Tor Olav Tønnessen fra Pensjonistpartiet (nærmest) høstet mest latter underveis i møtet. Jorunn Lossius (KrF), Arne Thomassen (H) og Cecilie Knibe Hanssen måtte jobbe litt hardere for å nå fram mede budskapet. Foto: Frank Mersland
Alle rom i rådhusets andre etasje var tatt i bruk for å huse tilhørere. Foto: Frank Mersland
Snitter, kaffe og et trangt lokale var rammene for onsdagens kommunesammenslåingsdebatt i Lillesand. Foto: Frank Mersland

— Jeg er villig til å kaste populariteten på båten dersom vi får til en kommunesammenslåing, sier Lillesands ordfører Arne Thomassen (H).

Gledelig

Hovedsalen i andre etasje i Lillesand rådhus er i ferd med å tømmes for tilhørere. Ordføreren er svært fornøyd med oppmøtet, selv om brorparten

Tor Olav Tønnessen fra Pensjonistpartiet (nærmest) høstet mest latter underveis i møtet. Jorunn Lossius (KrF), Arne Thomassen (H) og Cecilie Knibe Hanssen måtte jobbe litt hardere for å nå fram mede budskapet. Foto: Frank Mersland

av de som møtte fram er uenig i standpunktet hans om å la Lillesand bli en del av en ny storkommune.

— Det gledelige er at det var en del som rakk opp hånda og ga uttrykk for at de var usikre på slutten av debatten. Det betyr at en del ikke har bestemt seg ennå. Det er bra, sier Thomassen.

Selve møtet ble innledet med en seanse hvor alle partiene fikk si sitt om en kommunesammenslåing. Noen var vage og veide for og imot, mens andre var svært tydelige på hva de ville stemme. Senterpartiet og Pensjonistpartiet representerte de tydeligste nei-stemmene i salen.

— Kjøttvekta rår. Når det skal velges et nytt kommunestyre vil et stort flertall av disse bo mindre enn 8 km fra Kristiansand domkirke. Bystyret vil bli dominert av Høyre, Ap, KrF og Frp. Hvem som skal sitte der kommer i stor grad til å bli bestemt av folk fra Kvadraturen, Grim, Lund og ikke minst Flekkerøy når det gjelder KrF, sa Tor Olav Tønnessen fra Pensjonistpartiet til høylytt latter fra de fremmøtte.

Alle rom i rådhusets andre etasje var tatt i bruk for å huse tilhørere. Foto: Frank Mersland

Mye rartDen samme Tønnessen hadde også tatt seg tid til å regne ut hvor mye hver kommune brukte per borger og hvordan det kom til å bli i fremtida, både når det gjaldt eiendomsskatt og offentlige tjenestetilbud.

Dette fikk ordfører Thomassen til å utbryte:

— Nå glipper det ut mye rart fra mange!

Skal lytte

I løpet av de to timene seansen varte ble det snakket om navn på den nye kommunen, hvordan bydelsutvalgene skulle fungere, hvilket fylke kommunen skulle tilhøre og hvordan tjenestetilbudet ville bli for folk i Lillesand i en ny kommune. Og ikke minst: Vil politikerne lytte til folkerøsten i forbindelse med folkeavstemningen som skal gjennomføres i vår?

Snitter, kaffe og et trangt lokale var rammene for onsdagens kommunesammenslåingsdebatt i Lillesand. Foto: Frank Mersland

— Det er klart vi skal lytte, mente Thomassen. Før han på drevent vis nevnte at det skulle gjennomføres en rundspørring blant innbyggerne. Den måtte også tas med i betraktning, mente lillesandsordføreren.Den eneste som var tydelig på at han ikke ville lytte til en folkeavstemning var Pensjonistpartiets Tønnessen.

— Vi gikk til valg på at vi ikke ville inn i en storkommune og det skal vi stå på, sa han.

Savnet de yngre

Arbeiderpartiets Cecilie Knibe Hanssen var blant dem som sa hun ville vente med å bestemme seg for hva som var den beste løsningen.

— Jeg synes det var et spennende møte med mye godt innhold. Det var litt vittig å se at ingen av de fremmøtte hadde skiftet standpunkt underveis i debatten da de ble bedt om å rekke opp hånda. Det er ikke sikkert at alle er helt ærlige på dette, sier Knibe Hanssen.

Politikerkollega Jorunn Lossiuis (KrF) er for en sammenslåing. Hun mente at de fleste av de fremmøtte var innfødte lillesandere med et stort hjerte for byen.

— Det var nok en overvekt av folk som er født og oppvokst her, ja. Det hadde kanskje vært litt annerledes i salen dersom det hadde vært flere yngre og innflyttere, mente Lossius.

<b>Eva Bjørnestad</b> synes det var en god debatt. – Politikerne klarte å belyse en god del sider av sammenslåingen. Jeg synes det var spennende med så store forskjeller. Når det gjelder kommunesammenslåing ligger jeg nok der i midten et sted, sier Bjørnestad.
<b>Birger Ariansen</b> er for øyeblikket i mot en kommunesammenslåing. – Det var en god debatt. Det kom fram ting som jeg hadde tenkt på og som jeg fikk svar på. Jeg er ikke overrasket over at det kom så mange folk. Også må du få med at synes det var en morsom debatt, sier Ariansen.
<b>Agnete Knudsen</b> savnet flere unge i salen. – Jeg synes det er kjekt at folk får stilt spørsmål direkte til politikerne og at de får svar. Jeg er sjøl imot sammenslåing og det synes jeg det virket som om flesteparten i salen var. Men som sagt, litt flere unge hadde gjort seg, sier Knudsen.