— Kommunesammenslåingen er udiskutabelt den største saken i valgperioden. Da bør vi høre mer enn 27 folkevalgte sine meninger, fastslår Christian Eikeland (Frp).

Selv heller han mot å gå inn for storkommunealternativet K5, hvor Søgne slår seg sammen med Songdalen, Birkenes, Kristiansand og Lillesand, men mener det er for tidlig å konkludere:

- Foreløpig er det for mange usikkerhetsmomenter og for mye synsing, og derfor er det også for tidlig i prosessen med folkeavstemning, sier Eikeland.

Formannskapet i Søgne kom onsdag med innspill til videre oppfølging av arbeidet med intensjonsavtaler for de to alternativene for kommunesammenslåing. Foto: Janne Birgitte Prestvold

Oppfatningen kom fram da politikerne i formannskapet onsdag kom med innspill til de to intensjonsavtalene for kommunesammenslåing: Søgne pluss Songdalen (K2), ellerstorkommunealternativet K5.

Vil ha avstemning på nett

Tirsdag sa forsker Bent A. Brandtzæg ved Telemarksforskning til Fædrelandsvennen at fordelen med folkeavstemning er at alle i utgangspunktet har mulighet til å gi uttrykk for sitt syn.På den annen side kan lav valgdeltakelse og skjev mobilisering føre til at man ikke får et representativt bilde av innbyggernes holdninger.

Folk kommer til å stemme med følelser, ikke med fakta.

Eikeland ser for seg at en folkeavstemning om saken blir nettbasert, for å sikre en størst mulig valgdeltakelse.

— Et konkret forslag om folkeavstemning vil komme fra oss på et senere tidspunkt i prosessen, sier Frp-politikeren, og antyder februar-mars.

Tom Løchen (H) er dundrende uenig med Frp:

Jack Andersen (H) går inn for folkeavstemning om sammenslåing, mens KrFs Torfinn Kleivset (t.h.) ikke vil være bombastisk i saken. Foto: Janne B. Prestvold

— Jeg frykter at folk kommer til å stemme med følelser, ikke med fakta. Det er bare å se på hvor mye det er å sette seg inn i for oss politikere, sier Løchen. - Da sier vi vel samtidig at innbyggerne er for dumme, mener Per Kjær (SV).

— Nei, skal innbyggerne bli hørt, må det en folkeavstemning til, sier en bestemt Jack Andersen (H), og gjør det samtidig klart at Høyre er splittet i saken.

Mener prosessen går for fort

Torfinn Kleivset (KrF) vil ikke være bombastisk.

— Jeg har vært mot folkeavstemning, i alle fall til nå. Jeg frykter det vil bli for dårlig oppslutning. Nå kommer det jo en god del informasjon ut til folk etter hvert, blant annet i form av en egen avis, påpeker han.

Jeg tror en slik prosess vil føre til at folk bevisstgjøres, og at de vil kreve svar på en del spørsmål.

Per Kjær mener selve prosessen går altfor fort, og frykter dermed at kvaliteten blir dårlig.

- Usikkerhetsmomentene er store og mange, og vanskelige å ta stilling til. Vi trenger mer tid, mener han, og utdyper:

— Jeg ønsker flere premisser på plass. Først da blir det mindre tro, synsing og følelser, sier Kjær.

- Er folk engasjerte nok til å ta stilling?

Søgne-ordfører Astrid Hilde (Ap). Foto: Sondre Steen Holvik

— Gjennom en folkeavstemning vil de nødvendigvis bli mer involvert, og det vil bli mer tydelig hva det vil bety for den enkelte. Jeg tror en slik prosess vil føre til at folk bevisstgjøres, og at de vil kreve svar på en del spørsmål, mener Per Kjær (SV). Astrid Hilde (Ap), som i egenskap av å være ordfører sitter i forhandlingsutvalget for sammenslåingen, tar Frps planer om folkeavstemning til etterretning.

- Hvordan stiller Arbeiderpartiet seg til saken?

— Vi er imot. Vi gikk til valg på at vi velger den løsningen som gir best tjenester for folk, og mener derfor det ligger i vårt mandat å ta det valget for dem, sier Hilde.