Det sier opposisjonsleder Mette Gundersen (Ap) i Kristiansand. Som medlem av forhandlingsutvalget som jobbet fram intensjonsavtalen er hun glad for at et knapt flertall i K5-kommunene er positive til sammenslåing, men stusser over holdningen til nærdemokrati.

To av tre spurte tror nemlig at innbyggernes mulighet til å påvirke blir mindre i en storkommune. Men samtidig er egne kommunedelsutvalg det de legger minst vekt på. Det er tjenestetilbudet i hver kommunedel som betyr mest

— Folk tror de får mindre innflytelse, men sier samtidig at det er det minst viktige prinsippet. Det gir grunn til refleksjon, og er en utfordring til oss, sier Gundersen.

- Må levere noe konkret

— Diskusjonen om nærdemokrati har krevd mye av oss, og nå må vi levere noe mer konkret og gjennomtenkt enn det vi har klart til nå. Vi må fylle kommunedelsutvalgene med både oppgaver og midler, sier Ap-politikeren til Fædrelandsvennen.

Spente politikere foran presentasjonen av innbyggerundersøkelen: Fra v.: Søgnes ordfører Astrid Hilde (Ap), Kristiansands ordfører Harald Furre (H) og varaordfører Jørgen Kristiansen (KrF). Foto: Kjartan Bjelland

Men om kommunedelsutvalgene blir noe av, er fortsatt i det blå. For enn så lenge er K5 — eller Nye Kristiansand - bare en intensjon, og mye vil bli avgjort etter folkeavstemningene den 6. juni:- Det blir en thriller, fastslår Songdalens ordfører Johnny Greibesland (Sp) som noterer et hårfint flertall for K5 i egen kommune.

— Jeg er veldig fornøyd med resultatet, for det betyr at vi har nådd ut med budskapet. Vi har truffet på det folk synes er viktig, nemlig skole i nærmiljøet og at det skal være aktivitet i gamle rådhus, sier han.

- Magefølelsen stemte

Søgnes ordfører Astrid Hilde (Ap) er også glad for å ha nådd ut med informasjon:

— Jeg har jo trodd at flere var for sammenslåing enn det man kan få inntrykk av på sosiale medier der veldig mange er negative, og magefølelsen stemte, sier Hilde til Fædrelandsvennen. Men hva som blir Søgnes skjebne, tør hun ikke spå:

— Nå er det viktig at alle går og stemmer for det de er for. Alle muligheter er fortsatt åpne, og løpet er ikke kjørt, sier hun.

-Jeg ble gledelig overrasket, sier Birkenes-ordfører Anders Christiansen (Ap) som selv har beveget seg fra nei til ja det siste halve året. Foto: Kjartan Bjelland

En av de som smilte bredest da resultatet av innbyggerundersøkelsen ble offentliggjort i Rådhuskvartalet i Kristiansand mandag, var Birkenes-ordfører Anders Christiansen (Ap). I hans kommune sier 46 prosent ja, 43 prosent nei til Stor-Kristiansand:— Jeg ble gledelig overrasket. Det er jo nei-siden som har vært mest i fokus, og de har vært litt krasse til tider, sier han.

Info på folkemøter

Christiansen er også glad for at folk virker å være godt informert, og på ett punkt skiller Birkenes seg fra de andre:

— Hele 41 prosent sier de har fått informasjon på folkemøter, og det er jo litt gøy, sier ordføreren.

Det var ikke mange sure miner da innbyggerundersøkelsen ble presentert. Foran ordførerne Arne Thomassen (H), Lillesand og Anders Christiansen (Ap), Birkenes. Bak: Dagny Anker Gevelt (Ap), Grete Kvelland Skaara (KrF) og Mette Gundersen (Ap). Foto: Kjartan Bjelland

I Lillesand er det helt dødt løp mellom tilhengere og motstandere, og ordfører Arne Thomassen (H) tolker undersøkelsen slik:— Den er veldig motiverende at vi som har jobbet med dette i tre kvart år har greid å engasjere innbyggerne. Når 95 prosent vet hva dette handler om, og 68 prosent tror vi får bedre fag- og kompetansemiljøer, har vi nådd fram med budskapet, sier han.

— Blant de under 60 år er det flertall for K5, og nå har vi en kjempejobb å gjøre blant de over 60 for å få dem med på tenkingen om at ikke alt er som det var, understreker Thomassen.

- Ikke lytt til oss over 60

Bystyrerepresentant Odd Nordmo (H) i Kristiansand sa det slik etter at undersøkelsen var presentert:

— Nå skal jeg si noe jeg aldri kommer til å si igjen: Denne gangen må dere ikke lytte til oss som har passert 60. Vi har det meste av fremtiden bak oss, og er de som skal nyte minst av kommunale tjenester.

Kristiansands ordfører Harald Furre (H) er nå mer optimistisk med tanke på å realisere Nye Kristiansand:

— Men nå er det svært viktig at de som er for stiller opp i folkeavstemningene, og at det ikke går sånn som vi ser i landet for øvrig, sier han.

-En thriller, fastslår Lillesands-politikerne Cecilie Knibe-Hanssen og Arne Thomassen som noterer dødt løp mellom ja og nei-siden. Foto: Kjartan Bjelland

Hvor mye resultatet av folkeavstemningene i Søgne, Songdalen, Lillesand og Birkenes skal telle i forhold til innbyggerundersøkelsen er fortsatt ikke klart. De fleste vil ta hensyn til valgdeltakelsen, og bare bystyregruppa til Lillesand Ap — som er positive til K5 - har en helt klar holdning:- Vi har vedtak på å lytte til folkeavstemningen, sier gruppeleder Cecilie Knibe-Hanssen.

- Veldig skuffet

— Jeg er veldig skuffet. Nå må vi bare kjempe videre.

Det sier kommunestyrerepresentant Odd Gunnar Tveit (Frp) i Birkenes som er en sterk motstander av K5. Han er overrasket over at flertallet i hans egen kommune ønsker et Stor-Kristiansand, men tror dette kan skyldes spørsmålsstillingen i undersøkelsen:

- Nå må vi kjempe videre, sier sammenslåingsmotstander Odd Gunnar Tveit (Frp) fra Birkenes, Foto: Kjartan Bjelland

— Alle spørsmålene var fryktelig ledende. Det var jo rene Pravda, så jeg stoler ikke helt på den, sier Tveit til Fædrelandsvennen.Nå frykter han for fremtiden dersom Birkenes slutter seg til K5:

— Jeg mener det truer demokratiet, og tror mye av utviklingen kommer til å stoppe opp på Birkeland. Det meste blir nok lagt til Kristiansand, sier han. Men ikke bare til Kristiansand:

— Vi kan jo også risikere å havne på gamlehjem i Søgne, poengterer Tveit.

- Ensidig informasjon

— Prosentvis er ja-siden større enn jeg trodde, og det må jeg bare ta innover meg, sier bystyrerepresentant Melissa Lesamana (SV) fra Kristiansand.

Hun merker seg at folk oppgir medier på nett og papir til å være den viktigste kilde til informasjon, og viser til at Fædrelandsvennen av mange oppfattes som en propagandaavis for K5

— Det er alvorlig at det har vært den største kilden til informasjon når den har vært såpass ensidig, sier hun.

— Men i dette svaret ligger også Lillesandsposten, Søgne- og Songdalen Budstikke og Birkenesavisa. Anser du dette også som propagandaorganer?

— De har jeg ikke lest så godt, sier Lesamana.

SV-politikeren er også er kritisk til den entydig positive informasjonen som har kommet fra ordførerne, uten at kritiske stemmer er blitt løftet fram.