— Hvis vi skal gå videre med K3, må det være en stor grad av samstemthet i troen på at dette kommer i havn, sa Kristiansands ordfører Harald Furre (H) på et møte mellom forhandlingsutvalgene i de tre kommunene fredag.

Birkenes-ordfører Anders Christiansen (Ap) tar farvel med Kristiansands ordfører Harald Furre (H) etter at K5 er lagt død. Foto: Kjartan Bjelland, Kjartan Bjelland

Like før var Nye Kristiansand skrinlagt for godt etter at ordførerne i Birkenes og Lillesand hadde kunngjort at de vil følge resultatet fra flertallet i folkeavstemningene og si nei til K5. Da de to delegasjonene fra Aust-Agder hadde forlatt møtet, fortsatte samtalene mellom Søgne, Songdalen og Kristiansand.Forhandlingsutvalgene fra de tre kommunene ble raskt enige om å gå videre med K3 dersom de får flertall i sine respektive partigrupper og formannskapsmøter neste uke.

— Jeg ønsker en storkommune, og anser det å være helt nødvendig for fremtidens tjenesteproduksjon i regionen.

Det sa Arild Birkenes (Frp) fra Songdalen som nå har kommet inn som opposisjonens representant i Songdalens forhandlingsutvalg. Han er innstilt på å bidra til en ny K3-avtale.

- Full fyr

— Samtidig har folk i Songdalen sagt klart nei til K5 og K2 med de intensjonsavtalene som ligger der i dag, og det er klart at dette vil sette full fyr i noen. Det er ikke noe å legge skjul på. Derfor tenker jeg de avtalene må legges døde på neste kommunestyremøte, sa han.

- Vi kan bruke opplysningene fra innbyggerundersøkelsene når vi lager en ny og forbedret intensjonsavtale for K3, mener Mette Gundersen (Ap.) Her hjelper hun ordfører Harald Furre (H) med å tørke opp litt søl. Til h. Søgnes ordfører Astrid Hilde (Ap). Foto: Kjartan Bjelland, Kjartan Bjelland

— Vi kan bruke de gamle intensjonsavtalene som mal, men det er helt nødvendig at det kommer inn noe nytt i en avtale for K3, presiserte han.Dette poenget støttet Aps gruppeleder i Kristiansand, Mette Gundersen:

— Vi har fått utrolig mye data fra innbyggerundersøkelsene som jeg mener vi kan bruke til å forbedre en ny avtale, sa hun.

For Songdalens vedkommende er ikke minst skepsis til nærdemokratimodellen noe som vil gjenspeiles i arbeidet med en ny tekst.

Retrettmulighet

Hvorvidt det blir en avtale er fortsatt usikkert, men planen er at kommunestyrene i de tre kommunene den 22. juni skal si ja eller nei til en viljeserklæring om å slå seg sammen. Blir det ja, fikk de på møtet velsignelse fra fylkesmannens prosessveileder Dag Petter Sødal til å utarbeide en ny intensjonsavtale i sommer.

Prosessveileder Dag Petter Sødal fra Fylkesmannen i Aust-Agder og Vest-Agder opplyste at det holder å undertegne en viljeserklæring om sammenslåing innen 1. juli. Foto: Kjartan Bjelland, Kjartan Bjelland

Denne avtalen har en retrettmulighet, og kan forkastes av kommunestyrene innen 31. august.— Veldig mange vil oppleve dette som en disrespekt for folkeavstemningen som sa nei. Det må vi ta innover oss og behandle ordentlig, sa Søgnes ordfører Astrid Hilde (Ap).

Hun understreket imidlertid at Songdalens formannskapsvedtak om å gå videre i samtaler med Kristiansand og Søgne har skapt en ny situasjon. Og også formannskapet i Søgne åpnet onsdag for samtaler dersom Songdalen går i dialog med Kristiansand.

- Ny situasjon

— En ny situasjon krever en ny vurdering, understreket Hilde, og rettet følgende spørsmål til prosessveileder Dag Petter Sødal:

— Er det noen grense for hvor mange innbyggere en kommune kan ha i forhold til bruk av tvang? Søgne og Songdalen er så tett knyttet sammen at jeg lurer på om det kan være grunnlag for tvang hvis Songdalen går til Kristiansand?

Dag Petter Sødal opplyste at en slik grense ikke eksisterer i fylkesmannens retningslinjer.

- Hvis vi skal gå videre, må vi være nokså sikre i troen på at dette kommer i havn, sa Kristiansands ordfører Harald Furre (H). Foto: Kjartan Bjelland, Kjartan Bjelland

Sammen har de tre kommunene i dag om lag 106.000 innbyggere, og kommer dermed over den magiske grensen som kvalifiserer for storbytilskudd. For K5 var det anslått å ligge på om lag 50 millioner kroner.— Statsråd Jan Tore Sanner sier 100.000 er grensen, og det ligger fortsatt gulrøtter på bordet som er betydelige, sa Harald Furre.

Grønt lys

Han bekreftet også at de har fått grønt lys for å komme med en viljeserklæring - og ikke et endelig sammenslåingsvedtak - på by- og kommunestyremøtene 22. juni:

— Jeg har vært i kontakt med statsråden som heier på de konstellasjoner vi kan få til, og hører også at det er mulig å få en forlengelse av fristen. Det er til høsten det endelige toget går. Samtidig er dette en såpass ressurskrevende prosess, at hvis vi skal gå videre, så må vi være nokså sikre i troen på at dette kommer i havn, sa han.

Songdalens ordfører Johnny Greibesland (Sp) har ledet forhandlingsprosessen med K5, og tar samme rolle i eventuelle K3-forhandlinger. Til v. varaordfører Jan Erik Tønnessen (Ap). Foto: Kjartan Bjelland

Songdalens ordfører Johnny Greibesland (Sp) som har ledet forhandlingsprosessen i K5 ble utnevnt til samme posisjon i K3, og forhandlingsutvalgene møtes til nye drøftinger tirsdag.