— Når et så tydelig flertall sier nei til K5 i folkeavstemningen, kan ikke politikerne bare overse det. Å høre på hva lokalbefolkningen mener var min rettesnor jeg selv var ordfører, sier Andersen.

15 år har gått siden Andersen gikk av som ordfører i Søgne etter 10 år i vervet. Da ble hun stortingspolitiker i en periode. I dag er hun mest opptatt av å være bestemor, men følger selvsagt godt med på hva som skjer i hjemkommunen.

Sjuende mor i huset

Nå tar hun bladet fra munnen om kommunesammenslåing etter å ha vært taus om temaet.

— Jeg ønsker ikke å være en sjuende mor i huset som mener noe om alt mulig, men nå måtte jeg si fra, sier Andersen.

Anne Berit Andersen var ordfører i Søgne fram til 2001. Nå råder hun lokalpolitikerne til å høre på folket om kommunesammenslåing som vil si nei til K5. Foto: Arkivfoto: Kjartan Bjelland

Hun mener at dersom ikke politikerne hører på folket og tar på alvor resultatet av folkeavstemningen, vil det skape en tillitskrise mellom befolkningen og politikere.

— Det vil etterlate en stor mistro i befolkningen i den videre prosessen, sier hun og røper hva hun stemte:

— Jeg stemte selv for K1, fordi jeg mener Søgne har det best alene.

Slukes i storkommune

Andersen mener at en sammenslåing med Kristiansand vil føre til at Søgne slukes i en storkommune.

— Derimot er jeg ikke helt negativ til Songdalen. Vi har mye til felles med vår nabokommune, så vi bør fortsette samtalene med dem, sier hun.

Som fortsatt Høyre-medlem har hun ikke dårlig samvittighet for å gå i mot kommunalminister Jan Tore Sanner (H) og hans iver for å slå sammen kommunene.

— Jeg har stor respekt for ham, men mener tida ikke er moden for noe K5, sier hun.

Ikke bestemt seg

Dagens Søgne-ordfører Astrid Hilde sier hun ikke har bestemt seg for hva hun skal mene om veien videre.

— Vi har medlemsmøte mandag kveld, da vil jeg bestemme meg for hvordan vi bør forholde oss til folkeavstemningen, sier hun.