— Jeg har lenge ment at Sørlandet vil stå sterkere som ett Agder-fylke. I dag er landsdelen for oppsplittet, og er ikke et stort nok kraftsenter. I den forbindelse må imidlertid Kristiansand erkjenne at det også finnes et annet kraftsenter på Sørlandet, nemlig Arendal, sier Jan Tore Sanner.

Utålmodig

Statsråden deltok tirsdag på det utvidede frokostmøtet til Næringsforeningen Kristiansandsregionen, der kommunereformen var tema. På vegne av næringslivet i landsdelen talte administrerende direktør Mona Mortensen i Repstad Anlegg varmt for en snarlig kommunesammenslåing.

— Når en forholder seg til et tosifret antall kommuner, er det stor forskjell på rutiner og kunnskap hos saksbehandlere. I små kommuner med få ansatte kan vi oppleve at saksbehandlingen stopper opp fordi en enkelt medarbeider er syk eller er bortreist. På mindre steder kan vi også oppleve at den ene personen vi må forholde oss til, har tette bånd til berørte parter, sier Mortensen.

Statsråden sa han deler næringslivets utålmodighet, men minnet om at kommunereformprosessen bare har holdt på i trekvart år. Den forrige varte i 20 år.

For få boliger

Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner mener små kommuner vil få problemer med å gi sine innbyggere det tjenestetilbudet de har krav på. Foto: Reidar Kollstad

— Det blir ingen helhetlig regional planlegging med oppdelte småkommuner. Kristiansandsregionen har en god regionalplan, men ser om noen år ut til å få en underdekning av boliger. Vi må bygge sterkere regioner for å kunne legge til rette for næringsutvikling, sier Sanner.Statsråden truer med mer statlig detaljstyring dersom en ikke får større og mer robuste kommuner. Han viser til at det i dag finnes kommuner som har over 50 interkommunale samarbeidsløsninger, og da er det ikke mye som avgjøres av de folkevalgte.

- Mindre motstand

Ordfører i Søgne og styreleder i Knutepunkt Sørlandet, Åse Severinsen, sier en sammenslåing av alle de sju Knutepunkt Sørlandet-kommunene bare er et av flere mulige alternativ. Det kan bli aktuelt med sammenslåinger mellom to og tre av kommunene Birkenes, Iveland, Kristiansand, Lillesand, Songdalen, Søgne og Vennesla. Noen har også tatt til orde for å få med Mandal og Marnardal i vest og Grimstad i øst i en ny storkommune på Sørlandet.

Severinsen mener personlig at en størst mulig kommune vil være det beste alternativet. Hun tror imidlertid ikke lokalpolitikere flest våger å si klart hva de mener om kommunesammenslåing før valget.

— Det er mye følelser når det gjelder kommunesammenslåing. Til syvende og sist er det nok spørsmål om innbyggerne får beholde sitt lokale tjenestetilbud som legevakt og bibliotek som betyr mest, sier Severinsen.

Fortsatt frivillighet

— Stortinget har sagt at frivillighet er hovedprinsippet ved kommunesammenslåing, men at det kan gjøres enkelte unntak. Mange har kommet lengre enn Knutepunkt Sørlandet når det gjelder sammenslåing. Jeg vil ikke komme med noen råd om hvordan kommunekartet bør bli, men ser at pendlertallene viser at denne regionen er en felles bo- og arbeidsregion, sier statsråden.