AUDNEDAL: — Vi kjører flere løp for å være sikre på at vi får til en kommunesammenslåing, sier Audnedal-ordfører Reidun Bakken (KrF).

Den ene etter den andre kommunekonstellasjonen har falt sammen i denne regionen. Lyngdal 5 er blitt til Lyngdal 2: Lyngdal og Audnedal. Det er også høyst uklart om Lister-kommunene får til sine sammenslåinger.

Samtidig har Audnedal henvendt seg både til Hægebostad og Marnardal om mulige sammenslåing. Marnardal-alternativet blir det ikke noe av.

LES OGSÅ: Ordføreren hetset på grunn av kommunedebatten

Onsdag møttes Audnedal formannskap først politikerne fra Lyngdal, deretter Hægebostad. Her ble intensjonsavtalene drøftet.

Skeptisk til Lyngdal

En av største skeptikerne til Lyngdal-alternativet er Unni Nilsen Husøy (Audnedal Frp).

— Jeg blir ikke klok på intensjonen til Lyngdal. Hvorfor vil dere slå dere samme med lille Audnedal? Vi har elendig økonomi og har krøkkete geografi i forhold til Lyngdal. Hva kan vel vi bidra med, spurte hun lokalpolitikerne fra Lyngdal.

LES OGSÅ: Massiv motstand mot sammenslåing i Marnardal

Sten Sørensen (KrF) svarte at Lyngdal er positiv til prosessene om sammenslåing.

Saken fortsetter under bildet

audnedal-3_1.JPG

— Og så kan vi ikke noe for at de andre kommunene har ramlet av underveis. Nå står Audnedal igjen. Null-alternativet er for anstrengende å leve med, sa han.

Blir for liten

Med på møtet mellom Audnedal og Hægebostad var også Dag Petter Sødal, fylkesmannens prosessveileder for kommunereformen. Han helte malurt i begeret og sa at de ikke var videre begeistret for en sammenslåing mellom de to kommunene.

LES OGSÅ: Søstre krever folkeavstemning

- Det blir en for liten kommune i forhold til de målkriteriene Stortinget har satt, sa Sødal.

Og heller ikke Lyngdal 2 var noe han applauderte uten videre, også den kommunen blir noe for liten.

Avgjøres i mai

Framover skal formannskapet i Audnedal ha nye runder med Hægebostad og Lyngdal om intensjonsavtalene. 26. mai avgjør kommunestyrene hva de vil gå for.

Forøvrig er dette noen av punktene Audnedal og Hægebostad nå drøfter skal gjelde i den nye intensjonsavtalen:

  • Barnehagestrukturen opprettholdes som i dag

  • Så snart som mulig og senest innen 2030 legges de to minste barneskolene ned. P.t. vil dette si Byremo barneskole og Kollemo barneskole. Ungdomskolen videreføres som i dag på Byremo. Det må være en forutsetning at ledige skolelokaler ikke blir benyttet til privat grunnskoledrift siden innsparingseffekten da vil forsvinne.

  • Audnedal Helsesenter flyttes til Skeie så snart som mulig og senest innen 2025. * Audnedal omsorgssenter flyttes til Skeie så snart som mulig og senest innen 2025. Omsorgssenteret bygges om til omsorgsboliger.

  • Rådhuset på Konsmo flyttes til Birkeland f.o.m. 01.01.2020. * Bibliotekstrukturen gjennomgås senest innen 2020

  • Dagsenter for personer med nedsatt funksjonsevne flyttes fra Snartemo til Konsmo

  • Undervisningsbygg for voksne samt flyktningetjenesten legges til Byremo

  • Plassering av NAV-kontor utredes og det etableres et kontor fra 2020. * Det arbeides for at følgende veistrekninger blir oppgradert (ikke prioritert rekkefølge)

  • FV 460 Håland- Vigeland

  • FV 43 Skeie - Birkeland

  • Fv 512 Byremo – Tingvat

Det innføres eiendomsskatt med 7 promille på næring, verk og bruk og 2 promille på bolig- og fritidshus i hele kommunen (likt som i Audnedal i dag).