Det sier Søgnes ordfører Astrid Hilde (Ap) dagen etter at folket i fire kommuner sa nei til Nye Kristiansand.

Hun er sterkt kritisk til den manglende støtten fra nasjonale politikere i kommunereformprosessen:

— Det har vært en nokså ensom krig i forhold til støtte fra statlige styringsmyndigheter som burde ha gjort mer, sier Hilde - som også retter skytset mot eget parti på nasjonalt plan:

— Ap har ikke vært tydelige nok. Partiet er for kommunereformen og kunne ha flagget saken høyere, sier hun. Og hun spår at partiet får saken i rett i fanget om de vinner valget i 2017. — Ap kommer opp i samme problemer i neste runde, og det blir spennende å se hvordan de vil løse det da, sier hun.

Ingen klare svar

Tirsdag morgen var det et relativt alvorstynget femkløver som holdt frokostmøte på Hotell Norge i Lillesand etter at folkets flertall i fire kommuner vraket Nye Kristiansand. Ingen av ordførerne kunne da gi et klart svar på hva som nå skjer med reformprosessen rundt Sørlandets hovedstad.

De nærmeste dagene skal det holdes gruppemøter, partimøter og formannskapsmøter, før alle fem forhandlingsutvalgene møtes fredag.

— Da vil vi prøve å konkludere med hva som blir veien videre, sier Songdalens ordfører Johnny Greibesland (Sp)

Hva som skjer i Songdalen er et åpent spørsmål, i og med at valgdeltakelsen var lav. Da frokostmøtet ble holdt i Lillesand trodde man den lå på 37,1 prosent, senere på dagen ble det kjent at det virkelige tallet var 46,6 prosent. Greibesland sa på forhånd at han skulle lytte til folket om deltakelsen var over 50 prosent.

— Songdalen sa i fjor at de også ønsket å utrede en modell med Songdalen og Kristiansand, og det skal ikke mye justeringer til før det kan komme på plass, sier Kristiansands ordfører Harald Furre.

Ingen dører lukket

Han er både skuffet og overrasket over at et såpass klart flertall stemte nei i de fire kommunene samlet.

— Men vi holder fortsatt alle muligheter åpne, og har ennå ikke lukket noen dører. Vår dør står åpen for en, to, tre eller fire kommuner, sier Furre.

Også Arne Thomassen (H) i Lillesand holder dørene åpne:

— Min dør er definitivt ikke lukket, og nå vil jeg ta noen interne runder både med egen partigruppe, Ap-lederen og KrFs varaordfører her i Lillesand, sier han.

— Nå blir det også spennende å se hva som skjer i Songdalen, og ikke minst hva som skjer i Søgne som følge av det, legger han til.

Det kan ikke Astrid Hilde svare på nå, selv om 62,5 prosent stemte nei.

— Valgdeltakelsen kom over de magiske 50 prosent. Ap ikke konkludert ennå, men det blir en utfordring å gå mot valgresultatet, fastslår hun.

Feite gulrøtter

— Samtidig er Søgne og Songdalen utrolig sterkt knyttet sammen, og vi kan ikke sitte stille og se på at vi skilles fra Songdalen uten å ta saken opp på nytt, sier Hilde.

Selv var hun i mot å legge saken ut til folkeavstemning, og mener nasjonale politikere har vært pinglete i prosessen:

— Stortingspolitikerne har skjøvet ansvaret over på våre skuldre. Noen der inne burde selv tatt enn større ansvar ut over det å gi noen feite gulrøtter som likevel ikke var feite nok, sier hun.

Dersom K5 nå smuldrer opp, er hun spent på hva Kristiansand vil gjøre med de interkommunale samarbeidene som berører en rekke områder:

— Kristiansand har med all respekt båret de største byrdene, og det vil få store konsekvenser dersom de gjør alvor av det de har sagt de skal gjøre, sier hun.

Trekke seg ut

Og Harald Furre bekrefter at det kan bli aktuelt å revudere avtalene:

— Hvis kloke naboer sier de klarer seg selv, må vi ta konsekvensen av det og gå gjennom vårt engasjement i IKS-selskapene. Noen er det nok i vår interesse å beholde, men andre vil vi nok velge å trekke oss ut av, sier han.

Verken Anders Christiansen (Ap) i Birkenes eller Lillesands Arne Thomassen kan svare på hvordan deres kommuner vil takle den situasjonen.

— Det å bygge større kompetansemiljøer blir en utfordring framover, og nå må de som har stemt nei bidra til å få en løsning på dette, sier Thomassen.