Det er status dagen før de 25 folkevalgte onsdag skal bestemme seg for om de ønsker en sammenslåing med Søgne og Kristiansand (K3).

K3 er det alternativet som oppsto etter at Lillesand og Birkenes for to uker siden trakk seg fra K5, en sammenslåing av alle fem kommunene. Men forslaget er i høyeste grad omstridt, og frontlinjene går så vel innad i partier som langs den geografiske grensen mellom de to kommunene vest for Kristiansand.

Splittelse i Sp

— Jeg skal bestemme meg i løpet av tirsdag kveld, sier ordfører Johnny Greibesland (Sp) til Fædrelandsvennen.

Songdalens ordfører Johnny Greibesland (Sp) ledet arbeidsutvalget som fikk fasong på intensjonsavtalen mellom Lillesand, Birkenes, Kristiansand, Søgne og Songdalen. Nå er det uvisst om Songdalen blir stående alene. Foto: Kjartan Bjelland

Det samme skal Kjetil Aasen, og de to er de eneste i Sp-gruppa som er klare ja-menn, mens de øvrige fem sier nei. Dermed kan det bli utslagsgivende hva de to bestemmer seg for å stemme når kommunestyret samles onsdag ettermiddag.For Arbeiderpartiet, som også er splittet i synet på K3, lar sine seks representanter tale med én stemme:

I formannskapet 15. juni var det varaordfører Jan Erik Tønnesland (Ap) som formulerte forslaget om at Songdalen har til hensikt å slå seg sammen med Søgne og Kristiansand. Til h. formannskapssekretær Reidunn Fredriksen, ordfører Johnny Greibesland (Sp) og rådmann Kjell A. Kristiansen, Foto: Kjartan Bjelland

— Vi har programfestet å stå samlet i denne saken, og går enstemmig inn for K3, sier varaordfører Jan Erik Tønnesland (Ap) til Fædrelandsvennen.Venstre i Songdalen har bare én stemme å tale med, og i motsetning til Venstre i Søgne, sier den klart ja:

— Jo høyere tall bak K-en, jo bedre. Jeg hadde helst sett at det ble K7, sier Karianne Øien Andreassen (V).

Utspill fra Høyre

Også Høyre i Songdalen er på kollisjonskurs med sine blå partivenner i nabokommunen. Alle tre representantene går inn for K3. Og dersom Søgne sier nei, har de varslet at de vil fremme forslag om at Songdalen alene går i forhandlinger med Kristiansand.

— Forslaget er ikke ferdig formulert ennå, men vi ønsker å ha et alternativ hvis Søgne legger saken død, sier Høyre-leder Anders Ramsland.

Men om de får flertall for et eventuelt K2 med Songdalen og Kristiansand er langt fra sikkert:

— Vi har ikke bestemt hvordan vi skal forholde oss til det, sier Aps Jan Erik Tønnessen.

— Nei, et sånt alternativ blir ikke aktuelt, sier Johnny Greibesland.

Splittelse i KrF

Men det er heller ikke sikkert at K3 blir aktuelt, for både KrF og Frp er delt i Songdalen:

— Jeg vil stemme for K3, og tror fortsatt det kan bli bra, sier Terje Imeland (KrF).

De tre øvrige KrF-erne stemmer imidlertid nei:

— Det kan nok bli vanskelig å drive kommunen i forhold til økonomi, men jeg ønsker å respektere folkeavstemningen, sier Tore Smeplass (KrF).

Varaordfører Jan Inge Tønnesland (Ap) og Frps Arild Birkenes var i formannskapet 15. juni skjønt enige om at Songdalen bør slå seg sammen med naboene. Foto: Kjartan Bjelland

Frp-nestor Arild Birkenes fremsto i formannskapet forrige onsdag som en klar og tydelig talsmann for at Songdalen må slå seg sammen med sine naboer. De to andre Frp-erne i Songdalen kommunestyre stemmer bombesikkert nei, og nå vil ikke Birkenes si hva han gjør nå saken kommer til avstemming:— Det vil bli klart i kommunestyremøtet, sier han.

- Grubler og tviler

Miljøpartiet De Grønnes ene representant, Hildegunn Marie Tønnessen Schuff, var en klar tilhenger av K5, men har ikke bestemt seg for hva hun stemmer i kommunestyret:

— Jeg grubler og tviler. Personlig har jeg tro på K3, men opplever det samtidig vanskelig å gå mot folkeavstemningen, sier hun.

46,7 prosent av de 4966 stemmeberettigede i Songdalen gikk til urnene 6. juni, og av dem sa 57 prosent nei til sammenslåing. 34 prosent ville ha K5 og 9 prosent stemte for det daværende K2, en sammenslåing av Søgne og Songdalen.