— Uten at jeg selv har bestemt meg, er det klart at dette får betydning for hva kommunestyret bør velge, sier ordfører i Lindesnes, Janne Fardal Kristoffersen.

Følg FVN Mandal på Facebook!

Innbygger-undersøkelsen som kom mandag morgen, viser at 55 prosent vil til det såkalte Lyngdal 4-alternativet som er Lindesnes, Lyngdal, Audnedal og Hægebostad. 37 prosent vil til «Nye Lindesnes»-alternativet som er Mandal, Lindesnes og Marnardal.

Undersøkelsen forteller at 62 prosent av innbyggerne er for sammenslåing, mens 22 prosent er i mot. 16 prosent har ingen mening.

Blant de som vil ha sammenslåing, vil altså 55 prosent til Lyngdal, mens 37 prosent vil slå seg sammen med Mandal og Marnardal. Åtte prosent har ingen bestemt mening om hvilke kommuner Lindesnes bør slå seg sammen med.

Det er klart at dette får betydning for hva kommunestyret bør velge

At Lyngdal «vant» overrasker utvilsomt mange ettersom Mandal og Lindesnes har hatt et tett samarbeid i mange år.

— Det skyldes nok at spesielt de som bor i Spangereid har en tettere geografisk tilhørighet til Lyngdal. Dessuten tilhørte grenda Jåsund tidligere Spangereid og er nå en del av Lyngdal, påpeker Kristoffersen.

25. juni skal kommunestyret i Lindesnes bestemme seg hvor de vil.

- Nå har vi hatt nok utredninger, nå må vi bestemme veivalget, er ordførerens mening.

Vil mot Lindesnes

I Lyngdal skal de allerede uka i forveien ta stilling til hva de vil. Her blir det enten Lyngdal 4-alternativet eller det som kalles Lister-5, som innbefatter alle de fem Lister-kommunene.

Lyngdal-ordfører Jan Kristensen mer enn antyder at han ønsker seg mot Lindesnes.

— Når jeg snakker med folk flest er det opplagt det alternativet som det snakkes mest om. Og denne innbygger-undersøkelsen får helt klart betydning for oss også, sier Kristensen.

Overrasket i Mandal

I Mandal er ordfører Tore Askildsen også overrasket over det Lindesnes-folket mener.

— Jeg mener at Mandal bør søke mot Lindesnes og Marnardal-alternativet. Det er kommuner vi har et tett og godt samarbeid med, sier han.

Mandal bør søke mot Lindesnes og Marnardal-alternativet

Samtidig understreker han at det ikke er noe krise om Lindesnes går vestover.

- Vi jobber også mot Søgne, Marnardal og Songdalen, sier Askildsen.

I Mandal skal bystyret ta stilling til veivalget 18. juni.

Helst mot Midtre Agder

I Audnedal sier ordfører Tønnes Seland at han aller helst vil gå mot Midtre Agder-alternativet som er Audnedal, Hægebostad, Åseral og Marnardal.

— Men om for eksempel Hægebostad bestemmer seg for å gå mot Lyngdal-alterativet er det jo ikke Midtre Agder-alternativ tilbake. Uansett er jeg opptatt av at Audnedal ikke skal stå igjen på perrongen når toget går. Derfor er Lyngdal 4 veldig bra også for oss, sier han.

I Hægebostad sier ordfører Ånen Werdal at det er helt åpent hvor hans kommune går.

- Jeg registrerer innbygger-undersøkelsen i Lindesnes, men vet ikke hva det blir til her, sier han.

Betydning

Prosessveileder for kommunereformen hos Fylkesmannen i Vest-Agder, Dag Petter Sødal, er enig i at den undersøkelsen som nå har kommet i Lindesnes får stor betydning for resten av veivalgene som må foretas.

— Nå i juni vil flere kommuner foreta sine valg. Da kan de ikke uten videre la være å se hva nabokommunen gjør og mener, sier han.

- Dette er hastverk

Ordfører i Marnardal, Helge Sandåker, er sterkt kritisk til det tempoet som kommunesammenslåingene nå foregår i.

helge-1.jpg Foto: Jarle R. Martinsen

— Neste år vil inntektssystemet for kommunene bli lagt om. Dessuten vil stortinget ta stilling til hvilke oppgaver kommunene skal ha i framtiden. Vi burde vente til disse rammebetingelsene foreligger før vi velger nye kommuner, sier Sandåker.

Det er ingen hast med å bestemme seg

Han vil derfor overfor eget kommunestyre anbefale at Marnardal venter til neste år med å bestemme seg for veivalg.

- Jeg ønsker en mest mulig robust kommune, og det er ingen hast med å bestemme seg, sier han.

Når det gjelder hvor Marnardal skal gå, sier han at han ønsker Mandal, Marnardal, Søgne og Songdalen utredet om det ikke blir noe av alternativet "Nye Lindesnes".