Loven er klar på at innen en og samme kommune må det være like skatter og avgifter. I dag er disse tre kommunene svært forskjellige på dette feltet ut fra størrelse og tilpasset kostnadsnivå. I en ny storkommune må avgiftene harmoniseres som det fint heter.

Staten har tilpasset en arbeidsgiveravgift som varierer fra 0 % til 14.1 % ut fra hvilken sone kommunen tilhører. Lyngdal tilhører sone 1 og har topp avgift 14.1 % på all privat og offentlig ordinær næring og landbruk. Hægebostad og Audnedal tilhører sone 1a og har for ordinær næring 10.6 % inntil differansen mellom det foretaket faktisk betaler i avgift, og det foretaket ville ha betalt i avgift med en sats på 14.1 %, er lik et fribeløp på 500.000. (For godstransport på vei er fribeløpet 250.000).

Nye arbeidsplasser

For all landbruksnæring har disse to kommunene fast sats på 10.6 %. I en ny storkommune skulle vi gjerne beholdt denne støtten til våre arbeidsgivere for å kunne beholde og å opprette nye arbeidsplasser. Det kan vi ikke, har statsminister Erna Solberg sagt i Stortinget. I en ny kommune vil 14.1 % gjelde for alle. (Ved en sentraliseringsprosess som sammenslåingen i virkeligheten er, kan regjeringen spare inntil 14,3 milliarder på at små kommuner får 14,1 %. Penger som kan gi skattelette til de aller rikeste).

Hvorfor sørger ikke dere ordførere for at en så viktig opplysning som vil få store konsekvenser for framtida kommer ut til folket? (11.2. sendte jeg dette spørsmålet til ordfører og rådmann i Audnedal, men de er tause).

Tror dere virkelig at ved å tvangsøke arbeidsgiveravgiften i Hægebostad og Audnedal så vil dette styrke initiativ, konkurranseevne og skape flere arbeidsplasser her? I en ny storkommune loves det at «befolkningsveksten skal være høyest i Agder og over landsgjennomsnittet.«

For å bosette seg, trenger en hus. I Audnedal og Hægebostad er det ikke uvanlig å bygge spredt i uregulert område.

Dyrere byggesaksgebyrer

Kommunene beregner seg da gebyrer for å dekke de «faktiske» utgiftene for fradeling av tomta. Vi tenker oss at en bondedatter ønsker å bygge nytt hus på gården i et LNF område som krever dispensasjon.

For dette krever Audnedal 6119. Lyngdal tar normalt 24.000, men praksis viser også 38.000. Skal vi tippe at husbyggere i Hægebostad og Audnedal må belage seg på dyrere byggesaksgebyrer og at dette igjen kan bety færre tilflyttere enn forventet?

Hægebostad har folkeavstemming 6. og 7. mars. Audnedal er ferdig og resultatet viser et klart ja i gamle Konsmo kommune og et like klart nei i gamle Grindheim kommune. Resultatet står i samsvar med avstanden beboerne har til Lyngdal.

Jeg har stor tiltro og setter min lit til at dere hægebostaddøler stemmer nei slik at saken utsettes og ikke blir avgjort før et samlet Storting har fått sagt sitt. Godt valg!