— Det er greit dersom Søgne og Songdalen slår seg sammen, men det blir for stort med Kristiansand, sier Anders Nodeland.

Ulven

Snøen laver ned utenfor rådhuset i Søgne. Fædrelandsvennen har fått med seg Søgnes ordfører Astrid Hilde (Ap) ut i vinterværet for å lodde stemningen rundt en ny storkommune på Sørlandet. Den første vi treffer på er altså Anders Nodeland som til daglig holder til i Songdalen.

— En storkommune blir som ulven som spisser lammene, sier Nodeland.

- Hva er det du frykter?

— At bygda mister sin identitet. Søgne og Songdalen har historisk sett gått greit sammen, men det blir for stort med Kristiansand. Jeg kunne heller tenke meg en kommunesammenslåing mellom Søgne, Marnardal, Songdalen og Mandal. Jeg føler vi er mer like, sier Nodeland.

Les Vidar Udjus' kommentar:

For stort

Ordfører Hilde forklarer at det fortsatt er meningen å ha et lokalt selvstyre i en ny storkommune uten at det nødvendigvis overbeviser Nodeland om at sammenslåing er tingen.

Et steinkast nærmere Kristiansand treffer vi på Gerd Lillian Bakkevold. Søgneboeren har ikke bestemt seg for hva hun foretrekker.

Gerd Lillian Bakkevold (t.v.) er opptatt av at servicenivået skal være like godt dersom kommunene velger å slå seg sammen. Foto: Kjartan Bjelland

— Søgne og Songdalen passer bra sammen. Jeg er redd det kan bli litt stort med Kristiansand og de andre kommunene i tillegg, sier Bakkevold.- Hvorfor det?

— Jeg er opptatt av å ha et godt servicetilbud. Jeg tror det blir dårligere i en større kommune.

Søgneordføreren forklarer at bygda fortsatt vil ha et servicesenter i en storkommune og at det er forslått egne, politiske bydelsutvalg.

— Det er bra. For meg handler det først og fremst om at vi får den hjelpen vi trenger her i Søgne. Det er viktig, sier Bakkevold.

Ja - så absolutt

Inne på Torvets Cafe & Pub sitter to voksne kvinner og nyter hver sin kaffekopp.

— Kommunesammenslåing. Ja, absolutt, lyder det fra Bjørg Olsen.

Marita Andersen fra Søgne synes tingene er greie som de er. Hun er skeptisk til å bli en del av stor-Kristiansand. Selv om det snakkes litt om sammenslåing i vennegjengen, tror hun ganske mange på hennes alder er relativt likegyldige. Foto: Kjartan Bjelland

Hun og venninnen, Wenche Sletta, bor i Kristiansand, men benytter tilbudene i nabokommunene med jevne mellomrom. Et par ganger i uka hopper de på bussen og farter til Søgne, Lillesand eller Vennesla for å gå på café.— Jeg er født i Greipstad, men flytta til Kristiansand da jeg var 18 år gammel. Jeg vet ikke hvor stor rolle det spiller med identitet eller dialekt lenger. Jeg følger med på sammenslåingsdebatten. Det heter at tilbudene skal bli bedre og pengene flere i en storkommune. Det er nok bare i en overgangsfase. Likevel er jeg tilhenger av en sammenslåing, sier Olsen.

— Hvorfor det?

— Jeg vet ikke om tilbudene blir så veldig mye bedre, men det er noe med helheten, sier Olsen.

To tanker på en gang

Ordfører Astrid Hilde lytter til det som kommer fram og sier Søgne kommune har to alternativer som må utredes. En sammenslåing bare med Songdalen eller en sammenslåing med Songdalen, Kristiansand, Birkenes og Lillesand. Den siste modellen har fått tilnavnet K5.

Søgnes ordfører, Astrid Hilde, utreder for øyeblikket to alternative forslag til kommunesammenslåing. En mindre variant hvor Søgne og Songdalen slås sammen og en storkommune rundt Kristiansand. Foto: Kjartan Bjelland

— Det er interessant å høre hva folk mener om en sammenslåing. Slik jeg ser det nå, kommer folket til å la politikerne avgjøre kommunens videre skjebne, men Frp har lagt fram et forslag om folkeavstemning og det må vi ta stilling til, sier Hilde.Hun er en av tre som har ført det midlertidige sammenslåingsdokumentet i pennen. Noe av det viktigste arbeidet er å få fram forskjellene i eller utenfor en storkommune.

— Jeg har inntrykk av at de fleste ønsker en eller annen form for sammenslåing. Jeg hadde likevel ønsket meg noe større engasjement rundt dette spørsmålet, sier Hilde.