Mandag begynte de første reelle forhandlingene som vil vise om et fellesskap av Lillesand, Birkenes, Kristiansand, Søgne og Songdalen er realistisk.

To dager skal forhandlingsutvalgene fra de fem kommunene tilbringe på hotell Scandic Bystranda der de skriver utkast til en intensjonsavtale.

Kristiansands forhandlingsutvalg fotograferes: Fra venstre varaordfører Jørgen Kristiansen (KrF), opposisjonsleder Mette Gundersen (Ap) og ordfører Harald Furre (H). Foto: Kjartan Bjelland

— Lykkes vi med K5, skriver vi norgeshistorie, sier Kristiansands ordfører Harald Furre (H) til Fædrelandsvennen.K5 er arbeidstittelen på den nye storkommunen bestående av kommunene i Knutepunkt Sørlandet - minus Vennesla og Iveland som ikke ønsker å være med. Mens det er lite konkret bevegelse rundt de andre storbyene, er prosessen rundt Kristiansand den som nå er kommet lengst.

Usikkert utfall

Men om det virkelig blir en ny kommune, er fortsatt usikkert

— Det som blir avgjørende er om vi får muskler til å ha et lokalt tjenestetilbud og til å drive stedsutvikling, sier Johnny Greibesland.

Søgnes forhandlingsutvalg består av fra høyre ordfører Astrid Hilde (Ap), varaordfører Egel Terkelsen (Frp) og opposisjonsleder Tom Løchen (H). Foto: Kjartan Bjelland

Intensjonsavtalen skal føres i pennen av Søgnes ordfører Astrid Hilde (Ap) som leder «skrivegruppen». Hun har gjentatte ganger uttrykt klar skepsis til Stor-Kristiansand, men presiserer at hun stiller med åpent sinn:— Nå skal vi finne ut hva som er de beste løsningene, sier Hilde. Etter to måneder som politiker, har hun erfart hvor mye som ligger i samarbeidet i Knutepunkt Sørlandet:

— Spørsmålet blir jo også hva vi mister ved å stå utenfor, sier hun.

Storkommune i vest

Parallelt med K5, forhandler Søgne og Songdalen også om K2 - en allianse av bare de to.

— En sammenslåing blir det nok uansett, men det er K5 vi legger mest energi i nå, sier Hilde.

— Vest for dere kan det gå mot en ny storkommune bestående av Mandal, Lindesnes og Marnardal, hva betyr det?

— Det betyr at vi i alle fall ikke kan vende oss mot Mandal, sier Hilde.

Gruppearbeidet er i gang. Forhandlingsdelegasjonene fra fem kommuner skal komme fram til felles mål. Foto: Kjartan Bjelland

Johnny Greibesland svarer slik:— Det betyr at det blir viktigere for oss å bli en del av en større kommune.

Siden forrige fellesmøte, har Birkenes rukket å komme på den såkalte «Robek-listen» over kommuner i økonomisk ubalanse.

— Jeg vet ikke om det får betydning for forhandlingene her. Vi går ikke inn i en storkommune for å redde økonomien, sier ordfører Anders Christiansen (Ap). Han gikk til valg på å opprettholde et selvstendig Birkenes, men sier tonen blant forhandlerne i K5 er god.

— Men selv om vi blir enige her, er det ikke sikkert det er en løsning kommunestyret og folk i Birkenes vil gå inn for, understreker han.

Midt i grøtfatet

Lillesands ordfører Arne Thomassen (H) har forventninger til møtet på Bystranda:

Lillesands ordfører Arne Thomassen (H) innledet til gruppediskusjon om den nye storkommunens visjoner og overordnede mål. Foto: Kjartan Bjelland

— Jeg håper vi nå kommer litt nærmere hva en storkommune vil inneholde og hvilke konsekvenser det får for innbyggerne og de ansatte, sier han.De ansatte er representert ved blant andre hovedtillitsvalgt Pål Tjøm fra LO Kommune som sier det nå er en avventende stemning blant medlemmene.

— Det er viktig for oss å være med i disse samtalene. Hittil var vi bare gått rundt grøten, og nå sitter vi oppi grøtfatet, sier han.