— Det nye inntektssystemet for kommunene vil ramme Iveland hardt. Derfor er vi nå mye nærmere kommunesammenslåing enn før, sier ordfører i Iveland, Gro-Anita Mykjåland (Sp) til Fædrelandsvennen.

Torhild Bransdal ordfører i Vennesla og Gro-Anita Mykjåland, ordfører i Iveland, jobber nå for å legge fram en avtale om sammenslåing av Vennesla og Iveland. Dette er arkivbilde, siden de to ikke ville avbildes sammen tirsdag. Foto: Kjartan Bjelland

Det sier hun i visshet om at sammenslåing er et så ømt tema i Iveland at kommunes toppolitikere ikke har kunnet «forhandle» med Vennesla. De har i stedet brukt ordet «samtaler».— Spørsmålet er ikke nødvendigvis lenger sammenslåing eller å ha det som nå. Med det inntektssystemet som kommer, er det ikke sikkert nå-situasjonen er mulig, sier Mykjåland og minner om at tjenestene til innbyggerne må være viktigst.

Samtidig er tydeligvis saken fortsatt så øm at ordfører Mykjåland tenker nøye over hva hun gjør. Tirsdag ville hun ikke fotograferes alene sammen med Bransdal.

Intensjonsavtale

På et møte på Herredshuset i Vennesla tirsdag formiddag ble delegasjonene fra de to nabokommunene enige om å innkalle til felles formannskapsmøte allerede 19. januar. Det kan bli et historisk møte.

— Her skal vi involvere og samsnakke oss om videre prosess. Deretter skal vi lage en intensjonsavtale for sammenslåing, sier ordfører Torhild Bransdal.

Den skal være klar i mars/april. Intensjonsavtalen vil ikke være en endelig avtale om hvordan en eventuelt ny sammenslått kommune skal se ut, men den vil inneholde retning og avklaringer.

— Der vil vi si noe om skolestruktur og hvilke prinsipper som skal ligge til grunn for en ny felles kommune. Det skal bli et grunnlag for innbyggerne å ta en beslutning på, sier Mykjåland.

Folkeavstemning er det ikke sikkert at det blir noe av, men begge ordførerne sier det skal legges opp til kraftig involvering av innbyggere. Først etter en omfattende høring skal kommunestyrene konkludere.

Neppe folkeavstemning

— Innen juni må vi ha konkludert. Da skal fylkesmannen ha et svar, sier Bransdal.

Begge de to ordførerne mener prosessen mellom Iveland og Vennesla går parallelt med prosessen mellom de fem kommunene som diskuterer sammenslåing rundt Kristiansand.

— Dette er to prosesser som går uavhengig av hverandre og ikke påvirker hverandre heller, sier Bransdal.