Tjenestetilbud, nærdemokrati, økonomi, arbeidsplasser og lokale satsinger er lagt under lupen, og et av forslagene til overordnet visjon som materialiserte seg i gruppearbeid på Scandic Bystranda var dette:

«Stor nok til å levere — nær nok til å bry seg».

— Konturene av K5 begynner å se veldig bra ut, erkjenner Songdalens ordfører Johnny Greibesland og sikter til en mulig ny storkommune bestående av Lillesand, Birkenes, Kristiansand, Søgne og Songdalen.

— Ja, de gjør det, og det er stor enighet om hva som er viktig, sier Søgnes ordfører Astrid Hilde (Ap) som leder arbeidet med å lage utkast til intensjonsavtale.

Nært og spisst

Hovedkonturene som avtegner seg er å skape en kommune der folk får gode nærtjenester der de bor samtidig som de kan dra nytte av sentralisert spisskompetanse på tunge fagfelt:

-Ingen ting er hogget i stein. Alt er fortsatt åpent for diskusjon, sa Søgnes ordfører Astrid Hilde (H) da hun presenterte oppsummeringen av gruppearbeidet. Foto: Kjartan Bjelland

— Men det er ikke slik at alle kompetansearbeidsplasser må ligge i Kristiansand. Uten at vi har diskutert lokasjoner, kan vi for eksempel tenke oss at lønnskontoret skal ligge i Birkenes og plan- og bygg i Søgne, sa Astrid Hilde da hun presenterte innspillene fra det felles gruppearbeidet.Nærdemokratiet blir tenkt ivaretatt gjennom kommunedelsutvalg, uten at det foreløpig er tatt stilling til modell og mandat. De ønsker å gi stillingsgaranti til alle ansatte, og la naturlig avgang regulere eventuelle overflødige.

— Selv om vi ikke trenger fem rådmenn, vil vi fortsatt trenge deres kompetanse og gode ledere i andre posisjoner, understreker ordførerne.

Økt tillit

Stedsutvikling er et annet viktig punkt, og alle kommunene kommer nå med forslag til felles løft som de kan satse på. Det spenner fra utvikling av «Smart skog» i Birkenes til styrking av Tangvall som sentrum.

- Jeg opplever at Kristiansand er en veldig raus storkommune, sier Lillesands ordfører Arne Thomassen (H). Harald Furre mener de mindre kommunene nå ser at reformen ikke er et sentraliseringsprosjekt. Foto: Kjartan Bjelland

Kristiansands ordfører Harald Furre (H) er fornøyd med framdriften i arbeidet:— Jeg tror de mindre kommunenes tillit til at dette ikke er et sentraliseringsprosjekt har økt, sier han.

— Jeg opplever at Kristiansand er en veldig raus storkommune, sier Arne Thomassen, og får støtte av de andre.

— Hovedmålet med reformen må være å få høyere kvalitet på tjenestene der folk bor, og samtidig skape attraktive arbeidsplasser, mener Astrid Hilde. I likhet med de andre venter hun spent både på det nye inntektssystemet og oppgavefordelingen som er varslet fra regjeringen.

Ikke hogd i stein

— Nye spesialiserte oppgaver gjør at vi må bli større for å kunne håndtere dem, sier hun. Ikke minst vil digitalisering på de fleste områder være et felt der de drar nytte av å være større.

- Konturene av K5 begynner å se veldig bra ut, sier Songdalens ordfører Johnny Greibesland (Sp). Foto: Kjartan Bjelland

Hvor stor kommunen blir, er fortsatt uvisst, for Søgne og Songdalen forhandler også om K2, altså bare de to. Og hvordan K5 skal rigges, skal det forhandles videre om i Lillesand 27. og 28. januar.— Ingen ting er hogget i stein. Alt er fortsatt åpent for diskusjon, sa Astrid Hilde da hun oppsummerte det første forhandlingsmøtet der ordførere, varaordførere og opposisjonsledere har deltatt.

Endelig utkast til intensjonsavtale skal vedtas i felles formannskapsmøte 18. februar. Deretter skal saken behandles i de enkelte kommunene.

— Ambisjonen må være at vi den 18. februar har et dokument som er så konkret at vi kan si til innbyggerne: Dette anbefaler vi, konkluderte Harald Furre ved møteslutt på Bystranda.