SØGNE: — Det har vært lett å samle inn underskiftene. De siste dagene har folk nærmest kommet løpende etter oss for å skrive under, sier Lajla Elefskaas.

– Prosessen minner om et tvangsekteskap, sier Lajla Elefskaas, initiativtaker til oppropet om folkeavstemning. Foto: Janne Birgitte Prestvold

Sammen med Finn Andersen har hun samlet inn 755 underskrifter fra folk som ønsker å være med og bestemme hvordan fremtidens kommunegrenser skal bli for Søgne.Ordfører Astrid Hilde (Ap) og varaordfører Egel Terkelsen (Frp) fikk bunken med underskrifter overlevert før formannskapsmøtet onsdag.

I september i fjor sa det politiske flertallet i Søgne nei til folkeavstemning i saken, men nå har stemningen snudd, og Frp får støtte fra et enstemmig formannskap i sitt syn.

Vi kan ikke vedta en folkeavstemning og så ikke bry oss om hva de sier.

Skiftet mening

— Takk, lød den korte, men fornøyde kommentaren fra Egel Terkelsen.

Ordfører Astrid Hilde er blant dem som har endret syn om en avstemning.

- Når de andre små kommunene i denne prosessen har gått inn for det, er det naturlig at det blir sånn i Søgne også, sier Hilde.

Elefskaas mener hun har mange med seg når hun sier at kommunesammenslåingsprosessen går altfor fort i svingene.

— Det er den unisone tilbakemeldingen vi får fra folk. Det oppleves mer som et tvangsekteskap enn et fritt valg, sier Elefskaas.

Egel Terkelsen (Frp) er glad for at de andre partiene har snudd, og støtter deres syn på at folket skal få si sitt om kommunesammenslåing. Foto: Janne Birgitte Prestvold

I avstemningen skal folk få velge mellom alternativene K1 (kun Søgne), K2 (Søgne og Songdalen) eller K5 (storkommunen med Kristiansand, Søgne, Songdalen, Birkenes og Lillesand).

— Må ta folk på alvor

Astrid Hilde, som sitter tett på prosessen og har bidratt i utarbeidelsen av intensjonsavtalene for K2 og K5, har i likhet med ordførerkollega Johnny Greibesland (Sp) i Songdalen flagget at hun går inn for storkommunealternativet.

Arild Berge (V) er glad for det store engasjementet fra innbyggerne, men minner samtidig om at folkeavstemningen skal være rådgivende.

Før i tiden hadde man en forlovelsestid før man inngikk ekteskap.

— Vi må ta på alvor at folk bryr seg om dette. Vi kan ikke vedta en folkeavstemning og så ikke bry oss om hva de sier. Derfor er det rart når for eksempel Frp går ut og sier at de går for K5, sier han.

Den uttalelsen fikk Frp-representanten Terkelsen til å replisere:

— Det er en faktafeil å si at Fremskrittspartiet i Søgne er for K5. Jeg er for K5. Hva de andre i partiet mener, vet jeg ikke noe om, sier han.

Avstemning 6. juni

Elefskaas er ikke i tvil om at også politikerne synes det er vanskelig å ha full oversikt og vite sikkert hvilket alternativ de skal velge.

Lajla Elefskaas og Finn Andersen sier det har vært en lett jobb å samle inn nok underskrifter til å kunne kreve rådgivende folkeavstemning i saken. Foto: Janne Birgitte Prestvold

— Før i tiden hadde man en forlovelsestid før man inngikk ekteskap. Den tiden kunne man bruke til å bestemme, eller ombestemme seg, påpekte Lajla Elefskaas.I folkeavstemningen er det også meningen at 16-åringene får stemme. Høyres Tom Løchen er opptatt av at informasjonen tilpasses deretter.

— De gidder ikke lese en avis som kommer i postkassa, påpeker han.

Ordfører Astrid Hilde sier de er bevisste på dette, og at det vil bli mye nettbasert informasjon, i tillegg til skolebesøk.

Avstemningen blir etter alt å dømme gjennomført mandag 6. juni, koordinert med de andre kommunene.