— Foreløpige anslag basert på det nye inntektssystemet, viser at de fem kommunene samlet vil få om lag 100 millioner kroner årlig mer å rutte med sammen enn hver for seg de neste 15 årene, sier Kristiansands ordfører Harald Furre (H) til Fædrelandsvennen.

26. januar kommer kommunalminister Jan Tore Sanner (H) til Kristiansand for å møte K5-forhandlerne, og da håper de på mer:

— Vi er spent på om han da vil gi tydelige signaler om at K5 også vil få storbytillegg på 40-50 millioner årlig. Og da begynner vi å snakke om substansielle beløp, sier Furre.

- Gode muligheter

Fredag formiddag var ordførerne i Lillesand, Birkenes, Kristiansand, Søgne og Songdalen samlet til arbeidsutvalgsmøte på Nodeland for å jobbe videre med intensjonsavtalen, og der var økonomi et tema. At et ekstra tresifret millionbeløp spiller inn i vurderingene, er det ingen tvil som:

- Det er klart 150 millioner ekstra vil bety mye, sier Lillesands ordfører Arne Thomassen (H). Foto: Kjartan Bjelland

— Det er klart det betyr mye. Vi skal levere flere og bedre tjenester i en større kommune, og et slikt beløp vil gi oss svært gode muligheter til å styrke tjenestetilbudet og se fremover, sier Lillesands ordfører Arne Thomassen (H).Siden den foreløpige intensjonsavtalen ble offentliggjort for halvannen uke siden, har det vanket både ris og ros fra fagekspertisen. Mens to UiA-professorer mener ordningen med bydelsutvalg vil bli tungvint og mer byråkratisk, har en annen samfunnsforsker hyllet bydelsmodellen, men mener avtalen er alt for lite offensiv med hensyn til å kreve nye oppgaver fra staten.

Forhandlinger i Lillesand

— Jeg tror noen har misforstått det med nærdemokratiet, sier Songdalens ordfører Johnny Greibesland (Sp).

— Det er tenkt at det nye kommunestyret skal ha overordnet myndighet, men at mindre tilpasninger kan legges lokalt. Det gjelder saker som er viktig for lokal identitet, frivillighet, lag og foreninger, og veldig lokale tjenester, sier han.

— Tolkningen er nok blitt trukket litt langt, og dette er noe vi skal diskutere mer på neste forhandlingsmøte i Lillesand 27. og 28. januar, supplerer Søgnes ordfører Astrid Hilde (Ap).

- Hornmusikk i brystet

Men ordførerne ser at avtaleutkastet kan virke lite offensivt med hensyn til ansvar for store oppgaver:

Økonomi var tema på møtet i arbeidsutvalget fredag. Fra høyre Lillesands ordfører Arne Thomassen (H), daglig leder i Knutepunkt Sørlandet, Kristian Råmundal, Songdalens ordfører Johnny Greibesland (Sp), Søgnes ordfører Astrid Hilde (Ap), Birkenes ordfører Anders Christiansen (Ap) og Harald Furre (H) fra Kristiansand. Foto: Kjartan Bjelland

— Ja, jeg ser klart at det offensive elementet er underkommunisert, og det vil også bli en del av temaet på forhandlingsmøtet i Lillesand. Der må vi vise at vi har større ambisjoner og litt mer hornmusikk i brystet, sier Harald Furre.Nøyaktig hvilke statlige eller fylkeskommunale oppgaver de ønsker å ta ansvar for, vil imidlertid neppe bli formulert:

— Vi må passe på at vi ikke begir oss inn på noe som er partipolitisk kontroversielt. Å overta videregående skoler er for eksempel noe det ikke vil være enighet om. Poenget er at vi sammen kan skape en storkommune som er rigget for å ta på seg større oppgaver, sier han.

Innbyggerundersøkelse

Etter at intensjonsavtalen ble offentliggjort har ordførerne i de fire kommunene rundt Kristiansand merket et langt større folkelig engasjement, og det vil også legges opp til folkemøter og mer innbyggerinvolvering.

Alle fem kommuner legger opp til innbyggerundersøkelser, men om det skal holdes folkeavstemning om sammenslåing, er ennå ikke avklart. Både Søgne og Kristiansand vedtok i forrige periode at det ikke skal holdes en slik avstemning, mens spørsmålet fortsatt er åpent i Songdalen, Lillesand og Birkenes.