Ordfører i Birkenes, Anders Christiansen (Ap), har begynt en tre dager lang turne i Birkenes der han argumenterer for at Birkenes må bli en del av den nye storkommunen Kristiansand. Noe av det viktigste han har med seg, er garantier om at skolene og barnehagene skal bestå. Nils Kåre Belland (tv) hadde likevel ønsket seg en mer forpliktende avtale for å si ja. Han deltok på tirsdagens folkemøte sammen med blant andre tidligere rektor på Engesland skole, Jens Vellene, og lokalpolitiker i Birkenes, Torbjørn Bjorvatn (KrF). Foto: Kjetil Reite

BIRKENES: — Det er et enormt engasjement i bygda nå, og det mange er opptatt av er om vi får beholde skolen. Det er veldig viktig for bygda og det gjør også at jeg heller mot ja, sier Gyro Heia til Fædrelandsvennen.

Denne uka holdes det en rekke folkemøter i det som kan bli det nye Kristiansand. I bygda Engesland har de fått lovnader om å beholde skolen og barnehagen. Det er slått fast i intensjonsavtalen for den nye kommunen.

Sterkere garantier kan man ikke få, ifølge tilhengerne.

Odd Gunnar Tveit (Frp) kaller løftene om bedre økonomi og tryggere framtid for skolen for tull, løgn og bedrag. På landsplan mener hans eget parti at staten kan bruke tvang for å få kommunesammenslåing. Foto: Kjetil Reite

— Tull, løgn og bedrag. Det løftet holder bare til første kommunestyremøtet i den nye kommunen og der vil Birkenes ha to representanter. Og de skal ikke bare jobbe for Engesland skole, men alle skolene i Birkenes, svarte motstander Odd Gunnar Tveit (Frp) på folkemøte på Engesland.

Viktige

Det er få innbyggere i bygdene Engesland og Herefoss som også er utkantbygder i Birkenes i dag. Men valgdeltakelsen kan bli høy ved en folkeavstemming og det vet Trygve Endresen (H), en annen sterk motstander av storkommune.

— Det er ikke mange mennesker i disse lokalsamfunnene, men jeg tror motstanden er stor og derfor kan de bli helt avgjørende, sier han til Fædrelandsvennen.

Han advarte tilhørerne med at en ny kommune ikke vil være økonomisk sterk, men tvert imot ville få en enorm lånegjeld.

— Det dreier seg om 20 milliarder og da kan dere jo selv begynne å regne på hvor lang tid det vil ta å betale tilbake de pengene, sa han til de frammøtte.

Jeg tror uansett vi blir den tapende part. Bare se hvordan det har gått med Tveit som i 50 år har blitt nedprioritert av Kristiansand.

Gyro Heia vurderer å stemme ja til å bli en del av Kristiansand. Det kan nemlig bli den beste garantien for å beholde skolen på Engesland. Her sammen med mannen Thor Håkon Aaneland og barna Lotta Mathea og Viljar Heia Aaneland. Foto: Kjetil Reite

Økonomi

Når innbyggere som Gyro Heia heller mot å stemme ja til storkommune, er en viktig grunn den elendige kommuneøkonomien i Birkenes. Kommunen står på fylkesmannens robek-liste. Det som før ble kalt at man var satt under administrasjon.

Ifølge ordfører i Kristiansand, Harald Furre (H), vil en ny kommune få 150 millioner ekstra ved en sammenslåing. Grunnen er i hovedsak et nytt inntektssystem.

— Det er ikke sikkert jeg er så imot, selv om det er for mange «bør» i intensjonsavtalen. Men eneste grunn til det er økonomi, sier Nils Kåre Belland til Fædrelandsvennen.

LES OGSÅ: Folkemøte slaktet ny Lister-kommune

Men et eventuelt ja fra ham vil ikke bli gitt med spesielt stor entusiasme.

— Jeg tror uansett vi blir den tapende part. Bare se hvordan det har gått med Tveit som i 50 år har blitt nedprioritert av Kristiansand. Vi er landsfolk og tankegangen er annerledes her enn i byen. Jeg tror ikke folk i byen ser hvilke utfordringer det er med så store avstander.

Tjenester

I Birkenes vil folkemøter, spørreundersøkelse og folkeavstemming være avgjørende for om ordfører Anders Christiansen (Ap) stemmer ja eller nei til sammenslåing. Han er tilhenger av storkommune og avviser kontant at økonomien blir dårligere.

Ordfører i Birkenes, Anders Christiansen (Ap), mener tjenestene vil bli bedre og økonomien sterkere hvis det blir sammenslåing. Høyres Trygve Endresen (t.h.) er totalt uenig. Foto: Kjetil Reite

— Hvis vi ser på gjeld per innbygger så er den faktisk større i Birkenes enn i Kristiansand, sier han.- Dere garanterer for skolen, men det gjør også motstanderne av kommunereform?

— Det kan godt hende at skolen vil bestå selv om vi fortsetter alene. Men kommuneøkonomien vil være så svak at da er det andre tjenester vi må kutte i, sier Christiansen som mener bedre tjenester er et så sentralt argument at innbyggerne må si ja.

Det er et sterkt engasjement i utkanten av det som kan bli nye Kristiansand. På folkemøtet på Engesland tirsdag kveld, møtte det fram 120 innbyggere. Foto: Kjetil Reite