— Vi jobber for hvert vårt syn, men har god takhøyde i partiet, og har bestemt at vi har lov til å være uenige, sier leder av Søgne Høyre, Trond Reitan, til Fædrelandsvennen.

På et medlemsmøte mandag kveld der 29 av lokalpartiets om lag 140 medlemmer stilte opp, ble kommunereformen heftig debattert. Da det kom til avstemning var det bare 24 igjen, og av de stemte 13 for at Søgne fortsatt skal være en egen kommune. Bare 11 av kommunalminister Jan Tore Sanners partifeller i Søgne foretrakk K5. ## Flere i tvil

Når Fædrelandsvennen ringer til de seks faste kommunestyrerepresentantene, er dette dagens status:

Tom Løchen sier ja til K5, Jack Andersen sier nei til K5 og ja til K1, Roy Fardal er i tvil, Oscar Lohne er i tvil, men heller mot K5, Helge Reisvoll er i tvil, men heller mot K1. Jan Stubstad sier ja til K5. — Ingen stemte for K2 på medlemsmøtet, men det var av taktiske grunner, sier Trond Reitan. Selv er han bare varamedlem til kommunestyret, men er klar K5-tilhenger:

— Som leder av Søgne Høyre håper jeg K5 vinner fram, og så får vi jobbe på hver vår kant fram mot folkeavstemningen, sier han.

- Mer og mer overbevist

Også gruppelederen i kommunestyret, Tom Løchen, håper Søgne blir en del av Nye Kristiansand:

Tom Løchen sier ja til K5. Foto: Janne Birgitte Prestvold

— Jeg har vært med i prosessen, og har bare blitt mer og mer overbevist, sier Løchen. Som opposisjonsleder var han med i Søgnes forhandlingsutvalg som jobbet fram intensjonsavtalen sammen med de fire andre kommunene.Både Reitan og Løchen understreker Søgnes behov for å delta i sterke fagmiljøer på flere sektorer, og peker på at kommunen i dag for eksempel ikke klare å tiltrekke seg psykologer.

Jack Andersen sier nei til K5. Foto: Kjartan Bjelland

Partifelle Jack Andersen mener tvert i mot at Søgne vil bli en tilnærmet idealkommune:— Jeg mener at prosessen har begynt i feil ende. Man burde først skapt større regioner og deretter vurdert tjenesteyting og kommunestørrelse, poengterer han.

- Mange følelser

— Men når det er sagt, så har jo Jan Tore Sanner selv pekt på at en kommune med 15.-20.000 innbyggere vil være best med hensyn til tjenester og nærhet. Og gitt en viss befolkningsøkning, er det der Søgne vil være om noen år, sier han.

Roy Fardal understreker at han vil lytte til folket hvis flertallet er klart før han tar en endelig bestemmelse:

Nye Kristiansand vil bestå avi Lillesand, Birkenes, Kristiansand, Søgne og Songdalen. Foto: Kjartan Bjelland

— Fremtiden er nok K5. Men det er mange følelser ute og går i denne saken, så det er ikke godt å vite hvor det ender, sier han.- Jeg er dessverre ikke frelst, men det er heldigvis fortsatt halvannen måned igjen før vi må ta en endelig avgjørelse, sier Helge Reisvoll.

— Hvis jeg måtte stemt i dag, ville det blitt K1. Det kunne ha blitt K2, men det er kanskje ikke så interessant fordi Songdalen sier nei. Skal jeg stemme K5, må det komme en del opplysninger jeg ennå ikke har fått med meg, sier han.

Flertallet i Søgne Høyre var mot folkeavstemning, og Tom Løchen sier det kreves stor oppslutning og et stort, klart nei for at han skal følge rådet.

— Rådet fra folkeavstemningen blir bare en faktor blant flere andre, sier K5-tilhenger Jan Stubstad.

Splittet i øst også

Heller ikke Høyre-medlemmer i Lillesand marsjerer i takt mot K5. — Av våre ti representanter i kommunestyret, er det sju som sier ja, tre sier nei, opplyser ordfører Arne Thomassen.

— Men dersom et klart flertall i folkeavstemningen sier ja, er det mulig en eller to endrer standpunkt, sier han.

Situasjonen er den samme i Birkenes, der tre Høyre-representanter er positive, to negative til K5. Gruppeleder Gunnar Høygilt går for K5, og har heller ikke tenkt å legge avgjørende vekt på folkeavstemningen.

— Nei, jeg har hele tiden sagt at jeg ikke vil vektlegge den for jeg synes den har liten verdi i dette spørsmålet. Jeg vil ta mer hensyn til innbyggerundersøkelsen, sier han.

Bare i Songdalen hersker det harmoni.

— Vi har ikke hatt noe medlemsmøte om saken, men flesteparten her ser mot K5, og i kommunestyret er vi enige, opplyser gruppeleder Anders Ramsland.