Men før det skal fylkesmannen si sitt, og fylkesmann Stein A. Ytterdal satt på første benk da kommunalminister Jan Tore Sanner (H) møtte ordførere og rådmenn fra begge Agder-fylkene i Kristiansand torsdag.

Politikere i de 30 kommunene sier ja, nei, kanskje, vet ikke og vil ikke til ulike sammenslåingsalternativer, og usikkerheten er stor før innbyggerundersøkelser og folkeavstemninger skal gi råd om hva de endelig skal svare før 1. juli.

— Fylkesmannen burde vært mye tydeligere. Det er kanskje på tide å stikke hodet opp av sanden, slik at vi kan komme i mål, sa Mandals ordfører Alf E. Andersen som venter utålmodig på at Lindesnes skal bestemme seg.

Ensomme menn

Og etter at statsråd Sanner hadde presentert hele åkeren av økonomiske gulrøtter som vil ligge der i 20 år for kommuner som slår seg sammen, reiste ordfører Bjørn A. Ropstad seg og spurte:

-Hva med oss som blir ufrivillig alene, undret ordfører Bjørn A. Ropstad (KrF) i Evje og Hornnes. Foto: Heida Gudmundsdottir

— Hva med oss som er ufrivillig alene? Vi som har prøvd oss i mange retninger uten hell, og som ser nå at vi blir rammet på alle områder og alle felt?Hans frierier til naboene på Indre Agder er kontant avvist, og han ville vite om Sanner kan hjelpe.

— Vi er mange som frykter å bli ufrivillig ensomme, kommenterte Kristiansands ordfører Harald Furre, lett skjelven ved tanken på at K5 kan ryke om naboene sier nei.

Ivelands ordfører Gro Anita Mykjåland (Sp) og Venneslas Torhild Bransdal (KrF) flørter, men en innbyggerundersøkelse viser at de ikke har folket med seg. Foto: Heida Gudmundsdottir

— Jeg hører dere snakker om ensomme menn. Vi var noen damer som var ute og flørtet i begynnelsen, og det handler om å være på når man får et tilbud, repliserte Gro Anita Mykjåland, Sp-ordfører i Iveland som virkelig kommer ut og kjøre om de blir stående alene.

Kjærlighet uten grenser

— Jeg hører det ennå er litt love in the air, og det er fortsatt rom for flørting, understreket Jan Tore Sanner.

— Du får bruke tida godt og se om du ender opp som ufrivillig liten, sa kommunalministeren til Bjørn A. Ropstad - og fortsatte:

— Jeg opplever også at det finnes kjærlighet uten grenser. Hurdal og Ullensaker ønsker for eksempel å slå seg sammen til tross for at det ligger en kommune mellom dem. Så man trenger ikke være så låst. Tenker man utenfor boksen vil det være flere muligheter, sa Sanner.

- Vi er mange som frykter å bli ufrivillig ensomme, sa ordfører Harald Furre (H) i Kristiansand. Foto: Heida Gudmundsdottir

Men Ropstad har allerede beveget seg så langt utenfor boksen, at han har lekt med tanken om å flørte med Kristiansand:— Jeg har jo fleipet litt med at Kristiansand ville være positive til å se på Evje som et naturlig senter for utvikling av Indre Agder, sier KrF-ordføreren til Fædrelandsvennen.

Fylkesmannens makt

For å gå sammen med Iveland og Vennesla ønsker han ikke.

— Det ville være veldig uheldig for Setesdal og resten av Indre Agder, mener han.

Når Fædrelandsvennen spør Sanner om han egentlig går så langt at han anbefaler Evje og Hornnes å flørte med kommuner de ikke selv grenser til, svarer han.

— Vel, det var litt på spøk, og jeg går ikke inn i diskusjoner om enkeltkommuner. Det får du spørre fylkesmannen om.

- Frivillighet skal danne basis, og når vi ser resultatet av de frivillige prosessene skal vi gjøre en objektiv helhetsvurdering, sier fylkesmann Stein A. Ytterdahl i Aust-Agder og Vest-Agder. Foto: Heida Gudmundsdottir

For fylkesmann Stein A. Ytterdal er den som skal samle trådende før han gir en endelig anbefaling til kommunaldepartementet om hvordan Agder-kartet bør se ut innen 1. oktober.— Hva vil du gjøre med Evje og Hornnes, Ytterdahl?

— Evje og Hornnes er en utfordring fordi det er en kommune som vil, men ikke får det til. Men vi er ikke i 11. time ennå, og det er fortsatt tid - også for Evje og Hornnes, svarer fylkesmannen.

Frivillighet basis

— Vil du til slutt gripe aktivt inn?

— Frivillighet skal danne basis, og når vi ser resultatet av de frivillige prosessene skal vi gjøre en objektiv helhetsvurdering. Så kommer vi nok til å ha en oppfatning når vi gjør vår anbefaling, sier fylkesmannen for Aust- og Vest-Agder.

Det svaret gjelder for alle kommuner, og blir det ikke frivillighet, kan det bli tvang når Stortinget til slutt sier sitt. Da ville Agder-ordførerne vite om de økonomiske gulrøttene faller bort:

— De kommunene vil selvsagt også få tilgang til gunstige ordninger, forsikret Jan Tore Sanner.

-Man trenger ikke være så låst. Tenker man utenfor boksen, vil det være flere muligheter, sa kommunal og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H). Foto: Heida Gudmundsdottir

Statsråden understreket at det nå er på tide å handle, og kom med en politisk selverkjennelse:— Dette har vi diskutert siden begynnelsen av 90-tallet da kommunalminister Gunnar Berge (Ap) presiserte at tiden var inne til å bygge sterke velferdskommuner. Høyre sa den gang at det måtte bygge på total frivillighet - og da stoppet det opp.