KVINESDAL: — Det er ofte slik at det er kjøttvekta som rår. En større kommune vil få en sterkere stemme inn mot regionale og sentrale myndigheter. Samtidig vil en stor kommune kunne bli en bedre tilrettelegger for næringslivet. Vi vil få mindre byråkrati ved at en ny kommune kan overta oppgavene til flere av dagens interkommunale selskaper, sier ordfører Per Sverre Kvinlaug i Kvinesdal.

Rundt 160 personer hadde tirsdag møtt fram på folkemøtet i Kvinesdal kulturhus for å få informasjon om hva en ny storkommune bestående av Kvinesdal, Farsund og Flekkefjord vil innebære.

Blant de 160 deltaker på folkemøtet i Kvinesdal var det tydelig stor motstand mot å gå inn i en ny storkommune sammen med Farsund og Flekkefjord. Foto: Torbjørn Witzøe

Kritiske kvindølerDa det ble åpnet for spørsmål fra salen, var det knapt noen som hadde noe positivt å si om «Lister 3»-prosjektet.

Sigmund Oksefjell ordla seg slik:

— Dette er ingen kommunereform, men en grenseflyttingsreform. Kvinesdal vil få 60 millioner mindre å rutte med dersom vi slår oss sammen med Flekkefjord og Farsund.

Oksefjell som er mangeårig Senterparti-politiker, mener det er tre ting som må samsvare for at en kommunesammenslåing skal fungere.

— Verken geografi, kultur eller økonomi tilsier at de tre kommunene passer sammen, sier han.

Johan Røyseland ville vite hvor de 60 millioner kronene skulle kuttes. Ordfører Jan Sigbjørnsen i Flekkefjord viser til at også Farsund og Flekkefjord går med overskudd, og i dag har et godt tjenestetilbud for sine innbyggere.

Tidligere stortingsrepresentant Rolf Terje Klungland fra Kvinesdal beskyldte ordførerne for bare å legge fram de positive sidene med en sammenslåing. Ordførerne tilbakeviser at de har utelatt informasjon med vilje.

Jan Gulliksen utfordret ordfører Per Sverre Kvinlaug til å respektere folkeavstemmingen, som han er 100 prosent sikker på ville bli nei.

— Ja, jeg vil følge folket. Derfor er det viktig at kvindølene går til valgurnene og for å si sin mening.

- Ingen mister jobben

Ordføreren i Kvinesdal lover at ingen av dagens ansatte i de tre kommunene skal bli oppsagt, men at en slanking av offentlig sektor skal skje ved naturlig avgang.

En ny Lister-kommune vil få arbeidsgiveransvar for ansatte tilsvarende 2000 årsverk.

Rådmann Camilla Dunsæd i Kvinesdal la ikke skjul på at det er Kvinesdal som vil gå inn med de største inntektene i en ny Lister-kommune. Foto: Torbjørn Witzøe

Beholder kraftpengerTidligere har de tre kommunene blitt enige om at Kvinesdal skal beholde en vesentlig del av sine kraftinntekter til blant annet næringsutvikling innenfor dagens kommunegrenser. Det er også klart at ordfører, rådmann og ledergruppen for plan— og næringsliv skal sitte i Kvinesdal. I en ny storkommune skal eiendomsskatten på hus og fritidsboliger som det i dag er i Flekkefjord og Farsund, avvikles.

Rådmann Camilla Dunsæd i Kvinesdal sier at fagmiljøene i dagens kommuner har behov for økt kompetanse, og at det kan være lettere å sikre seg spisskompetanse i en større kommune.

Tre folkemøter

Mandag ble det arrangert et tilsvarende folkemøte i Farsund, mens flekkefjæringene får anledning til få mer informasjon og komme med sine synspunkter på torsdag.

— Dersom det hadde vært folkeavstemming i Farsund i dag, er jeg overbevist om at det hadde blitt flertall for å gå inn i en ny storkommune. Det er nok likevel noen som mener at vi også skulle ha prøvd en ekstra gang å få til en Lister-kommune, der også Lyngdal og Hægebostad hadde blitt med, sier han.

Avgjøres 22. juni

6. juni arrangeres det rådgivende folkeavstemming i både Kvinesdal, Farsund og Flekkefjord.

22. juni skal de tre kommunestyrene avgjøre om det blir noe av den nye storkommunen i vest.