Politikerne i Songdalen aksepterer at et flertall i folket har sagt nei til K5. Men de vil likevel gå videre med samtaler med Søgne og Kristiansand.
Arne Skråstad (KrF) tror en kommune med Kristiansand, Søgne og Songdalen kan føre til at Stortinget innlemmer Birkenes i samme slengen. Eventuelt også Lillesand. Til venstre: Arild Birkenes (Frp).
songdalen2.jpg

— Hovedbegrunnelsen er at det vil få store konsekvenser å stå alene. Det vil bli store kutt og jeg tror det vil bli svært dramatisk, sa Greibesland da han presenterte forslaget i formannskapet onsdag.

Han sa han hadde tenkt nøye gjennom hva han skulle gjøre etter at et flertall av innbyggerne sa nei til Nye Kristiansand(se fakta). En av mulighetene var å droppe arbeidet med andre alternativer.

— Jeg har spurt mine barn om hva jeg bør gjøre og de sa at nå pingler du ikke ut, sa Greibesland.

Det enstemmige vedtaket betyr at Songdalen vil ha samtaler med både Søgne og Kristiansand. Et alternativ kan da bli at alle tre slår seg sammen.

songdalen2.jpg

Ny sjanse

Også Søgne har åpnet opp for nye samtaler. I et ekstraordinært formannskapsmøte onsdag bestemte de at Søgne vil være med i samtalene hvis Songdalen og Kristiansand ønsker nabosamtaler.

Så vil det vise seg om de vil gå videre til forhandlinger.

Like etter møtet i formannskapet kunne Johnny Greibesland sende en sms til Søgne-ordfører Astrid Hilde (Ap) om at han hadde fått gjennomslag for en ny runde.

Politikerne i Songdalen aksepterer at et flertall i folket har sagt nei til K5. Men de vil likevel gå videre med samtaler med Søgne og Kristiansand.

De har solid støtte i flere partier. I Songdalen har både Høyre og Ap nektet å gi opp håpet om sammenslåing.

— Realiteten er at Songdalen er for liten, og det oppfatter jeg også at er formannskapets bekymring, sier Jan Erik Tønnesland (Ap), varaordfører i Songdalen.

På et medlemsmøte i partiet tirsdag kveld, ble det bestemt at lokalpolitikerne kunne gå videre i arbeidet med kommunesammenslåing. Til tross for at innbyggerne i en folkeavstemming har sagt nei til både Nye Kristiansand og sammenslåing med Søgne.

Sammenslåing

Vedtaket betyr både nytt forhandlingsutvalg og en ny sak til kommunestyret om sammenslåing.

— Det var stort at det ble et enstemmig formannskap, sa Greibesland etter avstemmingen.

Han sier til Fædrelandsvennen at bekymring for kommunens økonomi er den viktigste grunnen til at han nå gjør et nytt forsøk.

— Vi vil mangle 15 millioner for å få budsjettet i balanse. Jeg er redd for at å fortsette alene vil bety kutt i tjenester og økt eiendomsskatt, sier Greibesland.

— Jeg er glad du er opptatt av eiendomsskatten, repliserer Arild Birkenes (Frp) som har sagt tydelig at han vil følge rådet om nei til K5.

Arne Skråstad (KrF) tror en kommune med Kristiansand, Søgne og Songdalen kan føre til at Stortinget innlemmer Birkenes i samme slengen. Eventuelt også Lillesand. Til venstre: Arild Birkenes (Frp).

Samtaler

Frp stemte også for nye samtaler, men Birkenes presiserer overfor Fædrelandsvennen at det kun er samtaler og at et alternativ er sammenslåing med Søgne. Så skal de i kommunestyret 22. juni bestemme seg.

— Om det ikke er noe nytt 22. juni, så følger jeg folkeavstemmingen, sier han til Fædrelandsvennen.

Et annet spørsmål er hva som skjer hvis det skulle bli et K3. Da kan Stortinget bestemme å innlemme ekstra kommuner.

— Hvis det skulle bli et K3, skal du ikke utelukke at Birkenes og Lillesand blir innlemmet av Stortinget, sier Arne Skråstad (KrF).

Ikke folkeavstemming

Folkeavstemming var ikke tema i formannskapsmøtet, men det er lite som tyder på at det skulle bli en ny folkeavstemming om K3. — Nei, det blir det neppe tid til. Vi må bli ferdige med denne runden før 1. juli, sier Johnny Greibesland.