— Dette blir rett og slett udemokratisk, sier Søgne-ordfører Astrid Hilde om et nytt forslag til hvordan folkeavstemningen skal foregå.

Forslaget kommer fra aksjonskomiteen bak Nei til K5, de som ikke ønsker at Songdalen skal slås sammen med Kristiansand:

Tydelig flertall

Lajla Elefskaas og Finn Andersen fra aksjonskomiteen mot sammenslåing med Nye Kristiansand, samlet inn 775 underskrift som krevde folkeavstemning om kommunesammenslåing. Foto: Janne Birgitte Prestvold

— Vi vil ha preferansevalg for å sikre et tydelig flertall for ett av de tre alternativene, sier aksjonsleder Leif Arne Grødum som mener ordførernes forslag vil føre til et resultat som blir uten noen klar vinner.Aksjonsgruppa vil at folk skal rangere de tre alternativene i prioritert rekkefølge. Omtrent som ved direktevalg av ordfører, for eksempel. Så skal stemmene i bunken med færrest stemmer telles opp på nytt, og andreprioriteten til dem skal fordeles i de to andre bunkene.

Tre alternativer

Dette er de tre alternativene befolkningen har å velge mellom:

K1: Innebærer nei til kommunesammenslåing.

K2: Innebærer at Søgne og Songdalen slås sammen.

K5 Innebærer at Søgne og Songdalen slås sammen med Nye Kristiansand, en intensjonsavtale som er inngått med Kristiansand, Birkenes og Lillesand.

Valgforsker Bernt Aardal er kritisk til bruk av preferansevalg.

Valgforsker Bernt Aardal forstår bekymringen til ordførerne, og sier at troverdigheten til avstemningsresultatet kan bli svekket med preferansevalg.

Kompromiss

— Da er det statistisk størst sannsynlighet for at kompromissforslaget kommer til å få flertall, sier Aardal. Kompromissforslaget er at Søgne og Songdalen skal slås sammen, og det er hva aksjonsgruppa ønsker seg.

Onsdag skal kommunestyret i Songdalen ta stilling til hvordan folkeavstemningen skal foregå. Torsdag skal samme sak opp i Søgne.

Ordførerne Johnny Greibesland i Songdalen og Astrid Hilde i Søgne vil at innbyggerne skal krysse av på ett av de tre alternativene, og at det som får mest stemmer skal utgjøre rådet fra folket.

Enkelt

— Vi må gjøre det enkelt, og det beste er at folk stemmer på det de mener er best for framtiden, sier Greibesland.

Hilde mener preferansevalg er udemokratisk fordi resultatet er gitt på forhånd:

— Da vil kompromissforslaget om bare å slå sammen Søgne og Songdalen vinne, sier Hilde og er enig med Aardal.

Komplisert

Greibesland er redd preferansevalg blir så komplisert at det både kan skremme folk fra å stemme, og øke risikoen for at stemmesedler blir fylt ut galt, og dermed må avvises.

Aardal peker på at preferansevalg fører til at mindretalls-velgeres stemmer blir tatt til inntekt for et syn som ikke er deres førstevalg.

— Dette er jo rådgivende folkeavstemning, og da er det viktig at det virkelig er folkets egentlige råd som gis, sier Aardal.

Dobbeltstemme

I valgstyrets møte i Søgne i forrige uke måtte ordfører Hilde bruke sin dobbelstemme for å hindre flertall for preferansevalget. Hun regner likevel med at forslaget vil bli fremmet igjen i kommunestyret torsdag.

Aksjonsgruppa sto bak initiativet om å gjennomføre folkeavstemning med 755 underskrifter, til tross for at kommunestyret hadde stemt i mot folkeavstemning.

— Nå føler vi at de vil ta fra oss folkeavstemningen ved å gjennomføre den slik at resultatet blir så utydelig at politikerne kan gjøre hva de vil, sier Grødum.

Selve folkeavstemningen skal gjennomføres 6. juni, og så skal politikerne gjøre sitt vedtak i første kommunestyre etter det.