SONGDALEN: — Nå må Høyre-siden i Søgne ta ansvar. Det kan se ut som om de bidrar til å legge reformen død, sier Tønnesland til Fædrelandsvennen.

Onsdag formiddag gikk et enstemmig formannskap i Songdalen inn for en sammenslåing med Søgne og Kristiansand. Samtidig vendte formannskapet i Søgne tommelen ned etter at Høyre fikk med seg KrF, V og SV på å si nei.

Et enstemmig formannskap i Songdalen vedtok å gå for sammenslåing med Søgne og Kristiansand. Fra v.: Ida Grødum (H), Anita B. Halvorsen (Ap), varaordfører Jan Erik Tønnesland (Ap), formannskapssekretær Reidun Fredriksen, ordfører Johnny Greibesland (Sp), rådmann Kjell A. Kristiansen, varamedlem Monika Hagen (Ap), Arild Birkenes (Frp) og Terje Imeland (KrF). Foto: Kjartan Bjelland

— De overlater til medlemmer i Frp, Ap, Sp, KrF og Høyre her i Songdalen å stå i stormen for å få til en storkommune vest for Kristiansand, sier Tønnesland.

- Kjempeskuffet

— Jeg er kjempeskuffet, sier Høyres Ida Grødum om sine partifeller i Søgne.

- Jeg er kjempeskuffet over Høyre i Søgne, sier Ida Grødum fra Høyre i Songdalen. Foto: Kjartan Bjelland

— Vi har vært samstemte siden i vinter, og jeg følte vi hadde en fin dialog med dem i forrige uke. Og så snur de tvert om, sukker hun.Grødum gikk så langt at hun i formannskapet fremmet forslag om at Songdalen skulle gå videre mot Kristiansand uten Søgne. Også Tønnesland tenkte i de baner, og mente Songdalen uansett burde se mot byen:

— Det er synd at Høyre i Søgne hopper ut. For en lokalpolitiker er det viktigste å sette seg i rollen som samfunnsutvikler. Vi må se inn i glasskulen og gjøre det vi kan for å sikre fremtidens innbyggere de gode tjenester de har krav på, sa han under debatten i formannskapet.

- Dårligere i fremtiden

— Vår kommune har gode tjenester i dag, men jeg er redd de blir dårligere i fremtiden med svekket økonomi og vanskeligheter med å skaffe kompetanse, fortsatte han.

Til slutt valgte de å holde Søgne inne i varmen, og etter Tønneslands forslag ble rådmannens sammenslåingsvedtak noe moderert, og innstillingen til kommunestyret formulert slik:

«Kommunestyret godkjenner at kommunene Songdalen, Søgne og Kristiansand har til hensikt å slå seg sammen til en kommune. Dersom den politiske prosessen ikke fører fram, står en etter 31. august igjen med K1».

-Jeg skal nok klare meg så lenge jeg lever. Men mine barn og barnebarn skal også sikres gode tjenester, og da trenger vi å slå oss sammen med noen, sa Frps Arild Birkenes (midten), flankert av KrFs Terje Imeland og Monika Hagen (Ap). Foto: Kjartan Bjelland

Arild Birkenes (Frp) fremmet forslag om å la saken gå videre direkte til kommunestyret 22. juni uten innstilling, men dette falt med seks mot én stemme.Deretter sluttet også Birkenes seg til de øvrige åttes enighet om å gå videre med prosessen.

Kommunestyret avgjør

Nå blir det opp til kommunestyret å fatte en avgjørelse 22. juni, og spørsmålet er langt fra avgjort, for både Sp, Ap, KrF og Frp i Songdalen er splittet i denne saken.

Blir det ja, er meningen at det skal utarbeides en intensjonsavtale i løpet av sommeren, og kommunestyret kan si ja eller nei til endelig sammenslåing 31. august.

-Dette er en krevende sak for Senterpartiet, fastslo ordfører Johnny Greibesland (Sp). Foto: Kjartan Bjelland

— Dette er en krevende sak for Senterpartiet. Men jeg har ikke sett noen argumenter for at vi kommer til å få bedre økonomi framover, sa ordfører Johnny Greibesland (Sp), da han ved begynnelsen av møtet klargjorde at han ønsker å gå videre med sammenslåingsprosessen til tross for at hans egen partigruppe er delt.

Tungt hjerte

Også Frp er delt, og Arild Birkenes understreket at det er med tungt hjerte han nå går på tvers av flertallet i folkeavstemningen:

— Personlig mener jeg at Songdalen i fremtiden blir for liten til å ha god tjenesteproduksjon, sa han.

Varaordfører Jan Inge Tønnesland (Ap) og Frps Arild Birkenes er skjønt enige om at Songdalen bør slå seg sammen med naboene. Foto: Kjartan Bjelland

— Jeg skal nok klare meg så lenge jeg lever. Men mine barn og barnebarn skal også sikres gode tjenester, og da trenger vi å slå oss sammen med noen. Så selv om det er med tungt hjerte, er det min innerste overbevisning at dette er fremtiden, sa han.Blant KrFs fire representanter i kommunestyret, er det foreløpig bare Terje Imeland som støtter K3:

— Det blir veldig passivt hvis vi nå skal lene oss tilbake og la Stortinget og Sanner bestemme hvordan kartet skal tegnes. Det er faktisk vi som bestemmer, og jeg tror K3 kan bli veldig ok. Det alternativet var heller ikke tema i folkeavstemningen, og jeg føler meg helt fri i forhold til den, sa han.

Sier nei uansett

46,7 prosent av de 4966 stemmeberettigede i Songdalen gikk til urnene 6. juni, og av dem sa 57 prosent nei til sammenslåing. 34 prosent ville ha K5 og 9 prosent K2. En av de som stemte nei var Frps kommunestyremedlem Øystein Hatlebakk som overvar formannskapsmøtet fra tilskuerplass:

— Jeg er litt skuffet, men vi er splittet i Frp, sier han til Fædrelandsvennen.

— Men jeg kommer til å følge folkeavstemningen og stemme nei i kommunestyret 22. juni, sier han.

Hvorvidt de andre partiene stiller sine medlemmer fritt blir klart etter gruppemøtene mandag.