Da får formannskapet til behandling en sak med to mulige utfall: Det ene er at det blir rådgivende folkeavstemning, med stemmerett for alle som fyller 16 år i 2016. Det andre er at det ikke blir folkeavstemning.

Før møtet vil Lajla Elefskaas levere inn et opprop med 400 underskrifter fra folk i Søgne som ønsker folkeavstemning.

— Vi håper dette viser politikerne at folk ønsker muligheten til å være med og påvirke saken, sier Elefskaas, som sammen med Finn Andersen har samlet inn underskriftene.

Tre alternativ

De tre alternativene som rådmannen foreslår at folket skal ta stilling til i en eventuell folkeavstemning, er K1 (kun Søgne, altså ingen sammenslåing), K2 (Søgne og Songdalen) eller K5 (Søgne, Songdalen, Kristiansand, Birkenes og Lillesand).

Kristiansand-ordfører Harald Furre (f.v.) Søgne-ordfører Astrid Hilde og Songdalens ordfører Johnny Greibesland sitter alle tett på prosessen med å fremforhandle avtaler i forbindelse med spørsmålet om kommunesammenslåing. Foto: Kjartan Bjelland

Laila Elefskaas sier det er to grunner til at hun mener det er viktig med folkeavstemning.

— For det første er sammenslåingen noe som ikke kan reverseres. For det andre har det gått utrolig fort i svingene. Jeg tror det er mange, også blant politikerne, som føler de mangler den totale oversikten i avtalene som er fremforhandlet, sier Elefskaas.

Nedstemt i fjor

I september i fjor fremmet Egel Terkelsen (Frp) et tilleggsforslag om å avholde rådgivende folkeavstemning før sammenslåingen behandles i kommunestyret i juni 2016. Forslaget falt med 6 mot 21 stemmer.

Kommunestyret i Songdalen vedtok tidligere denne måneden at de skal avholde rådgivende folkeavstemning om kommunesammenslåingen i løpet av prosessen.

Både Songdalen-ordfører Johnny Greibesland (Sp) og Søgne-ordfører Astrid Hilde har flagget at de går inn for storkommunealternativet K5.