Tom Løchen i Søgne Høyre sier nei til kommunesammenslåing selv om han er for. Foto: JANNE BIRGITTE PRESTVOLD

SØGNE: — Sier Søgne nei, blir det ikke nok ikke noe. Da er sjansen veldig liten, i alle fall. Jeg ser ikke hvordan Songdalen kan gå sammen med Kristiansand uten Søgne, sa Songdalen-ordfører Johnny Greibesland mandag kveld.

I Søgne blir det usedvanlig spennende hva kommunestyret sier 22. juni. Onsdag er det formannskapsmøte. Mandag kveld var det medlemsmøter i Høyre og Ap.

Med knapp margin

— Med en eller to stemmers overvekt har medlemsmøtet i Søgne Ap bestemt at vi ikke skal stoppe prosessen med kommunesammenslåing ennå, forteller gruppeleder Bjørn Egeli til Fædrelandsvennen.

Partiet har vedtatt følgende mandag kveld:

"Søgne Arbeiderparti respekterer folkeavstemningen og sier nei til K2 og K5. Dersom flertallet i kommunestyretvil, vil Søgne Arbeiderparti ikke motsette seg en videre drøfting med Kristiansand og Songdalen"

Bjørn Egeli sier Ap med dette både respekterer folket og ser etter nye muligheter. Han mener folket aldri har uttalt seg om K3, bare om K2 og K5. — Derfor mener vi det er grunnlag for en ny vurdering av K3. En intensjonsavtale om K3 må vi selvsagt også ha på høring, sier Egeli.

For ordens skyld:

K2 er Søgne og Songdalen

K5 er Søgne, Songdalen, Kristiansand, Lillesand og Birkenes.

K3 er Søgne, Sognedalen og Kristiansand.

Står på én eller to stemmer

Han sier samtidig at medlemsmøtet vil stille kommunestyregruppa fritt i spørsmålet om videre prosess, og at det kan bli til at én eller to av de åtte i Søgne Aps gruppe som stemmer nei.

— Det kan bli meget spennende i kommunestyret 22. juni. Det kan fort stå på en eller to stemmer, sier Egeli.

Han sier mye vil handle om hvordan ordfører Astri Hilde legger opp avstemningen. Kanskje blir det prøvevotering med derpå følgende gruppemøter.

Grunnen til spennngen er at Søgnes to største partier nå har ulikt syn på folkeavstemningen for en uke siden. Ap mener folket ikke har uttalt seg om K3, mens Høyre mener folket sa nei til kommunesammenslåing.

— Det er jo forunderlig av Søgne Høyre å gå mot å utrede K3. Høyre har statsråden som kjemper med å få kommunereformen gjennomført, sier Egeli.

Folket

— I Høyre i Søgne handler det om å lytte til folket, sier gruppeleder Tom Løchen:

Tom Løchen i Søgne Høyre sier nei til kommunesammenslåing selv om han er for. Foto: JANNE BIRGITTE PRESTVOLD

— Selv om jeg og mange med meg mener det er en dårlig løsning å stå alene, kom vi til at vi må respektere folkeavstemningen. Når man spør folket, må man høre på folket, sier Tom Løchen til Fædrelandsvennen.Høyre har seks av de 27 representantene i Søgne kommunestyre. Ap har åtte. KrF har tre, Frp fem og Venstre to. Frp har sagt de støtter K3, Venstre har sagt det motsatte, mens KrF er delt.

Tom Løchen sier at han og flere i Høyre er for både K2, K3, K5 og K7, alle løsninger som kan gi en større kommune. Likevel mener partiet at folket må respekteres. Det er ikke helt sikkert at Høyre heller holder gruppen samlet. Da kan det bli enda mer spennende i kommunestyret 22. juni.

— Vi hadde en del klare meningsutspill om kommunestruktur på medlems- og gruppemøtet, men vi ble egentlig fort enige om at vi er nødt til å følge folket, sier Løchen.

Det har gått hett for seg i Søgne Høyre, og det har vært stor uenighet om bde K5 og K3. Både tidligere varaordfører Helge Andresen og tidligere ordfører Anne Berit Andersen har vært ute og bedt om at kommunegrensene ikke endres nå og at Søgne bør fortsette alene og at folkeavstemningen må respekteres.

Ordfører Astri Hilde (Ap) ville mandag kveld ikke si så mye til pressen, bortsett fra å støtte medlemsmøtets vedtak. Medlemsmøtet bestemte at gruppeleder Bjørn Egeli skulle uttale seg til pressen.