— Jeg synes vi skal høre på innbyggerne om denne meget viktige saken før vi endelig bestemmer oss, sier Svein Lysestøl (KrF).

Følg FVN Mandal på Facebook!

Fredag formiddag vedtok det såkalte kommunereformutvalget i Lindesnes å utsette avgjørelsen om hvem de vil slå seg sammen med. Utvalget består av alle partiene i kommunestyret, og har innstillingsrett om kommunesammenslåing overfor kommunestyret.

Jeg synes vi skal høre på innbyggerne på denne meget viktige saken

Flertallet i utvalget, som vil si KrF, Ap, SV og en uavhengig, mente i tillegg at det skal avvikles en folkeavstemming i kommunen neste vår om hvem kommunen bør slå seg sammen med.

Thor Gilbertson (PP), Janne Fardal Kristoffersen (H) og Per Olav Skutle (V) jobbet med vedtaket i en pause i kommunereformutvalget. Foto: Jarle R. Martinsen

Mindretallet med Høyre og Venstre ønsket denne avstemningen allerede i høst samtidig med kommunestyrevalget.

Vil til Nye Lindesnes

Politikerne fikk først rådmann Rune Stokke sin innstilling å tygge på. Han vil til Nye Lindesnes-alternativet, som vil si Lindesnes, Mandal og Marnardal.

En stor del av diskusjonen var at folk er helt nødt til å vite hvordan de kommunale tjenestene vil bli i en ny kommune.

— Det er jo det folk er opptatte av, det viste folkemøtet torsdag, sa Thor Gilbertson (Pensjonistpartiet).

Per Olav Skutle (V) vil ha folkeavstemming om ny kommune. Thor Gilbertson (PP) ved siden av som ønsker å slå seg sammen med Lyngdal fra 1. januar 2020. Foto: Jarle R. Martinsen

Det var rådmannen helt enig i. — Akkurat det fortjener egne utredninger, sa Stokke.De snakket også om hva som vil skje med det interkommunale samarbeidet som nå går på kryss og tvers mellom kommunene.

— Vi er vel alle enige om å beholde legevakt-samarbeidet med Mandal uansett hva som bestemmes, sa Svein Lysestøl (KrF).

Stå alene

Et annet tema var det såkalte 0-alternativet - altså at Lindesnes blir stående alene. Gilbertson har vært en av de som mener det er det beste.

Men ordfører Janne Fardal Kristoffersen advarte mot det.

Kommunereformutvalget i Lindesnes i møtet fredag. Nå blir det folkeavstemming. Foto: Jarle R. Martinsen

— Det høres dramatisk ut å stå alene når alle nabokommunene slår seg sammen med andre, sa hun.Hun viste dessuten til at kun 22 prosent ved meningsmålingen i Lindesnes nylig vil ha 0-alternativet, mens 62 prosent vil ha sammenslåing.

Dilemma

Lysestøl uttrykte også de dilemma som er rundt kommunesammenslåingene.

Hva gjør vi om Mandal går til Søgne/Songdalen? Og vi til Lyngdal?

— Hva gjør vi om Mandal går til Søgne/Songdalen? Og vi til Lyngdal? Denne prosessen må skje mer parallelt, ikke separat, sa han.

Og ordføreren var helt enig.

— Det de andre gjør, får jo konsekvenser for oss alle, sa hun.

Endelig avgjørelse om prosessen rundt sammenslåing tas i kommunestyret 25. juni.

Audnedal vil til Lyngdal

Samtidig med møtet i Lindesnes kom også rådmannen i Audnedal med sin utredning om hva kommunen bør gjøre.

Kjell Olav Hæåk vil at kommunestyret skal vedta å innlede forhandlinger om en felles avtale med Lindesnes, Lyngdal og Hægebostad med sikte på å fatte endelig vedtak om sammenslåing innen årsskiftet.

— Dersom forhandlingene om en felles intensjonsavtale i «Lyngdal 4» ikke fører fram, vil Audnedal kommune på et senere tidspunkt kunne vurdere «Midtre-Agder», er hans forslag over kommunestyret.