songdalen er ulike, men likevel likeverdige.

En helt ny kommune skal etableres, driftes og videreutvikles med utgangspunkt i de fem kommunenes styrker og særegenheter. Lokal identitet og nærdemokrati skal gis høy prioritet. Samarbeidet om bygging av en ny og fremtidsrettet kommune skal preges av likeverdighet, raushet og forståelse for hverandres ståsted. Bærekraft skal ligge til grunn for utviklingen i den nye kommunen.

Så snart kommunene har fattet vedtak om sammenslåing, skal det nedsettes ei fellesnemnd med eget mandat».

Den nye kommunen skal være organisert etter formannskapsmodellen. Kommunestyret skal ha inntil 77 medlemmer, for å sikre representativitet fra alle deler av kommunen.

Det skal innføres en nærdemokratimodell, med direkte valg til kommunedelsutvalg. Kommunedelsutvalgene skal være folkevalgt organer og ha eget budsjett innenfor enkeltområder som berører lokalsamfunnet. Kommunedelsutvalgene skal ta utgangspunkt i dagens kommunegrenser. Kristiansand vil utgjøre tre eller fire kommunedeler.

I hvert kommunedelssentrum skal det være et servicekontor der innbyggerne kan møte representanter for kommunen og der de kan få utført enkelte tjenester. Servicekontoret skal etablere gode systemer for dialog med innbyggere, næringslivet og frivillige organisasjoner. Dette kan bidra til god etterbruk av rådhusene i de gamle kommunene.

Det arbeides for at det skal være lavest mulig eiendomsskatt i den nye kommunen. Det skal gjennomføres en vurdering av konsekvensene av en omlegging. Det samlede skatte- og avgiftsnivået skal ikke øke fra dagens nivå, som følge av kommunesammenslåing.

Saken oppdateres.