— For Nye Kristiansand kan bli en nasjonal pilotkommune for storbyorganisering dersom de selv legger større vekt på regional oppgaveløsning.

Det sier daglig leder Geir Vinsand i NIVI Analyse AS til Fædrelandsvennen.

Daglig leder Geir Vinsand i NIVI Analyse AS

Vinsand har lest den foreløpige intensjonsavtalen for en sammenslåing av Lillesand, Birkenes, Kristiansand, Søgne og Songdalen, og han finner én stor og iøyefallende mangel:— Det mangler offensive mål for storbykommunens regionale rolle, og hvilke nye oppgaver den kan ta ansvar for. Det nytter ikke å vente på at departementet eller Stortinget skal komme med dette. Kommunalminister Jan Tore Sanner har gått til Stortinget med en oppgavemelding som har altfor lite trykk. Det er kommunene som må fortelle staten hvilke oppgaver som bør legges til de nye storbykommunene. Nye Kristiansand må si klart at de ønsker et mer helhetlig ansvar for tjenester og samfunnsutvikling, og selv peke på de nye oppgavene, sier han.

Nærdemokrati

Men intensjonen om nærdemokrati i de enkelte bydelene får sterk applaus:

— Det er en spennende nærdemokratimodell som kan løse demokrati- og fordelingsspørsmål på en fin måte, sier samfunnsforskeren som har over 30 års erfaring med reformarbeid og omstilling i offentlig sektor.

Han har tidligere jobbet i både Kommunal- og Næringsdepartementet, og var sekretær for Christiansen-utvalget som i fra 1988-92 utredet ny kommune- og fylkesinndeling.

Nå jobber han med reformen i andre deler av landet, men da han på eget initiativ leste utkastet til avtale for K5 på Sørlandet, kastet han seg over tastaturet og sendte råd til flere av aktørene.

Vinsands synspunkter står isterk kontrast til UiA-professorene Morten Øgård og Dag I. Jacobsen som mener intensjonsavtalen vil gi et system som er kostnadsdrivende, tungvint og mer byråkratisk med maktspredning til mange bydeler.

Moderne byborgere

— Blir det ikke svært tungvint å la opp til åtte bydelsutvalg bestemme? Er ikke noe av poenget med reformen å samordne tjenester og gjøre planleggingen enklere?

— Jeg tror moderne byborgere vil ha brukerdemokrati og påvirkningsmuligheter på lokale saker. Overordnede kommune- og reguleringsplaner må selvsagt vedtas av det nye bystyret, men detaljplaner og de fleste byggesaker kan bestemmes lokalt. Man må ikke sentralisere mer enn nødvendig, og jeg har tro på en flerkjernet byutvikling med knutepunktløsninger for å sikre nærhet til tjenester, miljøvennlig byutvikling og full fart på lokalt kultur- og næringsarbeid.

De fem kommunene i K5 har i år innledet samarbeid om felles barnevern, og Vinsand mener det ikke bør stoppe der. Helhetlig ansvar for grunn- og videregående skoler, kollektivtrafikken, folkehelsearbeid, nærings- og innovasjonspolitikk er bare noen av områdene han mener Nye Kristiansand bør vurdere å helhetlig ansvar for. Også NAV bør under lupen, regional statsforvaltning og fylkeskommunens ansvar likeså.

Farvel til fylkeskommunen

— Det høres ut som om du mener fylkeskommunen bør nedlegges?

— Ja, detter mitt syn bør dagens fylkeskommune erstattes av en fellesforvaltning mellom kommunene, sier Vinsand.

Ordfører Johnny Greibesland (Sp), Songdalen. Foto: Kjartan Bjelland

Songdalens ordfører Johnny Greibesland (Sp) leder arbeidsutvalget for K5, og har denne kommentaren til kritikken om at de er for passive med hensyn til oppgavekrav:— Det vi har laget nå er bare et førsteutkast som vil bli supplert. Hvilke oppgaver som kan overtas fra statlige og fylkeskommunale etater vil bli tema på det neste felles formannskapsmøtet i Lillesand 27. og 28. januar, sier han.

— Men her vil det nok være ulike syn, sier Greibesland. Eksempelvis er han selv skeptisk til at kommunene skal overta videregående skoler.

- Iveland kunne danse på bordet

— Jeg mener Vennesla og Iveland tar grunnleggende feil når de mener de får det bedre alene, sier Geir Vinsand.

— Spesielt negativt kan det bli for Iveland. Som en bydel i Stor-Kristiansand ville Iveland kunne danse på bordet. Jeg har ingen tro på at de vil få et sterkt lokalstyre som en del av Vennesla, sier han.

Han mener begge kommunene burde ha sluttet seg til Stor-Kristiansand:

Ordfører Gro Anita Mykjåland (Sp), Iveland. Foto: Reidar Kollstad

— Å lage «motvektskommuner» til Kristiansand strider med prinsippet «ett bysamfunn - en kommune», og dersom bare Søgne og Songdalen går sammen vil det også bli en slik kommune, mener han.- Jeg vet at Geir Vinsand ivrer for stor enheter, og har hørt ham før, sier Ivelands ordfører Gro Anita Mykjåland (Sp).

— Men jeg tror politikerne her føler det annerledes, og jeg støtter ham ikke. Samtidig er det viktig å løfte fram flere scenarier, for vi er i en prosess der ting må tilpasses underveis. Akkurat nå er det vanskelig å være for bastant i disse spørsmålene, sier Mykjåland.