Det sier Kristiansands ordfører Harald Furre (H) når han får resultatet fra meningsmålingen.

Ordfører Harald Furre (H), Kristiansand. Foto: Kjartan Bjelland

— Hvis det skjer, flyttes tyngdepunktet mot øst. Men nå blir det veldig spennende fram mot resultatet av innbyggerundersøkelsen og folkeavstemningene, og forhåpentligvis får vi med oss alle i K5, sier han.Lillesands ordfører Arne Thomassen (H) sier tallene gir motivasjon for både tilhengere og motstandere:

- Tøffe runder

— Det er jevnere enn jeg trodde, men mange er skeptiske til K5 i Lillesand, så vi har tøffe runder foran oss, sier han. Han er overrasket over det han tolker som et stemningsskifte i Birkenes, men sier det blir en helt ny sak dersom tre kommuner skal gå videre uten Søgne og Songdalen:

Ordfører Arne Thomassen (H), Lillesand. Foto: Kjetil Reite

— Nå er det K5 som gjelder. Skal vi gå videre med K3, blir det nye runder, og vi må be om utsettelse fra departementet, sier han.Birkenes-ordfører Anders Christiansen (Ap) sier målingen viser flere ja-folk enn han trodde:

Ordfører Anders Christiansen (Ap), Birkenes. Foto: Kjartan Bjelland

— Jeg føler motstanden har vært sterk her oppe. Men det har vært en del positive tilbakemeldinger også, så det er litt gøy å høre at det er såpass jevnt. Men folkeavstemningen kan jo bli annerledes, så nå må vi oppfordre folk til å gå og stemme, sier han.

- Stor jobb å gjøre

Søgnes ordfører Astrid Hilde (Ap) sier hun forstår motstanden mot K5, selv om den bekymrer henne.

LES OGSÅ: Nei til K5 i vest, uavgjort i øst

— Fordi Søgne går bedre økonomisk enn de andre mindre kommunene, tror mange at vi klarer oss bedre utenfor. Det viser bare at vi har en stor jobb å gjøre med å informere om at å stå alene ikke betyr status quo, sier hun.

Ordfører Astrid Hilde (Ap), Søgne. Foto: Janne Birgitte Prestvold

— Sier vi nei, får det enormt store konsekvenser i form av større utgifter og mindre inntekter, og vi får problemer med å yte den servicen vi gjør i dag. Og det vil være nokså katastrofalt for Søgne dersom Songdalen velger storkommune og vi blir stående alene. Nå blir den største utfordringen å få også de som sier ja til å gå og stemme, for jeg hører mange av dem si at de ikke vil fordi de synes dette er en avgjørelse vi politikere må ta, sier Astrid Hilde.

- Bedre enn fryktet

Songdalens ordfører Johnny Greibesland (Sp) er positivt overrasket over tallene for K5:

— Dette var jevnere enn jeg trodde, og bedre enn fryktet, sier han.

Ordfører Johnny Greibesland (Sp), Songdalen. Foto: Kjartan Bjelland

At det er motstand mot K2 i Songdalen, forbauser ham ikke:— Det føler jeg stemmer overens med folks oppfatning. Men det er veldig jevnt, og det er fortsatt to måneder til kommunestyret skal ta sin avgjørelse, så dette blir spennende, sier han.

Resultatet av den store innbyggerundersøkelsen der 5200 personer er spurt offentliggjøres 23. mai. 6. juni er det folkeavstemning i de fire kommunene, og kommunestyrene tar den endelige avgjørelsen i slutten av juni.

- Har jobbet godt og grundig

— Jeg har fulgt prosessen rundt Nye Kristiansand og ser at politikerne har jobbet veldig godt og grundig.

Det sier kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) til Fædrelandsvennen. Han kommenterer ikke noen av de mange enkeltmålinger som nå presenteres landet rundt, men mener K5-politikerne har lagt et godt grunnlag for å ta standpunkt:

— Jeg ser at det er laget en modell som vil gi innbyggerne gode tjenestetilbud, styrke lokaldemokratiet og gjøre Kristiansand-regionen til et tyngdepunkt på Sørlandet, sier han.

- Blir ikke som i dag

— Men svært mange ser det åpenbart annerledes og vil si nei?

— Jeg har stor respekt for at dette er krevende beslutninger og at mange trenger tid for å se fordeler og ulemper. Men jeg ser også at lokalpolitikere fra alle partier nå jobber godt med å informere og diskutere med sine innbyggere. Og det er viktig å ha klart for seg at alternativet ikke er at ting blir som de er i dag om noen velger å stå alene. Men slår de seg sammen, legger vi gjennom det nye inntekstsystemet til rette for trygge og gode økonomiske vilkår i flere tiår framover. Så det trygge valget er å si ja.

- Tidspunktet er kommet

— Folkeavstemningene som er holdt hittil spriker i alle retninger med til dels kaotisk resultat. Angrer du på frivillighetslinjen?

- Vi har diskutert behovet for en reform i over 20 år, og nå er tidspunktet kommet da det må tas beslutninger, sier kommunal og moderniseringsminister Jan Tore Sanner. Foto: Erling S. Hægeland

— Nei, jeg har stor tro på at lokalpolitikerne vil finne frem til gode løsninger, og så langt har folk sagt ja i flere folkeavstemninger enn nei. Men vi har diskutert behovet for en reform i over 20 år, og nå er tidspunktet kommet da det må tas beslutninger.- Det alle lurer på er om du vil bruke tvang til slutt dersom det blir nei, også til K5?

— Det blir bare spekulasjoner. Nå må innbyggerne og lokalpolitikerne først ta sine avgjørelser. Så skal fylkesmannen, Stortinget og regjeringen ta de endelige beslutninger neste år.