— Jeg skal være meget forsiktig med å komme med råd overfor mine politikerkolleger i Lindesnes og Marnardal. Men jeg håper de baserer sine avgjørelser på hvor de vil på fakta og kunnskap, og mindre på følelser, sier Tore Askildsen.

Følg FVN Mandal på Facebook!

Meningsmålingene i Lindesnes og Marnardal viser at innbyggerne vil vestover og nordover framfor å slå seg sammen Mandal (se faktaboks). 25. og 29. juni er det kommunestyre-møter i disse kommunene der sammenslåing skal opp.

Resultatet kan bli at Mandal blir stående alene, og at det ikke blir noe av «Nye Lindesnes» som Mandal, Lindesnes og Marnardal har jobbet med.

— Vi kan sånn sett stå alene, vi er store nok til det. Men jeg er overbevist om at det vil styrke alle tre kommuner om vi bli slått sammen, sier Askildsen.

Samarbeid

Han viser til et meget omfattende samarbeid allerede innen brannvesen, helse, landbruk, renovasjon og mye mer.

Vi skal danne en helt ny kommune

- Jeg kan forstå at mange tror de blir slukt av Mandal. Men slik blir det ikke, vi skal danne en helt ny kommune, sier han.

Han sier den økonomiske situasjon i Mandal nå er god med et overskudd på omlag 14 millioner kroner i 2014. — Og det til tross for at vi har foretatt betydelige investeringer de siste årene, sier Askildsen.

Stemmer ikke

Også gruppeleder for Frp, Alf Erik Andersen, ber lokalpolitikerne i Lindesnes og Marnardal holde tunga rett i munnen.

— Jeg tror spesielt resultatet i Lindesnes preges av at folk føler vi har så dårlig økonomi i Mandal og at det politiske klimaet er på bånn. Ingenting av dette stemmer. Når kommunestyrene bestemmer seg, bør det var basert på kunnskap og fakta, ikke følelser og tro, sier Andersen.

Han ønsker seg til Lindesnes og Marnardal.

— Jeg ser meget mørkt på det om vårt meget gode samarbeid over mange år nå skal bli splittet opp, sier han.

Varsom

Aps ordførerkandidat Even Tronstad Sagebakken er også varsom med å komme med råd til sine politikerkolleger i nabokommunene.

Bare tenk hvor vevd sammen våre kommuner er allerede i dag

— De skal selvsagt lytte til innbyggerne, men skal også se helheten som er politikernes samfunnsoppgave. Som vil si å se bakover og forover. Bare tenk hvor vevd sammen våre kommuner er allerede i dag, sier Sagebakken.

Uklart i Lindesnes

På rådhuset i Lindesnes sitter rådmann Rune Stokke og skal komme med sin innstilling overfor kommunestyret. Onsdag formiddag hadde han den ikke klar, så vi får ikke vite om han vil til Lyngdal eller Mandal.

- Kommunestyret får ta hensyn til folkemeningen, innstillingen fra kommunereform-gruppa og hva jeg mener, sier han.

Ordfører Janne Fardal Kristoffersen vil heller ikke si hva hun har konkludert med.

Vil vente

I Marnardal sier ordfører Helge Sandåker at resultatet av undersøkelsen nok farges av undersøkelsen i Lindesnes der folk altså vil til Lyngdal.

— Men min holdning nå er at vi ikke skal bestemme hvor Marnardal skal. Det er ingen hast, særlig fordi Stortinget neste år vil endre rammebetingelsene for kommunene. Vi bør vente å se hva dette innbærer første, sier Sandåker.

Arbeider for Indre Agder kommune

Nærmest i det skjulte har det dukket opp nok et kommunealternativ: Åseral, Evje og Hornnes og Bygland. Her har de allerede kommet så langt som til å kalle den nye kommunen for Indre Agder kommune.

- Det er jo bare en arbeidstittel da, forsikrer Evje-ordfører Bjørn Ropstad.

Men han er meget tydelig på at det er dette alternativet han ønsker for sin kommune, og ikke slå seg sammen med resten av Setesdal-kommunene som er det andre alternativet.

Det er tolv mil til Bykle mens det er fire til Åseral

— Det har spesielt med avstand å gjøre. Det er tolv mil til Bykle mens det er fire til Åseral, sier han.

Drøftingene så langt tilsier at rådhus og ordfører skal være på Evje.

— Nå skal vi ha dette opp i kommunestyret 18. juni. Skal jeg tippe, tror jeg at dette alternativet er den mest realistiske også for resten av mine politikerkolleger, sier Ropstad.