— Det blir altfor langt til Kristiansand. Vi hører nok mer til Arendals-regionen, sier sykepleieren og tobarnsmoren til Fædrelandsvennen.

Skiltet på rådhuset i Birkenes levner ingen tvil om hvor det er anledning til å si sin mening om K5. Foto: Kjartan Bjelland

Hun var en av de aller første som krysset av på valgseddelen da det mandag ble åpnet for å forhåndsstemme på rådhusene i Birkenes, Lillesand, Søgne og Songdalen.— Det var praktisk å gjøre det med en gang, sier Snøløs Topland, som har en travel hverdag med oppdrag for Birkenes sykehjem og hjemmesykepleien.

- Går flere tog

Når hun nå sier nei til K5, er det ikke fordi hun er generell motstander av kommunesammenslåing, men hun ser ingen naturlige bånd mellom Herefoss nordøst i Birkenes og Kristiansand:

— Det går nok flere tog, og jeg tenker kystkommunene og innlandskommunene tenker litt ulikt. For oss kan det være mer naturlig å se mot Froland og Åmli, men kanskje også Grimstad. Men de må jo ville ha oss også, sier hun.

Snøløs Topland peker dessuten på at tilknytningen til sykehuset i Arendal gjør det mer naturlig å se østover enn vestover.

Valgansvarlig Kari Birkeland (til h.) passer på at Bente Snøløs Topland får lagt stemmeseddelen i urnen på forskriftsmessig vis. Foto: Kjartan Bjelland

Ved lunsjtider mandag var det bare seks stykker som hadde avgitt forhåndsstemme i Birkenes, og valgansvarlig Kari Birkeland håper interessen tar seg opp før den store folkeavstemningsdagen 6. juni:— Folk skal gi politikerne et råd, og det er viktig at valgdeltakelsen blir høy. Jeg håper ikke det blir som i Lindesnes der bare 40 prosent stemte, sier hun.

- Nødt til å samkjøre

Også valgmedarbeider Brit Lauvrak Andersen i Lillesand hadde hatt seks personer i stemmeavlukket ved lunsjtider. En av dem var Atle Haarde (58), som jobber som konsulent i offshorenæringen, og som vi treffer i solskinnet utenfor rådhuset:

Atle Haarde (til h.) har tatt et valg, og landet på et klart ja til K5. Det er ordfører Arne Thomassen på ingen måte misfornøyd med. Foto: Kjartan Bjelland

— Jeg stemte ja, for jeg er sikker på at vi i fremtiden trenger et tett samarbeid mellom nærliggende kommuner. Vi er blant annet nødt til å samkjøre tilbudene som trengs på helsesektoren med alle de kostnadene det innebærer. Og jeg er overhode ikke redd for at det skal svekke tilbudene i nærmiljøet. Snarere tvert i mot, sier han.- En sammenslåing vil også være viktig for å samkjøre områdene som skal brukes til næringsutvikling, mener Haarde.

Dette er ren musikk i ørene på Lillesands ordfører Arne Thomassen (H) som dukker opp på fortauet som troll av eske, etter å ha argumentert seg gjennom Lillesand sentrum:

— Nå har jeg hatt meg en tur i Strandgata, og jeg brukte 30 minutter på å gå 70 meter, forteller han - og legger ikke skjul på at det er K5-diskusjoner han har havnet i denne første folkeavstemningsdagen:

— Folk er vanvittig delt i synspunktene, så dette blir utrolig spennende, sier Thomassen.

Jevnt løp

-Det er kjempeviktig at flest mulig går og stemmer, sier valgmedarbeider Brit Lauvrak Andersen på rådhuset i Lillesand. Ordfører Arne Thomassen styrker seg på litt frukt mens han venter spent på folkets mening. Foto: Kjartan Bjelland

Inntrykket fra Strandgata stemmer også godt overens med meningsmålingen Fædrelandsvennen og NRK Sørlandet gjennomførte i april, og som viste jevnt løp mellom tilhengere og motstandere av K5 i Lillesand og Birkenes. I Søgne var motstanderne i klart flertall med 55 prosent av stemmene, mens et noe mindre flertall sa nei i Songdalen.I Søgne og Songdalen kan folk også stemme på K2, bare Søgne og Songdalen, eller K1, altså å stå alene.

I alle fire kommuner blir det anledning til å avgi forhåndsstemmer fram til 3. juni. og stemmerett har alle som fyller 16 år i år, og eldre.

— Jeg håper mange vil stemme. Det er kjempeviktig å gi politikerne et signal nå man først har anledning, sier Brit Lauvrak Andersen som de neste fire ukene skal passe på at alt går riktig for seg ved stemmeurnen i Lillesand.