Det sier professor i statsvitenskap ved UiA, Dag I. Jacobsen, til Fædrelandsvennen. Etter at ordførerne i K5-kommunene forrige fredag sto fram som redaktører av informasjonsavisen «Nye Kristiansand», har kritikken haglet mot det mange oppfatter som ren propaganda for sammenslåing av de fem kommunene.

-Ved å kalle det avis kan det virke som om innholdet er mer balansert enn dét det egentlig er, sier UiA- professor Dag Ingvar Jacobsen. Foto: Tore Andre Baardsen

— Det er ikke illegitimt å gå ut med informasjon og argumentere for et synspunkt. Det må ordførerne gjøre, og det er jeg helt enig i at de gjør. Problemet er at de gir det ut i en redaksjonell form som blander to sjangre. Det hadde vært ryddigere å kalle det en informasjonsbrosjyre, sier Jacobsen.

Uklart for leserne

Ved å kalle «Nye Kristiansand» en informasjonsavis, mener Jacobsen at ordførerne tar et grep som kan gjøre det uklart for leserne hva produktet egentlig er:

Ordførerne i de fem kommunene står oppgitt som redaktører av informasjonsavisen "Nye Kristiansand". Foto: Kjartan Bjelland

— Det er litt uvanlig at ordførere påtar seg en redaktørrolle, for de blander dermed inn en annen rolle enn det man forbinder med politikere. Ved å kalle det avis kan det også virke som om innholdet er mer balansert enn dét det egentlig er, sier Jacobsen.- Hele produktet har en journalistisk stil med intervjuer og reportasjer, og «Nye Kristiansand» framstår som et uavhengig redaksjonelt produkt uten at den har den redaksjonelle uavhengigheten i bakhånd, utdyper professoren.

Mot sin hensikt?

— Også Fædrelandsvennen anklages for å være en propagandaavis i denne saken?

— Det er det vanskelig å argumentere godt for, så den kritikken ville jeg ikke tatt så tungt. Selvfølgelig skal redaktører ta standpunkt i slike saker. Et redaksjonelt ståsted er uavhengig av partipolitikken, og det er mange år siden aviser brøt med partiene. Men ordførere står for partipolitikk, og når de også framstår som redaktører får leserne to forskjellige forventninger.

Ingen vet ennå om brikkene faller på plass i K5-reformen. Fra v. Arne Thomassen (H), Lillesand, Astrid Hilde (Ap), Søgne, Harald Furre (H), Kristiansand, Johnny Greibesland (Sp) og Anders Christiansen (Ap), Birkenes. Foto: Kjartan Bjelland

— Kan vi risikere at «Nye Kristiansand» virker mot sin hensikt og skaper flere motstandere av kommunesammenslåing?- Neppe. Jeg tror de fleste har bestemt seg, og at det ikke er dette som avgjør hva folk stemmer eller svarer i innbyggerundersøkelsene. Mye er nok avgjort etter en lang debatt, mener professor Dag Ingvar Jakobsen.

- Får leve med kritikken

Songdalens ordfører Johnny Greibesland (Sp) troner som lederskribent i «Nye Kristiansand», og var også leder av arbeidsutvalget som bestemte å gi informasjonen en avisform.

— Vi ønsket å lage et produkt der vi informerer om konsekvensene av de ulike alternativene, og jeg mener vi har fått fram en objektiv og blandet informasjon i det jeg kaller en avis, sier Greibesland til Fædrelandsvennen.

— Vurderte dere å kalle det en informasjonsbrosjyre?

— Nei, vi har hele tiden brukt begrepet «avis».

— Nå får den kritikk for å være en ren propagandaavis?

— Vi har fått både positive og negative reaksjoner, og noen synes det er masse bra som står der. Vi får leve med kritikken, og at det er ulike synspunkter, sier Greibesland.

Koster 250.000 kroner

Prisen på «Nye Kristiansand» er om lag 250.000 kroner, om lag det dobbelte av hva man opprinnelig planla.

-Noen vil kanskje oppfatte dette som en propagandaavis, sa Songdalens ordfører Johnny Greibesland da ordførerne lanserte "Nye Kristiansand" forrige fredag. Det fikk han rett i. Fra h.: Arne Thomassen (H), Lillesand, Astrid Hilde (Ap), Søgne, Anders Christiansen (Ap), Birkenes, Johnny Greibesland (Sp), Songdalen og Harald Furre (H), Kristiansand. Foto: Kjartan Bjelland

Mediepartner AS fikk oppdraget med å lage avisen etter en anbudsrunde blant fire lokale aktører, og tilslaget lød på 135.000 kroner for en 16-siders avis. Til slutt endte trykksaken opp på 36 sider, og prisen lander sannsynligvis på 250.000 kroner.— Vi skal ha et møte mandag der vi får det endelig beløpet klarlagt, sier Johnny Greibesland.

Han grunngir det mer enn doblede sidetallet med et ønske om å få ut mest mulig informasjon som kom til underveis i prosessen.

Kommunal- og moderniseringsdepartementet gir hver kommune 100.000 kroner til å drive informasjonsarbeid og innbyggerundersøkelser om kommunereformen, og det er fra denne potten de fem kommunene finansierer avisen. I tillegg kan kommunene søke fylkesmannen om ytterligere midler hvis de trenger mer.

— Hvem bestemmer hvordan kommunene skal bruke disse pengene?

— Hos oss er det formannskapet, sier Johnny Greibesland.

— Hva med motstanderne, får de noe?

— Tilhengerne av K1 har nå bedt om 10.000 kroner, og i formannskapet tirsdag kommer jeg til å gå inn for at de får penger, sier Songdalens ordfører.

Imponert over K5-ordførerne

— Jeg ble egentlig nokså imponert da jeg leste trykksaken. Dette er tydeligvis et godt politisk forankret prosjekt der man har klart å få alle de involverte ordførerne til å gå for én modell.

- Jeg har etterlyst politisk lederskap og politikere som tør å ta stilling til konkrete modeller, sier professor i statsvitenskap, Asbjørn Røiseland.

Det sier professor i statsvitenskap Asbjørn Røiseland ved Nord Universitet i Bodø. Der forsker han på politisk lederskap, offentlig styring og demokratimodeller, og har omfattende kompetanse på kommunestrukturer.— Det at alle ordførerne så tydelig går for én modell er litt spesielt, og gir en veldig tyngde. Samtidig er det en betydelig risiko involvert, for dersom det skulle rakne i en folkeavstemning, så vil det politiske tapet bli desto større, sier Røiseland.

Etterlyser lederskap

52-åringen er opprinnelig fra Mandal og barnebarn av Venstre-høvdingen Bent Røiseland, men har for lengst forlatt Sørlandet, og har ikke fulgt sammenslåingsdebattene i Agder-fylkene. Fædrelandsvennen sendte ham K5-avisen for å be ham vurdere innholdet.

Nye Kristiansand distribueres i samtlige husstander i Lillesand, Birkenes, Kristiansand, Søgne og Songdalen. Foto: Kjartan Bjelland

Og det er ordførernes tydelighet som overrasker ham — positivt:- Jeg har etterlyst politisk lederskap og politikere som tør å ta stilling til konkrete modeller, sier Røiseland. Nylig gikk han ut på NRK og anklaget politikere for å være feige som legger sammenslåingsspørsmål ut til folkeavstemning uten selv å si hva de mener.

— Andre steder skyver de fleste politikerne problemet foran seg, sier professoren, og eksemplifiserer med Tysvær der innbyggerne kan stemme over fem alternativer uten føringer fra kommunestyret.

Genererer motkrefter

— For en utenforstående observatør framstår dette som godt politisk håndverk, sier Røiseland om K5-prosessen.

— Ikke minst er intensjonsavtalen mer detaljert enn mange andre jeg har sett.

— Hva tenker du om at «Nye Kristiansand» kaller seg «avis»?

— Trykksaken fremstår som et tydelig budskap fra de viktigste politiske lederne i regionen, og jeg ser ikke på det som et stort problem. Men jeg regner med at det finnes en opposisjon som ikke kommer så veldig godt fram. Når man har laget et så profesjonelt og overbevisende materiale vil det også generere motkrefter. Det skal bli interessant å se hva motbevegelsen foretar seg, og om den er koordinert. Dette er et framstøt som gjør at de får litt av en jobb, sier han.

— Hva hvis folket sier nei på tross av ordførernes entusiasme?

— Da blir det oppvask. Ved å stille seg i spissen for noe på en slik måte, blir fallhøyden vesentlig mye større.