Ordfører Harald Furre (H) fra Kristiansand innledet til diskusjon om visjoner, mål og satsingsområder. Formannskapene fra Lillesand, Birkenes, Søgne og Songdalen er samlet til finpussing av intensjonsavtalen for K5. Foto: Reidar Kollstad

Heller ikke i eget parti er alle enige med henne:

— Jeg har ikke landet ennå, og vil vente til resultatet av K2-forhandlingene, sier Ap-veteran Aslaug Bakke til Fædrelandsvennen.

Hun er dessuten skeptisk til en del av argumentasjonen som brukes:

— Jeg synes det kommer litt ufine signaler fra fohandlingsutvalgene når de sier de vil bryte IKS-samarbeidet og oppløse Knutepunkt Sørlandet. Det er et pressmiddel jeg ikke liker. Det er ikke bare kommunalminister Jan Tore Sanner som bruker press i denne saken, sier hun.

Finpusser avtalen

Samtlige formannskapsmedlemmer i Lillesand, Birkenes, Kristiansand, Søgne og Songdalen er tirsdag samlet på Rica Dyreparken hotell for å finpusse intensjonsavtalen som skal danne grunnlaget for en mulig sammenslåing i Nye Kristiansand.

Ordfører Harald Furre (H) fra Kristiansand innledet til diskusjon om visjoner, mål og satsingsområder. Formannskapene fra Lillesand, Birkenes, Søgne og Songdalen er samlet til finpussing av intensjonsavtalen for K5. Foto: Reidar Kollstad

Venstres Tone Pettersen har ikke bestemt seg for om det vil være bedre enn å slå seg sammen med Songdalen i K2. Det har heller ikke representantene fra Søgne Høyre:— Nei, jeg er ikke der ennå. Det er mange ting som ikke er landet, og jeg synes vi skylder velgerne å gjøre en seriøs jobb før vi tar et standpunkt, sier Tom Løchen (H) til Fædrelandsvennen.

Hans partifelle Helge Reisvoll er enig:

— Når jeg føler jeg har fått den informasjonen jeg trenger, kan jeg ta en beslutning, sier Reisvoll, som også kjenner på en viss indre motsetning:

— Det spørs om jo også man skal ta standpunkt med hodet eller hjertet. Det er klart det kan bli rart å gå med på et vedtak som innebærer å legge ned Søgne kommune. Men når et er sagt, tror jeg vi kan leve godt med både K5 og K2, sier han.

- Må skape noe helt nytt

Ap-representant, og fylkesleder i Vest-Agder Ap, Bjørn Egeli, har hele tiden vær positiv til at Søgne går inn i en storkommune.

— Det er jeg fortsatt, sier han.

Egeli har imidlertid vært skeptisk til en politisk modell som går inn for å bevare det meste som det er i dag med avgjørelsesmyndighet i de gamle kommunene. Et kommunestyre med 77 medlemmer og sju kommunedelsutvalg ligger inne i forslaget nå.

— Jeg synes poenget må være å skape noe som er helt nytt, men synes modellen som den foreligger nå har blitt bedre, sier han.

— Jeg ser også at kommunedelsutvalgene kan bli en god arena for å rekruttere nye politikere, sier han.

Mens formannskapsmedlemmene nå diskuterer detaljer i det sju sider lange dokumentet, er Egeli mest opptatt av rammene:

— Dersom vi skal ta beslutninger på bestemte politiske områder, komme vi ikke i mål. Det vi skal gjøre er å skape gode rammer, en plattform der politikerne i den nye kommunen skal drive politikk, sier han.

- Styrket i troen

Også Torfinn Kleivset (KrF) er fortsatt positiv til en storkommune, ikke minst av hensyn til nye satsinger i næringslivet.

— Jeg er styrket i troen på at dette er riktig å gjøre, og er glad for at ordføreren har gått ut og argumentert for K5, sier han.

SVs Per Kjær har helt motsatt syn:

— Jeg frykter at en liten kommune vil bli slukt av en stor, og at det på sikt uansett vil bli kjøttvekta som rår, sier han.

— Jeg tror at å slå sammen to små bygdekommuner som Søgne og Songdalen er bedre, men mener også at Søgne har gode muligheter for å klare seg alene, sier han.

Folkeavstemning 5. juni

Lillesand ønsker å holde rådgivende folkeavstemning om kommunesammenslåing søndag 5. juni. 16-åringer får stemmerett, og alle som er bosatt i Lillesand 31. mars i år får stemme. Også Songdalen og Birkenes skal ha folkeavtemning, og Søgne vil muligens gjøre det samme. Det har vært snakket om å samordne datoene, og Lillesands ordfører Arne Thomassen (H) sier datoen ikke er låst:

— Vi er åpne for at andre datoer kan være aktuelle, sier han.