KRISTIANSAND: — 88 prosent av våre medlemsbedrifter heier på en ny storkommune bestående av Søgne, Songdalen, Birkenes, Lillesand og Kristiansand, sier administrerende direktør Anita S. Dietrichson i Næringsforeningen i Kristiansandsregionen.

681 medlemsbedrifter

Foreningen har bedt sine 681 medlemsbedrifter si hva de mener om den pågående prosessen med å etablere en storkommune. Med en svarprosent på 33 prosent føler Anita S. Dietrichson seg sikker på at foreningen har næringslivet i ryggen, når den nå arbeider for en ny storkommune.

Næringslivslederne ble også spurt om hva som er de viktigste argumentene for å etablere en storkommune. Det er flest som svarer at det viktigste er at en storkommune best kan tilby gode tjenester til befolkningen i hele regionen. Deretter kommer ønsket om å utvikle storkommunen som et felles bo- og arbeidsmarked og på tredjeplass ønsket om å bli en storbyregion.

Vil unngå sentralisering

— Frykt for økt sentralisering har blitt brukt som argument imot kommunesammenslåinger. Jeg vil snu på det, og hevde at en storkommune er det som kan demme opp for sentralisering til Oslo. Vi må heller stå sammen mot konkurransen fra Oslo og europeiske storbyer, enn å kjempe imot hverandre. Når det blir snakk om lokalisering av statlige arbeidsplasser eller institusjoner at det som oftest de fire storbyene Oslo, Bergen, Trondheim og Stavanger som blir nevnt. Det har også kommet klare signaler om at en ny K5-kommune vil utløse flere titalls millioner kroner i statlige storbymidler, sier styreleder Jan Willy Føreland i næringsforeningen.

Muligheten til å bli en del av større og spennende fagmiljøer mener Jan Willy Føreland er avgjørende for å få ungdom som er ferdig utdannet til å flytte tilbake til landsdelen. Han mener en stor og slagkraftig kommunen har langt større mulighet til å rekruttere de beste folkene enn mindre kommuner med små fagmiljø.

Skepsis i Søgne

Mens hele 89 prosent av de som svarte på vegne av medlemsbedriftene i Songdalen ønsker å gå inn i en storkommune, er tilsvarende prosent i Søgne bare 62 prosent.

Anita S. Dietrichson legger ikke skjul på at hun gjerne også skulle sett at Vennesla hadde blitt med i en ny storkommune, men mener det også blir et godt alternativ med de fem andre kommunene.

Håper på dominoeffekt

Regiondirektør Siri Mathiesen NHO Agder sier det er viktig for hele landsdelen å få en storby, og at Kristiansand i dag er for liten til å bli regnet med av sentrale styresmakter.

— Vi håper K5 blir en realitet, og at det igjen skal få flere av de andre sørlandskommunene til å slå seg sammen. NHO mener at det er tilstrekkelig med fem kommuner på Sørlandet, mens vi i dag har 30, sier hun.