Like før valglokalet stengte var det god stemning. Hægebostad-ordfører Margrethe Handeland måtte høre hvor mange som hadde stemt. Foto: Espen Sand
Deltakelsen i Hægebostad var rekordhøy. 73 prosent stemte, mot 65 prosent ved et gjennomsnittlig kommunevalg.
Det var god stemning i valglokalet på Kollemo skole. Jon Ivar Birkeland, Åse Reidun Lande og Solveig Fidjeland veiledet innbyggere i valglokalet. Foto: Espen Sand
Jostein Olsen stemte for Lyngdal 3. -Det vil gjøre at vi står sterkere i fremtiden, mente han. Foto: Espen Sand
-Jeg stemmer nei, men er fremdeles usikker, sa Frode Hommen, en av innbyggerne som brukte stemmeseddelen under folkeavstemningen i Hægebostad. Foto: Espen Sand

HÆGEBOSTAD: — Vi har foreløpig ingen plan b. Samtidig har vi dårlig tid om vi skal samarbeide med andre kommuner i fremtiden, innrømmer Margrethe Handeland, ordfører i Hægebostad kommune.

Handeland var svært skuffet over at innbyggerne mandag kveld vraket samarbeidet med Lyngdal og Audnedal. 73 prosent av de rundt 1295 stemmeberettigede innbyggere brukte stemmeseddelen. Resultatet viste at 539 innbyggere ønsket å stå alene, mot 402 som stemte "ja".

Deltakelsen i Hægebostad var rekordhøy. 73 prosent stemte, mot 65 prosent ved et gjennomsnittlig kommunevalg.

— Det er et klart signal fra innbyggerne. Selv om jeg ønsket et Lyngdal-samarbeid har jeg sagt at jeg vil følge resultatet, sier Handeland.

Kan tape 8,7 millioner

Det kan få store konsekvenser, tror ordføreren.

— Hægebostad har allerede i dag en stram økonomi, og dersom vi nå skal stå alene frykter vi flere innstramminger. Samtidig vet vi ikke om det påvirker det mangeårige skolesamarbeidet med Audnedal, sier Handeland.

Rådmann i Hægebostad, Ivan Sagebakken, sier kommunen nå går glipp av store inntekter.

— Vår innstilling var et ja til Lyngdal 3. Vi er en liten kommune og dersom vi står alene vil vi tape 8,7 millioner kroner slik det nye inntektssystemet ser ut nå. Det er nesten ni prosent av budsjettet. Dette er penger som må kuttes de neste 4-5 årene. Vi må nok vurdere eiendomsskatt, endringer i skolestruktur eller det generelle tjenestenivået. Men det får være opp til politikerne å bestemme, sier Sagebakken.

Fortsatt i tvil

I valglokalet på Kollemo skole var det folksomt mandag kveld. Ordfører Handeland sier lokalpolitikerne har vært delte i meningen om kommunens fremtid. Det var definitivt også innbyggerne.

-Jeg stemmer nei, men er fremdeles usikker, sa Frode Hommen, en av innbyggerne som brukte stemmeseddelen under folkeavstemningen i Hægebostad. Foto: Espen Sand

— Jeg stemte nei, men er fortsatt i tvil. Jeg er redd mye kan forsvinne mot Lyngdal i et samarbeid. Derfor vil jeg helst være alene. Jeg føler ikke at konsekvensene er kommet godt nok fram, sa Frode Hommen (28).

— Jeg håper virkelig på et ja. Hægebostad vil stå sterkere dersom vi går sammen med Lyngdal. Da får vi de beste tjenestene. Nå håper jeg folk bruker stemmeseddelen, ellers kan man jo ikke klage i ettertid, mente innbygger Jostein Olsen (36).

Lokalpolitiker Tor Arild Bakke, fra tverrpolitisk liste, måtte se ønsket om en fremtid med Lyngdal forsvinne.

— Jeg registrerer resultatet med undring. Politikerne sa i fjor nei til å stå alene og til å være med i et Lister-samarbeid. Jeg har liten tro på at vi nå kan stå alene og mener Kvinesdal eller Farsund kan være et alternativ, sa Bakke etter avstemningen.

Satte Lyngdal i stikken

Tidligere i år satte Lindesnes en stopper for Lyngdal 4 (Lyngdal, Lindesnes, Audnedal og Hægebostad), da en overvekt av innbyggerne heller ønsket seg inn i Nye Lindesnes. Etter mandagens resultat i Hægebostad skrinlegges også Lyngdal 3 (Lyngdal, Audnedal og Hægebostad). Det skaper problemer både for Lyngdal og Audnedal, knappe fire måneder før den satte fristen for nye kommunesamarbeid.

Ordfører Jan Kristensen i Lyngdal innrømmer at en rekke kommuner nå har dårlig tid.

— Jeg er selvsagt skuffet når man har lagt ned så mye arbeid gjennom to år. Når man ikke kommer i mål, blir det jo frustrerende for dem som står i spissen. Når en slik prosess punkterer like før fristen blir det selvsagt kaotisk. Mange har dårlig tid nå. Samtidig er det godt å bli ferdig nå. Vi står på bar bakke, men jeg hører stemmer som snakker om at vi nå skal stå alene. Selv har jeg alltid hatt tro på å skape en storkommune, sier Kristensen.

Uviss fremtid for Audnedal

Reidun Bakken, ordfører i Audnedal kommune, var tydelig skuffet.

— De har gitt oss et tydelig signal på at de ønsker å fortsette som Hægebostad kommune. Det betyr at vi i Audnedal ikke vet hva vi skal gjøre. Vi har et kommunestyrevedtak på at vi ikke ønsker å stå alene, samtidig er Nye Lindesnes et alternativ som er under utredning. Men mange av politikerne i Audnedal har sagt tydelig fra at de ikke ønsker seg mot Mandal, sier Bakken.

I Mandal blir Audnedals flørt med Nye Lindesnes møtt med skepsis.

— Altså, Audnedal var med i utgangspunktet, men valgte å trekke seg ut. Dersom de må ny viser interesse må det forankres i kommunestyret. De kan ikke gløtte på døra og så lukke den igjen. Men det er ingen tvil om at Audnedal kan bli en del av Nye Lindesnes, dersom de virkelig bestemmer seg, sier Alf Erik Andersen, ordfører i Mandal kommune.