Øystein Sangesland mener Norge begår en stor tabbe med kommunereformen som han mener vil utvanne bygdene kraftig. Foto: Jarle R. Martinsen
Helge Wigemyr mener regjeringen skyver kommunene foran seg i kommunereformen. Han mener at det ikke bør avholdes folkeavstemninger før man kjenner betingelsene for de nye kommunene. Foto: Jarle R. Martinsen
Bortsett fra lokalpolitikerne var Adine Gill-Haraldstad i Marnardal ungdomsråd nesten den eneste på folkemøtet som snakket positivt om kommunesammenslåing med Mandal.

MARNARDAL: — Dette handler kun om enda mer sentralisering. I min bygd har vi mistet det ene etter det andre, og nå har vi bare butikken tilbake, sa Odd Roald Roland som bor på Bjelland.

Han mener demokratiet ikke kommer styrket ut av en kommunesammenslåing.

Torsdag kveld inviterte kommunen til folkemøte om kommunereformen, et folkemøte som nærmest tvang seg fram etter krav på Facebook og i avisenes leserbrevspalter.

Frustrasjonen har vært voldsom blant mange innbyggere over at det verken er arrangert nok folkemøter eller avviklet folkeavstemning.

Vil ikke til Mandal

Av de omlag 200 oppmøtte som tok ordet, var det få som ønsket sammenslåing. De ville enten at kommunen skal stå alene eller til nød giftermål med Audnedal og/eller Hægebostad.

LES OGSÅ: Søstre krever folkeavstemning

— Jeg har sånn sett ikke noe i mot Mandal, men jeg ønsker heller å ha en stor indre kommune, sa Torgny Sandland. Han trakk fram at kraftinntektene Marnardal nå har vil bli smurt ut over i en storkommune med Mandal og Lindesnes.

En rekke av de som tok ordet var sterkt kritiske til det de mente var kjøret fra storting og regjering om sammenslåing uten at man kjenner de økonomiske betingelsene.

— Hvor er opprøret

— Hvordan kan kommunestyret gå til vedtak om sammenslåing på et slikt grunnlag? Hvor er det gode norske opprøret mot myndighetene, spurte Bjørgulv Rygnestad bosatt på Laudal.

Hvordan kan kommunestyret gå til vedtak om sammenslåing på et slikt grunnlag?

Han mente det er et stort paradoks at statsbyråkratiet i Oslo bare vokser, mens stortinget krever at byråkratiet i kommunene skal minke.

- En hver offentlig reform har vist at byråkratiet vil øke, og det vil skje også nå. Og det vil gå på bekostning av de som jobber i skolene og sykehjemmene, mente han.

Mente Norge begår feil

Øystein Sangesland mente at Norge begår den samme feilen som andre land i Nord-Europa som har gått for kommunesammenslåinger.

— Her i Marnardal har vi startet fiberutbygging i bygdene våre. Det skjer ikke i landene sør for oss, for der har folk klumpet seg sammen rundt kjøpesentrene i byene, sa han. Hans Ivar Larsen mente Norge består av defensive politikere som bare sitter og nikker til det som kommer fra Oslo uten motforestillinger.

Kritiske

Flere var kritiske til at det ikke ser ut til å bli folkeavstemning i kommunen, men en innbyggerundersøkelse.

Følg FVN Mandal på Facebook!

— Lokalpolitikerne har sagt at de har brukt år på å sette seg inn i komplekset og at det fortsatt er vanskelig. Likevel krever man at folk skal sette seg inn i saken og ha en kvalifisert mening på telefon, sa Gunn Helen Aleksander.

Fornøyd ordfører

Møtet ble avholdt i en saklig tone i motsetning til debatten på Facebook der blant annet ordfører Helge Sandåker har fått gjennomgå.

- Dette var veldig ryddig og greit, sier Sandåker om folkemøtet.

I forrige uke fikk Marnardal en henvendelse fra Audnedal om samtaler om sammenslåing, og som også innbefatter Hægebostad. Så langt har Hægebostad gitt signaler om at de i så fall kun ønsker samtaler med Audnedal.

- Vi skal drøfte saken i kommunestyret 10. mai, sier Sandåker som heller vil til Nye Lindesnes enn Audnedal.

Hun vil ha sammenslåing

Adine Gill-Haraldstad (17) er leder av Marnardal ungdomsråd. Under folkemøtet var hun blant de aller yngste og talte klart og tydelig forsamlingen i mot. Hun ønsker sammenslåing med Mandal og Lindesnes.

— Mange er redde for at deres identitet blir borte i en sammenslåing. Men jeg vil fortsatt være bjelldøl og de som bor i Øyslebø har jo tilhørighet der, sier hun til Fædrelandsvennen etter møtet.

Vil styrke

Hun mener en sammenslåing vil styrke dagens kommuner, også bygdene.

— Jeg tror for eksempel at en slik prosess vil bidra til å skape flere arbeidsplasser ute i distriktene og på den måten gjøre det mer attraktiv å bo der, sier hun.

Hun sier at ungdommene i kommunen er svært opptatte av reformen.

- Men mange er frustrerte over lite informasjon. Derfor skal vi arrangere et folkemøte kun for ungdommene i mai, sier Gill-Haraldstad