BIRKENES: Men det er med svært tungt hjerte kommunestyrepolitikeren i Birkenes går mot sin egen overbevisning:

— Resultatet er veldig skuffende, og man mister litt spirit. Vi som ivret for K5 hadde virkelig lyst til å skape noe nytt, sier Vegusdal til Fædrelandsvennen få minutter etter at valgresultatet i Birkenes ble kjent.

63,1 prosent sa nei, 35,1 prosent ja, men bare 49,3 prosent av de 3915 stemmeberettigede tok turen til valgurnene.

— Jeg var en av de som gikk inn for folkeavstemning, og med et såpass klart flertall må jeg følge det rådet som er gitt, sier han.

Tipper på tvang

— Men kommunen sliter økonomisk, så det blir en bratt bakke å ta fatt på for oss alene. Og jeg tror mange vil se at dette ikke var så lurt når vi kommer litt fram i tid. Vi står i fare for å miste tjenestetilbud, og når det gjelder skolen på Engesland er nok framtiden mer usikker enn noensinne, mener Ole Morten Vegusdal.

Han ser ikke bort fra at det til slutt vil bli brukt tvang:

— Jeg tipper departementet til syvende og sist bruker tvang, og da kan det bli K5 eller K7 sier han. K7 inkluderer også Vennesla og Iveland, og utgjør det som i dag er Knutepunkt Sørlandet.

- Litt skuffet

Før folkeavstemningen var det flertall for K5 blant kommunestyrerepresentantene i Birkenes. Nå er situasjonen uviss, og ordfører Anders Christiansen (Ap) var ikke direkte munter etter at valgresultatet ble kjent.

- Å bruke tvang ville være en katastrofe, sier ordfører Anders Christiansen (Ap). Foto: Jim Rune Bjorvand

— Jeg er litt skuffet, erkjenner han.Men hva som skjer når kommunestyret skal si sitt den 22. juni er fortsatt uklart. Aps gruppe er nemlig delt på midten mellom tilhengere og motstandere av K5:

— Vi skal ha møte i Aps gruppe tirsdag, så får vi se på hvilken måte vi skal gjøre det. Det er viktig å holde sammen, sier han.

Folkeavstemningen er et av flere råd politikerne skal lytte til, og Birkenes var den eneste kommunen der innbyggerundersøkelsen viste et knapt flertall for K5. Anders Christiansen kan foreløpig ikke si hvor mye denne vil telle. Men tvangssammenslåing håper han ikke det blir:

- En katastrofe

— Det ville vært en katastrofe etter min mening. Med intensjonsavtalen har vi nå et godt utgangspunkt. Blir det brukt tvang, kastes kortene og det blir ikke et like godt klima, mener Christiansen.

- Innbyggerne har tro på at vi kan ordne opp i økonomien selv, sier Håkon Reiersen (Ap). Foto: Jim Rune Bjorvand

Hans partifelle Håkon Reiersen er svært glad for at birkenesingene sa nei:— Jeg oppfatter det som at innbyggerne tror på det som nå skjer ved at kommunen gjennom «Prosjekt Balanse» prøver å ordne opp i egen økonomi. De tror at vi kan klare oss selv, sier Reiersen.

Birkenes står nemlig på den beryktede Robek-lista over kommuner i økonomiske ubalanse, og Reiersen mener folk har tillit til at lokale politikere kan ordne opp på egen hånd. Han tror heller ikke innbyggerundersøkelsen er representativ:

— Nei, den kom for tidlig i prosessen, før nei-siden hadde kommet skikkelig ut med fakta, sier han.

En tredjedel sa nei

Varaordfører Anne Kari Birkeland (KrF) og hennes partifeller mente saken ikke burde ha vært lagt ut til folkeavstemning, og hun er ikke glad for resultatet:

- Det er lettere å mobilisere for nei enn for forandring, sier varaordfører Anne Kari Birkeland (KrF). Foto: Jim Rune Bjorvand

— Ja, jeg er skuffet. Og ser vi på valgoppslutningen er det i realiteten bare en tredjedel av velgerne som har sagt aktivt nei, sier hun.- Men det er lettere å mobilisere for nei enn det er å mobilisere for forandring, mener Birkeland.

Hun tror kommunens framtid blir tøff om de blir stående alene:

— Jeg er veldig bekymret, for det blir tungt med de økonomiske signalene som nå har kommet, sier hun.

Identiteten

Kveldens gladeste mann i kommunehuset på Birkeland, var Frps Odd Gunnar Tveit:

— Den største dagen siden jeg giftet meg, erklærer han, og røper at det er hele 31 år siden.

- Den største dagen siden jeg giftet meg, erklærer Odd Gunnar Tveit (Frp). Foto: Jim Rune Bjorvand

Han mener spørsmålet om identitet var noe av det som fikk flertallet til å si nei:— Noe av identiteten forsvinner i en storkommune. Søgne kan jo være greit, men det er Birkenes jeg bryr meg om, understreker han.

Tveit bekymrer seg heller ikke for kommunens begredelige økonomi:

— Nei, jeg regner med at vi skal greie å opprettholde tjenestetilbudet, og komme ut av Robek-lista til slutt, sier han.