56 prosent av rundt 3800 stemmeberettigede innbyggerne i Lindesnes deltok i folkeavstemningen. Tonje Gjevang (19) var blant de 44 prosentene som stemte på Lyngdal 4. Nye Lindesnes fikk flest stemmer med 54 prosent. Foto: Espen Sand
-Det var lenge jevnt, men mot slutten ble det klart at Nye Lindesnes vant med ganske klar margin, da Janne Fardal Kristoffersen, ordfører i Lindesnes. Foto: Espen Sand
Tirsdag formiddag møttes Mandal, Lindesnes og Marnardal for å diskutere veien videre. Det ble mest god stemning og lite konkret, i påvente av ny folkeavstemning i Lindesnes og politisk behandling i Marnardal. Foto: Espen Sand

LINDESNES: — Jeg fikk melding av Janne langt ut på natta der hun skrev at Mandal ble med videre. Det føltes nesten som om vi kom videre i Idol, sa en smilende Mandalsordfører Alf Erik Andersen til ordførerkollega i Lindesnes, Janne Fardal Kristoffersen, før møtet.

Det føltes nesten som om vi kom videre i Idol

Følg FVN Mandal på Facebook

I går kom en viktig brikke på plass for Nye Lindesnes (Mandal, Lindesnes og Marnardal) da Lindesnes vraket Lyngdal 4 til fordel for et samarbeid med Mandal og Marnardal. 54 prosent av innbyggerne ville mot Mandal, mens 44 prosent stemte Lyngdal. 56 prosent av innbyggerne i Lindesnes møtte opp på valget.

Bindende avstemning

— Det er et klart signal fra innbyggerne som politikerne i Lindesnes er pliktet til å følge, sa Fardal Kristoffersen etter avstemningen.

Tirsdag formiddag møttes Mandal, Lindesnes og Marnardal for å diskutere veien videre. Det ble mest god stemning og lite konkret, i påvente av ny folkeavstemning i Lindesnes og politisk behandling i Marnardal. Foto: Espen Sand

Lindesnes skal ha en siste bindende folkeavstemning der innbyggerne må svare ja eller nei til Nye Lindesnes, som vil bli gjennomført om rundt tre måneder. Innbyggerne i Mandal må også ta stilling til Nye Lindesnes, men det ser mest ut som en formalitet etter innbyggerundersøkelsen som ble offentliggjort i forrige uke. Der fikk samarbeidet unison støtte fra mandalittene.

Det er langt fra sikkert at Marnardal blir en del av samarbeidet, selv om de i dag ikke har andre alternativer.

— Kommunestyret må ta stilling til om vi skal ha folkeavstemning. En eventuell folkeavstemning vil bli gjennomført våren 2016. Samtidig vil vi vurdere null-alternativet, men det avhenger av hvordan det nye inntektssystemet blir, sier Helge Sandåker, ordfører i Marnardal.

Les kommentaren:

Marnardal kan glippe

Sandåker mener mange i Marnardal ønsker å samarbeid med nabokommunene i indre Agder.

Marnardal er klar på at vi gjerne skulle hatt et samarbeid med Audnedal og Åseral

— 150 innbyggere deltok i fjor i en undersøkelse om kommunereformen. Majoriteten ønsket seg et samarbeid innover i Agder. Mange innbyggere frykter kjøttvekta når vi er den minste kommunen i samarbeidet. Marnardal er klar på at vi gjerne skulle hatt et samarbeid med Audnedal og Åseral. Mitt inntrykk er at innbyggerne er delte i sin mening om Nye Lindesnes, men det var viktig at Lindesnes nå valgte å gå for samarbeidet. Jeg tror det ville blitt umulig med kun Mandal og Marnardal, sier Sandåker.

Skulle Marnardal glippe er Fardal Kristoffersen er klar på at Lindesnes og Mandal kan stå alene i samarbeidet.

— Ja det mener jeg. Vi vil gjerne ha med Marnardal, men vi er store nok til å stå alene, sier ordføreren fra Lindesnes.

— Det har jeg ikke tenkt på og noe jeg ikke ønsker ikke å ta stilling til nå, svarte Andersen på det samme spørsmålet.

Utålmodig ordfører

Under møtet i Mandal var Andersen klar på at han gjerne skulle hatt fortgang i prosessen.

— Kjenner meg utålmodig og at jeg sliter med å vente i tre måneder. Vi får ikke gjort så mye før avstemningene, sa Andersen.

Nye Lindesnes kan bli likevel bli den første samarbeidsprosessen som kommer i mål på Sørlandet. Det har blitt lagt merke til fra nasjonalt hold.

— Jeg skal hilse fra kommunalminister Jan Tore Sanner og si at han er imponert om det vi har fått til. Han satt oppe i går kveld og fulgte med på utviklingen. Han vil gjerne komme på besøk til oss en gang på nyåret, sa Fardal Kristoffersen.