De skal snakke om de vil slå seg sammen med Lyngdal eller Mandal. Eller stå alene. Eller utsette hele avgjørelsen til en folkeavstemning er gjort.

En avgjørelse er utsatt om hvor kommunen skal gå. Kommunestyret vedtok at det skal være folkeavstemning neste vår.

Kl. 16.09: Ordfører Janne Fardal Kristoffersen har satt møtet. Hun tar ordet:

— Jeg føler at Lindesnes kommune virkelig har tatt på alvor arbeidet med kommunesammenslåing. Vi har hatt flere felles formannskapsmøter med de andre

Lindesnes kommunestyre.

kommunene. Vi har informert bredt til kommunestyrets medlemmer. Alt har vært tilgjengelig på nettet. Fire folkemøter har vi hatt, det er flest av alle kommuner.

Ønsker enighet

— Jeg er opptatt av at vi skal ha bredt enighet. Jeg er glad de kommunestyrevedtak vi har gjort i denne saken har vært enstemmige.

— Alle kommunestyrerepresentanter har fått all den informasjon de har bedt om. Jeg opplever at politikerne mener at prosessen har vært god.

Kl. 16.15: Hun sier videre:

Jeg hadde helst sett at vi hadde tatt et retningsvalg i dag

— Jeg hadde helst sett at vi hadde tatt et retningsvalg i dag. Men forholder meg til det politiske miljøet mener som åpenbart mener at vi ikke skal. Men jeg håper at vi kan få et vedtak som gjør at vi kan komme i mål innen denne tidsfristen som staten har gitt oss.

Kl. 16.18: Rådmann Rune Stokke tar ordet. Han redegjør for de retningslinjer regjeringen har lagt opp til i kommunereformen. Han sier at kommunene må ha gjort

sine vedtak innen 1. juli 2016. Han opplyser videre hvordan status er i de andre kommunene som berører Lindesnes.

Kl. 16.37: Han avrunder med å si at man sikter på å være ny kommune fra 1. januar 2020. — Tida går fort fram til da, sier Stokke.

Ønsker folkeavstemning

Kl. 16.38: Per Skutle (V) tar ordet. Han legger fram om folkeavstemning i saken. Han ønsker at det skal skje samtidig med høstens kommunestyrevalg.

Folk skal avgjøre retningsvalget

— Folk skal avgjøre retningsvalget. Dette bør skje til høsten fordi da vil man få den største oppslutning fordi det skjer samtidig med kommunestyrevalget, sier han.

per skutle.jpg

Kl. 16.45: Han sier at gjør man det slik kan kommunestyret vedta kommuneretning innen nyttår.— For meg så handler det om å være i takt med de kommunene vi samarbeider med, sier Skutle.

— Så er det noen som krever mer informasjon og derfor vil utsette avgjørelsen. Hva er det som tenkes på her? Hva er det som mangler av informasjon? Rådmannen har gjentatte spurt om hva som mangler av informasjon, sier Skutle.

Kl. 16.52: Han ønsker svar på dette fra de partiene som vil en folkeavstemning først neste vår.

En selvfølge

Kl. 16.57: Nils Magne Glomsaker (FrP) forstår ikke at det nå diskuteres om en folkeavstemning skal være avgjørende for utfallet. - Det er jo en selvfølge, sier han.

Han sier også at null-alternativet er meningsløst i en sak om kommunesammenslåing.

Endelig er det nå blitt engasjement i denne saken

Kl. 17.00: Ivar Lindal (KrF) tar ordet. - Endelig er det nå blitt engasjement i denne saken. Endelig begynner noen av innbyggerne å mene noe. Reformen er jo ikke for oss her i kommunestyret, men for innbyggerne.

Ordfører Janne Fardal Krisoffersen før kommunestyremøtet tirsdag ettermiddag.

Til Skutle sier han: — Du burde jo heller forsvare eget forslag framfor å stille så mange spørsmål til oss andre.Videre sier han at tid er en viktig faktor. - Denne saken må forankres ute blant folket. Derfor skal vi ta oss tid før en avgjørelse, sier han.

Han sier at det er høyst uklart hva som skjer om vi klipper snora til Mandal.

Forslag

Han legger fram forslag på vegne av Krf, Frp, Ap og Sp. Her heter det at

  1. Retningsvalget skal utsetter til etter kommunevalget

  2. Det legges opp til et vedtak om en mulig kommunesammenslåing i løpet av våren 2016. 3) Det skal brukes nødvendig tid på prosessen med egne innbyggere før valget tas.

  3. Det avholdes folkeavstemning om det framfprhandlede resultat i løpet av våren 2016. 5) Innen juni neste år skal saken være ferdigbehandlet i kommunestyret.

Kan ikke stå alene

Kl 17.28. Janne Fardal Kristoffersen (H) tar ordet. - Jeg er glad for innbyggerundersøkelsen vi hadde, særlig at kun 22 prosent som ikke ville slå seg sammen med noen. Av den grunn mener jeg vi skal kutte ut tanken på null-alternativet.

— Vi kan ikke stå alene, sier hun og viser til at et stort flertall på Stortinget krever sammenslåing av kommuner.

Hun sier at flere har bedt om gruppemøte om saken.

Hun argumentererer igjen for en folkeavstemning i forbindelse med kommunestyrevalget.

Kl 17.49: Ivar Lindal (KrF): - Jeg tror ikke folk flest er misfornøyd med innbyggerundersøkelsen som ble gjort. Men det som er blitt kritisert er mangel på informasjon. Hva skjer for eksempel med det interkommunale samarbeidet, det vet vi alt for lite til.

- Det viktigste for meg med hele reformen er at den er godt forankret hos folk der ute, sier Lindal.

Kl. 17.54: Janne Fardal Kristoffersen : - Det blir opplagt store endringer på det interkommunale samarbeidet om noen kommuner går ut.

Kl. 17.59: Gruppemøte. Møtes igjen kl 18.30. Kl. 18.45: Møtet settes igjen.

Forhandlinger strandet

Det har i pausen vært forhandlinger i pausen i et forsøk på å få enighet, men det strandet på om det skulle være folkeavstemning i høst eller neste vår.

Kl. 18.46: Jo Inge Lauen (V): - Ap, Sp, Frp og KrF kom oss ikke i møte angående folkeavstemning i høst.

Kl. 18.47: Ivar Lindal (KrF): - For å gjennomføre en avstemning 14. september så er vi raskt i samme spor med kritikk. Det blir for brått med mangelfull informasjon for innbyggerne. Vi trenger å vite hva som skjer med det interkommunale samarbeidet.

- Og hva med de som forhåndsstemmer, skal ikke de få stemme angående kommunereformen?

Kl. 18.51: Rådmann Rune Stokke tar ordet og sier at det ikke er mulig å si hva som skjer med det interkommunale samarbeidet før kommunesammenslåingen er et faktum.

Svein Lysestøl (KrF): - Hva skjer med det samarbeidet mellom kommunene vi er helt avhengig av som legevakt og barnevern? Vi risikerer å måtte kjøpe tjenester fra

et kommunalt monopol, det vil vi vel ikke. Dette er folk veldig opptatte av og det kan vi ikke ta lett på.

Dette er folk veldig opptatte av og det kan vi ikke ta lett på

Kl. 18.56: Thor Gilbertson (Pensjonistpartiet): — Vi må utrede null-alternativet nærmere.

Kl. 19.02: Per Skutle (V): - Det er sterkt beklagelig at vi ikke har fått til et felles vedtak. Det er ikke mulig å klare å komme i mål tidlig nok om vi skal vente på all informasjon som kommunestyrets flertall etterspør.

Ivar Lindal (KrF): - Skutle har mange bekymringer. Men her i livet blir det fleste bekymringer ikke noe av. Dette kommer vi til å håndtere. Og jeg sier det igjen: Når jeg går til valg skal jeg si hva jeg mener om kommunesammenslåing, så folk vet hva de stemmer på. Vi er 21 her, vi må gi signaler hvor vi står.

Kl. 19.22. Voteringen. Med stemmefordeling 11-10 vedtok kommunestyret Ap, KrF, Sp og FrP sitt forslag om folkeavstemning neste vår.